En ny undersøgelse fra analysevirksomheden YouGov viser, at danskerne ikke er blege for at skippe et måltid og erstatte det med en hurtig snack på farten. Specielt den yngre generation tyer oftere til det hurtige og lette alternativ. Den tendens bekymrer ernæringsekspert.

Mad på farten kommer i mange udgaver, og måske netop derfor har en stor del af danskerne en trang til at erstatte måltider med usunde snacks.
Nyeste tal fra analysevirksomheden YouGov viser nemlig, at næsten halvdelen af danskerne (47 %) ugentligt erstatter mindst ét måltid med et hurtigere et af slagsen. Det kan fx være en burger eller en hotdog samt snacks som en proteinbar eller en yoghurt.
”Siden 2022 kan vi se, at tendensen er steget fra 41 pct. til 47 pct.. Én af forklaringerne på stigningen kan måske findes i, at specielt de yngre generationer gør det i højere grad end de ældre. Så i takt med, at de yngre generationer fylder mere i befolkningen, vil tendensen stige,” forklarer Charlotte Alring, der er analytiker hos YouGov.
Generation Z er den største synder
For det er netop de unge generationer, der ofte skipper et måltid. Undersøgelsen viser nemlig, at hele 71 pct. af de adspurgte generation z’ere svarer, at de mindst én gang om ugen erstatter et måltid med en snack eller mad på farten. Og hele 40 pct. gør det tre eller flere gange om ugen.
”Generelt spiser den unge generation langt flere måltider på farten, sammenlignet med den øvrige befolkning, og tallene viser også, at tendensen er stigende, hvor tallet nu er højere end nogensinde før,” fortsætter Charlotte Alring.
En undersøgelse foretaget af Madkulturen i 2023 viste også, at mange unge ikke ønsker at bruge tid på at lave mad selv. Her svarede hver tredje, at de bruger 15 minutter eller mindre på at lave aftensmad, og kun en tredjedel får hjemmelavet mad.
Vi bliver dårligere til at lave mad, og det slækker på vores krav
Når der skal skippes et måltid, har danskerne nogle favoritter viser YouGovs undersøgelse. I top fem finder vi sandwich (34 pct.), burger (34 pct.), andre varme måltider (33 pct.), pizza (29 pct.) og pølsehorn/panini (27 pct.).
”At disse ting topper listen er ikke overraskende, men desværre er de næringsmæssigt langt fra topscorere. I de hurtige måltider er der typisk ikke nok gode, sunde ting som bælgfrugter, sundt fedt, frø, nødder og kerner m.m. En enkelt gang imellem går det selvfølgelig, men det bør ikke erstatte flere måltider hver uge,” forklarer ernæringsekspert, Umahro Cadogan, som kobler tendensen sammen med vores generelle evner i køkkenet:
”Generelt viser undersøgelser, at vi er blevet dårligere til at lave mad, og det gør, man i højere grad spiser færdigmad, fordi man ikke selv kan lave god mad hurtigt i en travl hverdag. Og det gør nok også det, at vi slækker på vores krav til, hvad vi får, når vi er på farten. For når vi ikke selv oplever, hvordan god mad bliver til, eller vi bliver vant til, at pizza og burger er fin hverdagsmad, så er det også det, vi tager til takke med, når vi skal have noget hurtigt på farten,” afslutter Umahro Cadogan.