• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

TopØkologi og bæredygtighed17. 02. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Mad er først bæredygtigt, hvis det bliver spist

TopØkologi og bæredygtighed17. 02. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Køkkenerne og fødevareproducenterne kan tage nok så mange krumspring i bæredygtighedens navn, men maden er først bæredygtig, når den bliver spist. Sådan lyder budskabet fra professor og centerleder af Smag for Livet, Ole G. Mouritsen.

I 2050 nærmer vi os 10 milliarder mennesker på kloden, der alle skal have mad, der er sund, nærende og bæredygtig. Også her i vores egen lille andedam er nødvendigheden af en bæredygtig kost blevet en fast bestanddel af hverdagen. I januar 2021 fik vores kostpyramide en overhaling og blev relanceret med fokus på klimaet. I folkemunde klimakostrådene. Budskabet er, at vi skal spise mere grønt og mindre kød, både for kroppens, men også klodens sundhed. Men bæredygtighed er en flygtig beskrivelse og det er en omstændig proces at flytte vores vaner i nye retninger. Ifølge Ole G. Mouritsen, der er professor med ekspertise i gastronomiens verden og centerleder af Smag for Livet, skal kampen om en bæredygtig kost startes med en kamp for den gode smag.

– Mad er hverken nærende, sund eller bæredygtig, hvis ikke den bliver spist. Det er reelt set madspild, siger han.

– For at få maden ind i munden, skal den forbi fem sanser, som holder øje med, om der kommer noget forkert ind i munden. Det har vi lært gennem hele vores liv og menneskeligheden gennem evolutionen. Hvad vi skal passe på og hvad, der er godt for os, uddyber professoren.

Smag er evolutionært betinget

Vi kan få nok så mange gode råd om sundhed og bæredygtighed, men hvis vi simpelthen ikke kan lide maden, så bliver den ikke spist i længden. Holdninger til velsmag varierer naturligvis fra person til person, men ifølge Ole G. Mouritsen er der nogle nøglekomponenter i fødevarer, der med fordel kan inkorporeres i madlavningen for at skabe et velsmagende, balanceret og ikke mindst bæredygtigt måltid, nemlig de to grundsmage umami og sød.

– Det er evolutionært betinget, at mennesket eftertragter umami og sød. Hvorfor? Det ligger i vores gener, at vi eftertragter sødt og det gælder universelt. Det har noget at gøre med, at vores meget tidlige forfædre levede af frugter, som de samlede ind fra træerne. De modne frugters aromastoffer ledte samlerne til frugterne og frugterne belønner med sødme. Sødme er sukker, det er kalorier og dermed godt for overlevelse, siger Ole G. Mouritsen.

– Efterspørgslen efter umami kommer, da vi evolutionært er kødspisere. I hvert fald de seneste 2 millioner år, og især efter vi fandt ilden og begyndte at tilberede kødet. Vi har fået de smage, som kødet giver via musklerne og altså masser af umami. Umami har altså været godt, fordi det er et signal om, at der er proteiner og let tilgængelige næringsstoffer, forklarer Mouritsen videre.

Vend tallerkenen på hovedet

Balladen er så, lyder det videre, at nu får vi at vide, at vi skal spise mere af de ting, der mangler de to grundsmage. Der findes undtagelser i planteriget, svampe og tomater har eksempelvis umami, og gulerødder en vis sødme, men grundlæggende er de fraværende. Ifølge Ole G. Mouritsen er det en stor udfordring at få folk til at spise mere grønt, hvis vi i køkkenerne ikke indser vigtigheden af at få umami og sødme med i de plantebaserede retter. Med andre ord kan kødfrie dage sætte bæredygtighedsagendaen tilbage. Men løsningen er relativ simpel, lyder det: tilføj alle måltidets grundsmage til måltidet.

– Mit perspektiv i den grønne dagsorden er, at vi skal bruge noget, der tilføjer rigtig umami, før vi kommer til at spise mere grønt. Jeg taler om små mængder kød eller svampe. Men også fermenterede produkter. Fermenterede fisk, såsom en gammeldags modnet sild, har masser umami, fordi enzymerne nedbryder silden og giver en dyb umamismag. Vi kan også bruge modne oste eller æg.

– Jeg mener, at vi skal låne bare en lille smule fra dyreriget for at løfte plantekosten og give retterne det, der mangler. Vi skal vende tallerkenen om, så kødet er tilbehør og det grønne er hovedingrediensen, slutter Ole G. Mouritsen.

Artiklen er fra Food&Drink nr. 1 2022

Skrevet i: Top, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Hæder til Dansk Destilleri

Drikkevarer09. 10. 2025

Copenhagen Distillery vinder priser for deres whisky ved det prestigefyldte Luxury Masters i England. et københavnske destilleri er vendt hjem fra årets Luxury Masters i London med ikke bare én men to priser for deres kompromisløse og særegent danske whisky. Ved at udnytte de naturlige

Plantefonden deler 213,5 millioner kroner ud til 45 grønne projekter

Frugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 10. 2025

De danske forbrugere skal have godt grønt på tallerkenen, og derfor støtter Plantefonden årligt dusinvis af nye grønne projekter, der skal gøre hverdagen mere planterig. Nu er Plantefonden så klar til at præsentere de 45 nye projekter, som har modtaget tilsagn om tilskud i årets

Målet er en michelinstjerne: Christoffer Sørensen skal være køkkenchef på Lille Mølle

AktueltFoodservice09. 10. 2025

I oktober genopstår en af Københavns mest særegne bygninger som ny restaurantdestination, når Norrlyst-koncernen med køkkenchef Christoffer Sørensen i spidsen åbner Restaurant Lille Mølle i den fredede mølle på Christianshavns Vold. Målet er klart: En michelinstjerne. Den fredede mølle har

AI-vinrådgiver hjælper tusindvis af kunder hos Danmarks ældste vinhandel

AktueltDetailhandel og en grosDrikkevarer09. 10. 2025

Det viste sig på ingen måde at være let, da Kjær & Sommerfeldt for 1½ år siden ville skabe en AI-vinrådgiver, der kunne hjælpe deres kunder med at vælge vin. Det er først nu, efter mere end et års arbejde, at det er lykkedes at lave en digital vinrådgiver, der kan anbefale de helt rigtige vine,

Forskere genopliver yoghurt lavet af… myrer

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed09. 10. 2025

En gammel opskrift på yoghurt lavet på myrer er blevet genskabt af forskere fra Københavns Universitet. I et studie viser de, hvordan myrer og de bakterier, der lever på dem, kan forvandle mælk til yoghurt. Det giver både ny viden om fortidens madtraditioner og en af nutidens store madtrends, og så

Delitaste styrker markedspositionen – klar til næste fase

FoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ07. 10. 2025

Lidt over halvvejs i strategiperioden gør Delitaste status: en styrket markedsposition, øget kundeorientering og et bedre fundament for videre vækst. Efter en gradvis sammenlægning af Stryhns Foodservice og Delitaste er foodserviceaktiviteterne i Stryhns Gruppen nu samlet. I starten af 2024

Udstillere roser Foodexpos nye messekoncept

Messer og konferencer07. 10. 2025

Opbakningen til Foodexpos nye messekoncept er stor blandt udstillerne, der fremhæver de nye, branche-samlende zoner og den deraf optimerede mulighed for at møde alle de mest relevante kunder. Foodexpo 2026 finder sted i MCH Messecenter Herning 22.-24. marts. Når Foodexpo til marts atter fylder

Danske husholdninger strammer livremmen, og det rammer dagligvaremarkedet

AktueltDetailhandel og en gros07. 10. 2025

Det danske dagligvaremarked har som det eneste i Europa oplevet et fald det seneste halve år ifølge nye tal fra YouGov. Mens forbrugere i store dele af Europa både handler mere og bruger flere penge per indkøbstur, peger pilen nedad i Danmark. Ifølge ny data fra YouGov handler danskerne 2,2

Fødevareminister Jacob Jensen

Ny praksis: Lavere bøder for mindre fejl ved allergenmærkning

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceFødevaresikkerhedPolitik og eksport07. 10. 2025

Mindre fejl i mærkning af fødevarer skal fremover ikke koste virksomheder store bøder, mener fødevareminister Jacob Jensen (V), der ønsker en praksisændring. Det skal ikke længere koste den lille slagter 40.000 kr. at glemme at skrive ”æg” i stedet for ”ÆG” med fed eller versaler på

Rasmus Munk er stadig verdens bedste kok

FoodserviceMesser og konferencerTop07. 10. 2025

Danske Rasmus Munk fra Alchemist i København blev i sidste uge hædret som “The Best Chef in the World” ved The Best Chef Awards 2025 i Milano. Han modtog prisen for første gang i 2024 og bliver dermed den første nordiske kok, der har vundet titlen mere end én gang. ”Det er en kæmpe ære at få

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Spar 432 kr* hver gang, du tømmer din IBC

  • DENIOS ApS

    Sådan tjekker du, om dit lithiumbatteri er defekt – og udgør en brandfare

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Højtiden nærmer sig – skal du med til ‘Julens Madscene’?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch Vacuum Solutions på DanFish International 2025 i Nordens Paris

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Infusion giver lavere energiforbrug og bedre produktion

  • DENIOS ApS

    I morgen sker det

  • DENIOS ApS

    Så er det nu eller aldrig

  • Busch Vakuumteknik A/S

    OTTO Digital Services til systemer

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Ny butikschef i Dagrofa Foodservice Herning har stort lokalt kendskab

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hæder til Dansk Destilleri

    09.10.2025

  • Plantefonden deler 213,5 millioner kroner ud til 45 grønne projekter

    09.10.2025

  • Målet er en michelinstjerne: Christoffer Sørensen skal være køkkenchef på Lille Mølle

    09.10.2025

  • AI-vinrådgiver hjælper tusindvis af kunder hos Danmarks ældste vinhandel

    09.10.2025

  • Forskere genopliver yoghurt lavet af… myrer

    09.10.2025

  • Delitaste styrker markedspositionen – klar til næste fase

    07.10.2025

  • Udstillere roser Foodexpos nye messekoncept

    07.10.2025

  • Danske husholdninger strammer livremmen, og det rammer dagligvaremarkedet

    07.10.2025

  • Ny praksis: Lavere bøder for mindre fejl ved allergenmærkning

    07.10.2025

  • Rasmus Munk er stadig verdens bedste kok

    07.10.2025

  • Ny frontperson i Alsiks køkken med fokus på madoplevelsen

    02.10.2025

  • Lurpak, Lillebror og islandsk skyr vinder nordisk mejeridyst

    02.10.2025

  • Makrel i frit fald – MSC opfordrer regeringer til at handle nu

    02.10.2025

  • Her er restauranterne, der er nomineret til Årets ret med gris og Årets ret med ost 2025

    02.10.2025

  • Bred alliance klar til et historisk løft af dansk frugt og grønt

    02.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik