• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceMejeri10. 09. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Landets bedste kokke dyster om at skabe den bedste osteret

FoodserviceMejeri10. 09. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

Sticky rice med Gammelknas, Mønchego forklædt som fåreuld og japansk æggestand med Fyrtårnsost. 20. september får de danske oste igen stjernerollen, når 9 topkokke fra hele landet giver deres bud på Danmarks bedste osteret 2020. Konkurrencen afholdes af Mejeriforeningens ostekampagne Ost & ko, og retterne bedømmes af fem af landets skarpeste madprofiler inden den meste velsmagende kåres i CPH Food Space i hjertet af København.

Der var stor opbakning til Årets Ret Med Ost i 2018, hvor Restaurant Jordnær endte med at løbe med sejren foran en begejstret jury. Foto: Liv Kastrup
Der var stor opbakning til Årets Ret Med Ost i 2018, hvor Restaurant Jordnær endte med at løbe med sejren foran en begejstret jury. Foto: Liv Kastrup

Igen i år dyster en række af landets bedste restauranter om at kreere Danmarks bedste osteret ud fra kriterierne smag, æstetik, originalitet og bæredygtighed. Restauranter fra hele landet har indsendt deres idéer, og de nominerede er: Alchemist, Restaurant Hærværk, Restaurant Nam, Fasangården, STUD!O, CPH Gourmet, Restaurant Menéndez, Brace og Restaurant Moment. Kokkene har frit spil, når det kommer til at udtænke den mest originale og velsmagende osteret, så længe dansk ost er stjernen i retten, og retten i øvrigt kan slå benene væk under de skarpe dommere.

Men hvem skal løbe med æren i år, og hvordan ser Danmarks bedste osteret egentlig ud? Det bedømmer de erfarne dommere Helle Brønnum Carlsen, madanmelder på Weekendavisen, Lærke Kløvedal, madanmelder på Politiken, Rasmus Palsgård, journalist på Feinschmeckeren og juryformand for den danske jury i den nordiske guide 360 Eat Guide, Erwin Lauterbach, kok og restauratør på Restaurant Lumskebugten og Lisbeth Jacobsen, kok og restauratør på Restaurationen.

– Jeg glæder mig vanvittigt meget til at se retterne – både at smage dem, men i ligeså høj grad præsentationen af retterne. Niveauet blandt de nominerede er tårnhøjt, og vi kommer vidt omkring, både hvad angår køkkenstil og tilberedning. Men jeg er også rigtig glad for at se alle de forskellige danske oste – vi kommer ud i alle kroge af det danske land, siger Lisbeth Jacobsen, ​der som kok altid har haft en særlig kærlighed til danske oste og var – indtil sin nylige pension – gennem mere end 30 år garant for et af Danmarks mest ikoniske osteborde på Restaurationen.

Og selvom man har arbejdet med danske oste i årtier, kan man altså stadig opdage nye små mejerier og oste, fortæller Lisbeth Jacobsen:
– Jeg glæder mig også til at smage nogle danske oste, jeg ikke kender – der var faktisk et par stykker i konkurrencen, jeg ikke selv har arbejdet med og smagt endnu.

En af dem, der også glæder sig til konkurrencen og er spændt på at høre, hvad Lisbeth Jacobsen og de andre dommerne, synes om retterne, er kok Juan Agustín Muñoz fra Alchemist. Han fortæller, at Alchemist i tråd med deres eksperimenterende og nytænkende tilgang til gastronomi deltager med en ret lidt ud over det klassiske ostebræt.
– Med vores ret forsøger vi at fremmane billedet af hvidt fåreuld. Vi har prøvet at få osten til virkelig at træde frem ved at parre den med klassiske smage med et twist. Det bløde, uldlignende hvidskimmel er lavet ved at pode en fermenteret sort kvædekompot med hvidskimmelkultur – eller som det hedder ​penicillium candidum. Nedenunder gemmer sig en marmelade lavet på bærmen fra kirsebærvin, som er rester fra vinens gæringsproces, og en klementincreme parret med de på en gang salte og frugtige smage fra Hårbølle Mejeris Mønchego, fortæller Juan Agustin Muñoz og uddyber, at retten da også blev til under de gastronomiske eksperimenter i Alchemists testkøkken:

– Vi udviklede retten, da vi eksperimenterede med en række forskellige danske oste. Samtidig arbejdede vi med de her virkelig aromatiske kvæder, men som manglede sødme. Fermenteringsprocessen af kvæderne er med til både at give dybde og mere kompleksitet til retten.

De 9 nominerede restauranter og deres bud på Danmarks bedste osteret 2020

●  Restaurant Nam, Aalborg,​ har hentet inspiration fra Filippinerne, Thailand og Nordjylland til deres sticky rice og kokosis lavet med Arla Unikas nyfortolkning af havarti Gammelknas.
●  Alchemist, København,​ har ladet sig inspirere af fårene på Møns grønne enge, der leverer mælken til Mønchego fra Hårbølle Mejeri. Retten består af en kvædekompot infuseret med hvidskimmel, der grangiveligt ligner blød, hvid fåreuld.
●  STUD!O’s, København,​ bud trækker på japanske teknikker til deres “chawanmushi”-æggestand med Fyrtårnsost. En ost, som fik køkkenchef Alan Bates til at mindes sin engelske opvækst, hvor ost og løg er en klassisk kombination, hvorfor der også indgår karamelliseret løgkompot i retten.
●  Brace, København,​ byder på en mousse af Høgelundgaard 12 fra Arla Unika og henkogt blomme gemt under en sfære af fermenteret sort hvidløg og selvfølgelig trøffel fra deres egen import.
●  Fasangården, Frederiksberg,​ præsenterer en smagsbombe med røget oksemarv og Tistrup Mejeris koldrøgede Fynbo-ost og balancerer det hele med syrlige noter fra en sauce på Vin Jaune citrontimian. Fasangården åbner til efteråret og i spidsen står Anika Madsen, der er tidligere køkkenchef på Roxie.
●  Restaurant Menéndez, Aalborg,​ serverer en kulinarisk kombination af Latinamerika og Nordjylland: Pupusa-majsbrød fra El Salvador med Blå Kornblomst fra Thise Mejeri, der får godt selskab af salsa på grillede jalapeños, fermenterede asparges, mezcal og kaffir lime.
●  Restaurant Moment, Rønde, ​er nomineret med en ret, der har fokus på bæredygtighed og upcycling og tager udgangspunkt i osten Kovending fra Arla
Unika, som får fint selskab af blandt andet rødbede fermenteret i vild etiopisk kaffe og dehydreret surkål.
●  CPH Gourmet, København,​ stiller op med den garvede konkurrencekok Simon Thrane i spidsen og har kreeret et overraskende bud på en “frisk, let og læskende” ret med pære og Naturmælks blåskimmelost Cumulu Blue 60+.
●  Restaurant Hærværk, Aarhus,​ deltager med noget så hjemligt og jordnært som en ostemad. Men en ostemad, der selvfølgelig har fået lidt af en overhaling med sensommerbær, vilde urter, og som med køkkenchef Rune Lund Sørensens ord har den østjyske “kongeost” Hvid Lindbjerg i hovedrollen. Hvid Lindbjerg er en frisk gedeost udviklet af Grand Fromage i samarbejde med Søvind Mejeri.

 

Skrevet i: Foodservice, Mejeri

Seneste nyt fra redaktionen

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025

Med afsæt i en række nødvendige og konsekvente beslutninger er det lykkedes Danish Crown at styrke afregningen til andelsejerne og få stoppet en kritisk tilbagegang i tilførslerne af grise. De kommende to år vil der være fokus på at gennemføre en omfattende transformation af koncernen, så der skabes

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktion25. 11. 2025

Nemco, der er leverandør af udstyr til fødevareindustrien, lancerer nu en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som

Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed25. 11. 2025

Det er sjældent de grønne retter, der finder vej til middagsbordet, når kødet udelades. De mest spiste vegetariske aftensmåltider er nemlig rugbrød, toast, pasta, yoghurt og pizza – retter, der i gennemsnit indeholder færre grøntsager end måltider med kød. Det viser den årlige undersøgelse

Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

AktueltFoodservice25. 11. 2025

Søndag dystede landets dygtigste kokke og tjenere ved semifinalerne til Årets Kok og Årets Tjener 2026. Nu er finalisterne fundet til finalerne i marts. Seks tjenere og seks kokke er videre til finalerne i Årets Kok og Årets Tjener 2026. Det står klart efter søndagens semifinaler på Kold

Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

Kød, fisk og fjerkræTop25. 11. 2025

JN Meat International har igen vundet en VM-titel i World Steak Challenge, som er blevet afgjort ved en storstilet prisuddeling i London. Det er fjerde gang, at Slagelse-virksomheden med grundlægger og kødsommelier John Sashi i spidsen sikrer en anerkendelse i det prestigefyldte

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik