• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 08. 2024 | Mikkel Bækgaard

Kyllinge-slagteri udvikler effektiv kemi til rens af spildevand

AktueltFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 08. 2024 By Mikkel Bækgaard

Kyllingeslagteriet Rose Poultry ved Holstebro sparer 350.000 kroner om året på spildevandsrensning og skruer ned for slagteriets udledning af CO2 efter udvikling af en særlig effektiv og skræddersyet løsning i samarbejde med vandrensnings eksperten Alumichem. Resultatet er både bedre sorte og grønne tal på bundlinjen.

Kyllinge-koncernen Rose Poultry med rensningsanlæg i Vinderup gik i slutningen af 2023 i gang med at udvikle en helt ny løsning til rensning af spildevand fra slagteriet. 

Det sker i samarbejde med den danske vandrensnings-specialist Alumichem med ekspertise i både global rensning af drikkevand og af spildevand fra blandt andet fødevareindustrien, fortæller driftsleder for rensningsanlægget Andreas Christensen:

“Det, vi har gjort, er, at vi har ændret på blandt andet doseringen af vores kemi i tæt samarbejde med Alumichem. Det betyder, at de små partikler i spildevandet fra vores kødproduktion udfældes mere effektivt til slam i rensningsanlægget.”

Rose Poultry har siden 2020 selv varetaget drift og optimering af renseanlægget i Vinderup.

Da kyllingeslagteriets forbrug af vand er på cirka 1600 m3 i døgnet, når der slagtes, er rensningen af vandet inden udledning et omfattende arbejde af stadig højere prioritet:

“Vi har på slagteriet kunnet se, at vi har brugt ret meget kemi for at kunne leve op til myndighedernes krav om vandkvalitet, men det viser sig nu, at ved ændring af doseringen og tidspunkter for doseringen af kemien undervejs i vandrensningen,” fortæller Andreas Christensen:

“Resultatet har været, at rensningen af vores vand er blevet markant billigere. Vi vurderer, at vi vil spare omkring 350.000 kroner om året ved at bruge mindre kemi,” forklarer Andreas Christensen, der samtidig glæder sig over, at Rose Poultrys CO2-udledning også er nedsat med den nye renseproces:

“Vores slam, som består af potentielt forurenende partikler er blevet tykkere med den nye proces, så vi skal køre færre vognlæs med slam til biogasanlægget. På den måde aflaster vores nye rensningsproces også miljøet,” konkluderer Andreas Christensen.

Skræddersyet totalløsning

Den fysiske og kemiske filtrering og sedimentering  er en afgørende del af rensningen af spildevand fra fødevareproduktion.

Vandet fra denne type af food tech industri indeholder nemlig typisk mikroskopiske partikler som mikroplast og bakterier fra eksempelvis kød, som kun kan fjernes ved kemisk vandbehandling.

Det fortæller Torben Jensen, der arbejder som key account manager i Alumichem, der på virksomhedens fabrik i Kalundborg producerer netop de stoffer, der får partiklerne til at klumpe sig sammen, så de kan adskilles fra vandet.

“Vi kan se, at vi både kan spare kyllingeslagteriet penge og miljøet for forurening, fordi vi kan målrette vores tekniske og kemiske proces til at passe præcis til den type rens, deres produktion kræver,” forklarer Torben Jensen om Alumichems model, hvor vandrensnings-specialisten gerne vil ses som en samarbejdspartner frem for blot en leverandør af kemi og teknik:

“Vi doserer de forskellige produkter på det rette sted og det rette tidspunkt i processen, så det tilpasses netop den type spildevand vi arbejder med. Dermed får vi samlet partikler og urenheder i vandet effekt og sikrer, at det rene vand, der kommer ud i sidste ende, overholder alle krav fra miljølovgivningen.”

Blod og fedt i spildevandet kræver særlig løsningFood tech industrien har generelt spildevand med et højt såkaldt COD-tal på grund af indholdet af affaldsstoffer fra produktion af eksempelvis kød, fisk, ost og biotek. 

Det organiske stof i vandet fra eksempelvis slagterierne gør vandet sværere at rense og har fællestræk med andre store fødevareproducenter, som maler korn eller brygger øl. I den del af industrien kæmper man også med meget høje COD-værdier i vandet fra produktionen.

De organiske stoffer stoffer kan være svære at fange i rensningen og modvirke den ønskede bundfældning af partikler i vandet, som tilsatte kemi skal skabe.

Alt sammen udfordringer, der gør en grundig rens vigtig, inden spildevandet bliver ledt ud i for eksempel Limfjorden, hvor næringsstofferne vil kunne forurene vandet.

Nyt spildevandsdirektiv på vej

De seneste år er det blevet dyrere at få spildevandet håndteret hos renseanlæggene i landets kommuner, hvorfor mange industrivirksomheder arbejder med selv at rense og genbruge deres vand, for at spare penge.

Frem mod 2035 planlægger politikerne i EU væsentlige opstramninger af kravene til spildevandsrensning, som flere industrier herunder food tech og medicinalindustrien er stærkt optaget af at kunne imødekomme. 

Alumichem hjælper i dag Arla Foods, Danish Crown, BHJ og nogle af verdens største fiskefarme inden for aquakulturen med teknik og kemi til spildevandsrensning. I 2024 deltager Alumichem på Food Tech Messen i Herning med fokus på at tilbyde andre food tech virksomheder sparring og hjælp til optimering af spildevand til gavn for miljø og bundlinje.

Skrevet i: Aktuelt, Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

Foodservice18. 12. 2025

Norrlyst Koncernen tager næste store skridt i sin vækstrejse og opkøber de resterende ejerandele i Cadence Group, hvilket betyder, at koncernen nu ejer 100% af det populære brunch- og bagerikoncept. Cadence Group driver i dag fire restauranter samt en fabrik i Herlev og er kendt for at levere

100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram har åbnet en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026. Godt grønt nyt til de

Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

AktueltPolitik og eksport18. 12. 2025

Food Nation markerede den 15. december 2025 den officielle åbning af fødevareklyngens Visitor Centre i København i nye fysiske rammer. Det opdaterede og udvidede udstillingsvindue præsenterer det ypperste inden for danske fødevareløsninger, bæredygtig innovation og globalt samarbejde. Ved

Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

AktueltFødevareproduktionLandbrug18. 12. 2025

For dansk landbrug har 2025 været et fremragende år drevet af husdyrproduktion og en god høst. Men begyndende prisfald og strammere politiske krav kan hurtigt skubbe til balancen. Fremtiden kræver heftige investeringer og tilpasninger, hvis dansk landbrug skal fastholde sin stærke

Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

I juni blev Sundskolen i Nykøbing Falster den eneste folkeskole på Lolland-Falster, som kom med i det nationale skolemadsforsøg, hvor 191 skoler over hele landet afprøver skolemad. Skolemadsforsøget blev sat i gang i november og har indtil nu været en stor succes. Formålet med skolemadsforsøget

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Kendt leverandør til bagerier fusionerer med Nemco

  • Ardo NV Denmark Office

    En klassiker med rødder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Et tilbageblik på året der gik

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

    18.12.2025

  • 100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

    18.12.2025

  • Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

    18.12.2025

  • Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

    18.12.2025

  • Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

    18.12.2025

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik