• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDrikkevarerEmballage23. 06. 2022 | Helle Friemann Nielsen

Konkurrenter i opsigtsvækkende skål

AktueltDrikkevarerEmballage23. 06. 2022 By Helle Friemann Nielsen

Det er ikke hver dag, man ser Carlsberg og Royal Unibrew stå side ved side – eller Thisted og Svaneke Bryghus skåle sammen. Men det er ikke desto mindre, hvad de og flere andre konkurrenter gør i en ny, fælles kampagne, hvor drikkevareproducenterne sammen med Dansk Retursystem sender en velfortjent tak til alle dem, der panter.

I år er det 20 år siden, at der kom pant på de første dåser og flasker, og det markerer producenter og importører af blandt andet øl, sodavand, juice og kildevand ved at vise, at de står bag og sammen om pantsystemet. I en ny kampagne siger de og Dansk Retursystem tak til danskerne for at pante – trods det besvær, der kan være ved det.

En forskel for klima og miljø
Det danske pantsystem er med en returprocent på 93 procent verdens bedste, og noget af det, der gør det helt særligt, er, at de normalt konkurrerende producenter og detailkæder kan samles om et fælles pantsystem, der gør en forskel for klima og miljø. Alene sidste år sparede pantsystemet for udledning af 210.000 tons CO2 ved at genanvende materialerne til nye flasker og dåser.
-Gennem de seneste 20 år har danskerne i fællesskab pantet mere end 16 milliarder gange, og det er absolut værd at markere. For det har stor betydning for bryggerierne og tapperierne, at der er et effektivt pantsystem, som alle bakker op om, så vores flasker og dåser kommer retur, og materialerne bliver genanvendt, siger direktør for Bryggeriforeningen, Nick Hækkerup.

5,2 mio. gange pant hver dag
I de første 20 år med pantsystemet er mængden af pant steget og steget, og nu bliver der hver eneste dag pantet 5,2 mio. flasker og dåser.
-Med kampagnen vil vi gerne sige tak for det gode samarbejde med producenter og detailhandel, og en velfortjent tak til danskerne for at pante. Uden alle jer, der panter, var det ikke muligt for Danmark at være foregangsland på pantområdet, siger administrerende direktør i Dansk Retursystem, Lars Krejberg Petersen.

Projekt 100 % Retur
Selv om vi i Danmark er gode til at pante og 93 pct. af alle flasker og dåser med pantmærke kommer retur for at blive genanvendt, så er målet at få 100 pct. retur. Derfor har Dansk Retursystem lanceret ”Projekt 100% Retur”, hvor alle kan byde ind med ideer og initiativer, der gør, at endnu mere pant kommer retur. Projekterne samles på siden 100procentretur.dk.
-Vi ser en underskov af forskellige initiativer, der er med til at få de sidste syv pct. retur. Det er godt, for det er desværre ikke sådan, at vi kan nå målet med én enkelt indsats. Derfor vil vi gerne sætte fokus på og hylde både erhvervslivets og de private initiativer, der bidrager til, at alt pant kan blive til nye flasker og dåser, siger Anne-Mette Bundgaard, chef for Kommunikation & Branding i Dansk Retursystem.

Reklamefilm med glimt i øjet
En del af kampagnen er en reklamefilm, der med et glimt i øjet og skuespiller Thomas Bo Larsens genkendelige stemme viser de forskellige pantsituationer, som mange nok kan nikke genkendende til.
-Vi har valgt at portrættere pantsystemet med en film, der viser det besvær, der også kan være forbundet med at pante. For det fantastiske er, at trods besværet, så panter danskerne alligevel, og det vil vi gerne hylde, siger Anne-Mette Bundgaard.

Siden bryggerier og producenter gik sammen om etableringen af pantsystemet for 20 år siden er der sket meget:
• Der er pant på dåser, plastflasker og glasflasker med drikkevarer som fx øl, sodavand, kildevand, cider, energidrikke, alkoholsodavand, iste, juice og saft.
• Se efter pantmærket, så ved du, om der er pant på.
• Antallet af forskellige drikkevarer med pant: 2003: 2.241 – 2021: 50.519.
• Antal flasker og dåser der bliver pantet årligt: 2003: 41 mio. – 2021: 1.900 mio.
• Andelen af flasker og dåser med pantmærker, der kommer retur: 2003: 83 pct. – 2021: 93 pct.
• Danmark og Finland har de højeste returprocenter med 93, men der er flest produkter i det danske pantsystem.
• Ved at genanvende flasker og dåser sparer pantsystemet årligt for udledningen af 210.000 tons CO2.


De deltagende bryggerier, producenter og importører:
Aqua d’Or mineral water a/s
A/S Thisted Bryghus
Bangs A/S
Bryggeriet Skands A/S
Bryggeriet Vestfyen
Bryghuset Møn ApS
Coca-Cola
CO-RO A/S
Carlsberg
Danish Bottling Company A/S
Fanø Bryghus
Frankly Juice
Fur Bryghus
Gamma Brewing Company A/S
H.C. Andersen Brewery ApS
innocent
Krenkerup Bryggeri
Midtfyns Bryghus A/S
Naturfrisk
NATURLI’ Foods
Nørrebro Bryghus
Olsens Bryghus

Red Bull Danmark
Royal Unibrew
Rynkeby
Skanderborg Bryghus
Svaneke Bryghus
Søbogaard ApS
Thurø Bryghus
Ærø Bryggeri A/S
ÅBEN ApS

Skrevet i: Aktuelt, Drikkevarer, Emballage

Seneste nyt fra redaktionen

Hæder til Dansk Destilleri

Drikkevarer09. 10. 2025

Copenhagen Distillery vinder priser for deres whisky ved det prestigefyldte Luxury Masters i England. et københavnske destilleri er vendt hjem fra årets Luxury Masters i London med ikke bare én men to priser for deres kompromisløse og særegent danske whisky. Ved at udnytte de naturlige

Plantefonden deler 213,5 millioner kroner ud til 45 grønne projekter

Frugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 10. 2025

De danske forbrugere skal have godt grønt på tallerkenen, og derfor støtter Plantefonden årligt dusinvis af nye grønne projekter, der skal gøre hverdagen mere planterig. Nu er Plantefonden så klar til at præsentere de 45 nye projekter, som har modtaget tilsagn om tilskud i årets

Målet er en michelinstjerne: Christoffer Sørensen skal være køkkenchef på Lille Mølle

AktueltFoodservice09. 10. 2025

I oktober genopstår en af Københavns mest særegne bygninger som ny restaurantdestination, når Norrlyst-koncernen med køkkenchef Christoffer Sørensen i spidsen åbner Restaurant Lille Mølle i den fredede mølle på Christianshavns Vold. Målet er klart: En michelinstjerne. Den fredede mølle har

AI-vinrådgiver hjælper tusindvis af kunder hos Danmarks ældste vinhandel

AktueltDetailhandel og en grosDrikkevarer09. 10. 2025

Det viste sig på ingen måde at være let, da Kjær & Sommerfeldt for 1½ år siden ville skabe en AI-vinrådgiver, der kunne hjælpe deres kunder med at vælge vin. Det er først nu, efter mere end et års arbejde, at det er lykkedes at lave en digital vinrådgiver, der kan anbefale de helt rigtige vine,

Forskere genopliver yoghurt lavet af… myrer

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed09. 10. 2025

En gammel opskrift på yoghurt lavet på myrer er blevet genskabt af forskere fra Københavns Universitet. I et studie viser de, hvordan myrer og de bakterier, der lever på dem, kan forvandle mælk til yoghurt. Det giver både ny viden om fortidens madtraditioner og en af nutidens store madtrends, og så

Delitaste styrker markedspositionen – klar til næste fase

FoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ07. 10. 2025

Lidt over halvvejs i strategiperioden gør Delitaste status: en styrket markedsposition, øget kundeorientering og et bedre fundament for videre vækst. Efter en gradvis sammenlægning af Stryhns Foodservice og Delitaste er foodserviceaktiviteterne i Stryhns Gruppen nu samlet. I starten af 2024

Udstillere roser Foodexpos nye messekoncept

Messer og konferencer07. 10. 2025

Opbakningen til Foodexpos nye messekoncept er stor blandt udstillerne, der fremhæver de nye, branche-samlende zoner og den deraf optimerede mulighed for at møde alle de mest relevante kunder. Foodexpo 2026 finder sted i MCH Messecenter Herning 22.-24. marts. Når Foodexpo til marts atter fylder

Danske husholdninger strammer livremmen, og det rammer dagligvaremarkedet

AktueltDetailhandel og en gros07. 10. 2025

Det danske dagligvaremarked har som det eneste i Europa oplevet et fald det seneste halve år ifølge nye tal fra YouGov. Mens forbrugere i store dele af Europa både handler mere og bruger flere penge per indkøbstur, peger pilen nedad i Danmark. Ifølge ny data fra YouGov handler danskerne 2,2

Fødevareminister Jacob Jensen

Ny praksis: Lavere bøder for mindre fejl ved allergenmærkning

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceFødevaresikkerhedPolitik og eksport07. 10. 2025

Mindre fejl i mærkning af fødevarer skal fremover ikke koste virksomheder store bøder, mener fødevareminister Jacob Jensen (V), der ønsker en praksisændring. Det skal ikke længere koste den lille slagter 40.000 kr. at glemme at skrive ”æg” i stedet for ”ÆG” med fed eller versaler på

Rasmus Munk er stadig verdens bedste kok

FoodserviceMesser og konferencerTop07. 10. 2025

Danske Rasmus Munk fra Alchemist i København blev i sidste uge hædret som “The Best Chef in the World” ved The Best Chef Awards 2025 i Milano. Han modtog prisen for første gang i 2024 og bliver dermed den første nordiske kok, der har vundet titlen mere end én gang. ”Det er en kæmpe ære at få

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Spar 432 kr* hver gang, du tømmer din IBC

  • DENIOS ApS

    Sådan tjekker du, om dit lithiumbatteri er defekt – og udgør en brandfare

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Højtiden nærmer sig – skal du med til ‘Julens Madscene’?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch Vacuum Solutions på DanFish International 2025 i Nordens Paris

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Infusion giver lavere energiforbrug og bedre produktion

  • DENIOS ApS

    I morgen sker det

  • DENIOS ApS

    Så er det nu eller aldrig

  • Busch Vakuumteknik A/S

    OTTO Digital Services til systemer

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Ny butikschef i Dagrofa Foodservice Herning har stort lokalt kendskab

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hæder til Dansk Destilleri

    09.10.2025

  • Plantefonden deler 213,5 millioner kroner ud til 45 grønne projekter

    09.10.2025

  • Målet er en michelinstjerne: Christoffer Sørensen skal være køkkenchef på Lille Mølle

    09.10.2025

  • AI-vinrådgiver hjælper tusindvis af kunder hos Danmarks ældste vinhandel

    09.10.2025

  • Forskere genopliver yoghurt lavet af… myrer

    09.10.2025

  • Delitaste styrker markedspositionen – klar til næste fase

    07.10.2025

  • Udstillere roser Foodexpos nye messekoncept

    07.10.2025

  • Danske husholdninger strammer livremmen, og det rammer dagligvaremarkedet

    07.10.2025

  • Ny praksis: Lavere bøder for mindre fejl ved allergenmærkning

    07.10.2025

  • Rasmus Munk er stadig verdens bedste kok

    07.10.2025

  • Ny frontperson i Alsiks køkken med fokus på madoplevelsen

    02.10.2025

  • Lurpak, Lillebror og islandsk skyr vinder nordisk mejeridyst

    02.10.2025

  • Makrel i frit fald – MSC opfordrer regeringer til at handle nu

    02.10.2025

  • Her er restauranterne, der er nomineret til Årets ret med gris og Årets ret med ost 2025

    02.10.2025

  • Bred alliance klar til et historisk løft af dansk frugt og grønt

    02.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik