• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDrikkevarerEmballage23. 06. 2022 | Helle Friemann Nielsen

Konkurrenter i opsigtsvækkende skål

AktueltDrikkevarerEmballage23. 06. 2022 By Helle Friemann Nielsen

Det er ikke hver dag, man ser Carlsberg og Royal Unibrew stå side ved side – eller Thisted og Svaneke Bryghus skåle sammen. Men det er ikke desto mindre, hvad de og flere andre konkurrenter gør i en ny, fælles kampagne, hvor drikkevareproducenterne sammen med Dansk Retursystem sender en velfortjent tak til alle dem, der panter.

I år er det 20 år siden, at der kom pant på de første dåser og flasker, og det markerer producenter og importører af blandt andet øl, sodavand, juice og kildevand ved at vise, at de står bag og sammen om pantsystemet. I en ny kampagne siger de og Dansk Retursystem tak til danskerne for at pante – trods det besvær, der kan være ved det.

En forskel for klima og miljø
Det danske pantsystem er med en returprocent på 93 procent verdens bedste, og noget af det, der gør det helt særligt, er, at de normalt konkurrerende producenter og detailkæder kan samles om et fælles pantsystem, der gør en forskel for klima og miljø. Alene sidste år sparede pantsystemet for udledning af 210.000 tons CO2 ved at genanvende materialerne til nye flasker og dåser.
-Gennem de seneste 20 år har danskerne i fællesskab pantet mere end 16 milliarder gange, og det er absolut værd at markere. For det har stor betydning for bryggerierne og tapperierne, at der er et effektivt pantsystem, som alle bakker op om, så vores flasker og dåser kommer retur, og materialerne bliver genanvendt, siger direktør for Bryggeriforeningen, Nick Hækkerup.

5,2 mio. gange pant hver dag
I de første 20 år med pantsystemet er mængden af pant steget og steget, og nu bliver der hver eneste dag pantet 5,2 mio. flasker og dåser.
-Med kampagnen vil vi gerne sige tak for det gode samarbejde med producenter og detailhandel, og en velfortjent tak til danskerne for at pante. Uden alle jer, der panter, var det ikke muligt for Danmark at være foregangsland på pantområdet, siger administrerende direktør i Dansk Retursystem, Lars Krejberg Petersen.

Projekt 100 % Retur
Selv om vi i Danmark er gode til at pante og 93 pct. af alle flasker og dåser med pantmærke kommer retur for at blive genanvendt, så er målet at få 100 pct. retur. Derfor har Dansk Retursystem lanceret ”Projekt 100% Retur”, hvor alle kan byde ind med ideer og initiativer, der gør, at endnu mere pant kommer retur. Projekterne samles på siden 100procentretur.dk.
-Vi ser en underskov af forskellige initiativer, der er med til at få de sidste syv pct. retur. Det er godt, for det er desværre ikke sådan, at vi kan nå målet med én enkelt indsats. Derfor vil vi gerne sætte fokus på og hylde både erhvervslivets og de private initiativer, der bidrager til, at alt pant kan blive til nye flasker og dåser, siger Anne-Mette Bundgaard, chef for Kommunikation & Branding i Dansk Retursystem.

Reklamefilm med glimt i øjet
En del af kampagnen er en reklamefilm, der med et glimt i øjet og skuespiller Thomas Bo Larsens genkendelige stemme viser de forskellige pantsituationer, som mange nok kan nikke genkendende til.
-Vi har valgt at portrættere pantsystemet med en film, der viser det besvær, der også kan være forbundet med at pante. For det fantastiske er, at trods besværet, så panter danskerne alligevel, og det vil vi gerne hylde, siger Anne-Mette Bundgaard.

Siden bryggerier og producenter gik sammen om etableringen af pantsystemet for 20 år siden er der sket meget:
• Der er pant på dåser, plastflasker og glasflasker med drikkevarer som fx øl, sodavand, kildevand, cider, energidrikke, alkoholsodavand, iste, juice og saft.
• Se efter pantmærket, så ved du, om der er pant på.
• Antallet af forskellige drikkevarer med pant: 2003: 2.241 – 2021: 50.519.
• Antal flasker og dåser der bliver pantet årligt: 2003: 41 mio. – 2021: 1.900 mio.
• Andelen af flasker og dåser med pantmærker, der kommer retur: 2003: 83 pct. – 2021: 93 pct.
• Danmark og Finland har de højeste returprocenter med 93, men der er flest produkter i det danske pantsystem.
• Ved at genanvende flasker og dåser sparer pantsystemet årligt for udledningen af 210.000 tons CO2.


De deltagende bryggerier, producenter og importører:
Aqua d’Or mineral water a/s
A/S Thisted Bryghus
Bangs A/S
Bryggeriet Skands A/S
Bryggeriet Vestfyen
Bryghuset Møn ApS
Coca-Cola
CO-RO A/S
Carlsberg
Danish Bottling Company A/S
Fanø Bryghus
Frankly Juice
Fur Bryghus
Gamma Brewing Company A/S
H.C. Andersen Brewery ApS
innocent
Krenkerup Bryggeri
Midtfyns Bryghus A/S
Naturfrisk
NATURLI’ Foods
Nørrebro Bryghus
Olsens Bryghus

Red Bull Danmark
Royal Unibrew
Rynkeby
Skanderborg Bryghus
Svaneke Bryghus
Søbogaard ApS
Thurø Bryghus
Ærø Bryggeri A/S
ÅBEN ApS

Skrevet i: Aktuelt, Drikkevarer, Emballage

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik