• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceMiljø og sundhedTop04. 12. 2019 | Kasper Mundt-Nielsen

Kokketøj lavet af gamle flasker

FoodserviceMiljø og sundhedTop04. 12. 2019 By Kasper Mundt-Nielsen

Mange bække små, gør, som bekendt, en stor å og Kokkenes Køkken tænker innovativt, for at være mest mulig bæredygtig. Som et nyt initiativ har kantineleverandøren investeret i 5.000 kokkejakker og forklæder fremstillet af brugte engangs-plastikflasker

  • Wiphaporn Paijaturat, som er kok og souschef i kantinen i Huset Edison på Amager, og hvor Kokkenes Køkken driver kantinen – iklædt en af de nye fine, bæredygtige uniformer.

700.000 ton.

Så store mængder spiseligt mad vurderer Miljøstyrelsen, at der årligt ryger i de danske skraldespande. På verdensplan er det op imod en tredjedel af al mad, der produceres, som bliver smidt ud. Og en væsentlig del af det danske madspild kommer fra landets kantiner, hvor især den traditionelle buffets bugnende udvalg af retter skaber overskydende mad, der ender som madspild. Derfor har Kokkenes Køkken, der driver kantiner for virksomheder i det meste af landet, sidste år lanceret det bæredygtige kantinekoncept kaldet SANS!, hvor mindre portioner af smagfulde, neurogastronomiske kvalitetsretter serveres på en måde, der mætter alle kantinegæsternes sanser og mindsker behovet for flere retter – og dermed blandt andet reducerer madspildet. Men kantineleverandørens miljøfokus rækker længere end til maden.

Genbrugsplastik gør tøjet mere slidstærkt

Kokkenes Køkken vil nemlig søge at tænke bæredygtighed ad så mange veje som muligt. Og derfor har kantineleverandøren blandt andet besluttet, at alle deres kokke og køkkenmedarbejdere fra den 1. januar skal være mere bæredygtigt klædt, når de svinger gryderne ved komfuret og serverer den sunde og miljøvenlige mad.

– Vores foreløbige målinger af SANS!-konceptet viser, at vi har et madspild på under ti procent, hvor den traditionelle buffet typisk har et spild på op til 30 procent. Men der er jo flere steder, hvor kantiner kan gøre en bæredygtig forskel, og vi vil meget gerne gå forrest og bevæge os ad nye veje – og måske også inspirere andre til at fokusere på mere end madspild, forklarer Maj Toppenberg, som er direktør i Kokkenes Køkken.

  • Der går gennemsnitligt 9 stk. plastikflasker til et forklæde og 13 stk. til en kokkejakke

Derfor har kantineleverandøren lejet 5.000 kokkejakker og forklæder af Berendsen, som er fremstillet i en blanding af BCI-bomuld, som er produceret uden overforbrug af vand eller udpining af jorden – og genanvendt polyester lavet af brugte engangs-plastikflasker, der renses, nedbrydes, smeltes og laves til tekstilfibre.

– Det er fantastisk, at vi i partnerskab med Berendsen har fundet en løsning til vores arbejdstøj i køkkenerne, som samtidig understøtter vores engagerede indsats i retning mod en mere bæredygtig kantinedrift. Og udover at tøjet er flot designet og behageligt at have på, gør det forhold, at der er polyester i tøjet det samtidig mere slidstærkt, så det også holder længere, siger Maj Toppenberg.

Svanemærket vask og mikrochippet tøj mindsker forbruget

Kokkenes Køkken er en del af facility service-virksomheden Forenede Service. Og i hele Forenede koncernen, som opererer i både Danmark og Sverige, er der stort fokus på at vælge miljørigtige løsninger og samarbejdspartnere, hvor FN’s klima- og verdensmål i stigende omfang er rettesnoren. Derfor er det også vigtigt for Kokkenes Køkken, at både deres nye kokkejakker og forklæder – og alle de andre køkkentekstiler, som Kokkenes Køkken lejer hos Berendsen i dag – vaskes hos et svanemærket vaskeri, hvor forbruget af vand, energi og kemikalier er lavere end Svanemærkets krav, forklarer Maj Toppenberg:

– Det betyder meget for os, at bæredygtighed bliver tænkt ind i alle processer. Udover at Svanemærket mindsker ressourceforbruget i vaskeprocessen, så beskytter det også vores medarbejdere mod at få kemikalier i tøjet og på kroppen. Ligesom det er vigtigt for os, at Berendsen løbende reparerer tøjet, så det ikke smides ud før tid, siger hun og fremhæver også, at den nye køkkentøjskollektion samtidig er mikrochippet, så tøjet altid kan spores.

  • Den nye køkkentøjskollektion samtidig er mikrochippet, så tøjet altid kan spores
    – Det giver os blandt andet et overblik over, om alle tekstiler er i cirkulation. Vi kan for eksempel se, om alt vores tøj er smidt til vask eller ligger ubrugt hen i vores skabe. På den måde undgår vi at overforbruge tøj til fordel for både vores økonomi og miljøet, vurderer Maj Toppenberg fra Kokkenes Køkken.

Det giver os blandt andet et overblik over, om alle tekstiler er i cirkulation. Vi kan for eksempel se, om alt vores tøj er smidt til vask eller ligger ubrugt hen i vores skabe. På den måde undgår vi at overforbruge tøj til fordel for både vores økonomi og miljøet, vurderer Maj Toppenberg.

Sammen om ren samvittighed 

Og netop tekstiler er et område, som det giver rigtig god mening at rette blikket mod i forhold til at skabe mere miljøvenlige og bæredygtige løsninger. Alene i EU er tekstiler nemlig det fjerde mest miljøbelastende forbrugsområde, kun overgået af bolig, transport og fødevarer. Og hos Berendsen oplever de, at flere virksomheder som Kokkenes Køkken efterspørger bæredygtige tekstiler for tiden. Derfor lancerede Berendsen tidligere i år en komplet CSR-kollektion af arbejdstøj i blandet 100 procent genbrugspolyester og 100 procent BCI-bomuld og ikke andet. Det er dén bæredygtige metervare, som Kokkenes Køkken får specialsyet de nye kokkejakker og forklæder af i samarbejde med Kentaur, der er Berendsens faste tøjleverandør. 

– Som landets førende tekstilservicevirksomhed vil vi gerne gå forrest og introducere nye produkter, der præger markedet i en bæredygtig retning. Men det kan vi kun gøre, fordi vi har fantastiske kunder som Kokkenes Køkken, der vil være med til at drive CSR-udviklingen. Vores kunder er del af al vores innovation, og CSR-kollektionen er udviklet for at opfylde deres nuværende og fremtidige CSR-behov. Vi kalder også vores nye CSR-strategi ”Sammen om ren samvittighed”, fordi vi tror på, at vi bedst kan nå vores CSR-mål og bidrage til FN’s verdensmål ved blandt andet at stå sammen internt og have et tæt partnerskab med vores kunder og leverandører, forklarer Louise Elver, Berendsens CSR-chef.

Skrevet i: Foodservice, Miljø og sundhed, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik