• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceMiljø og sundhedTop04. 12. 2019 | Kasper Mundt-Nielsen

Kokketøj lavet af gamle flasker

FoodserviceMiljø og sundhedTop04. 12. 2019 By Kasper Mundt-Nielsen

Mange bække små, gør, som bekendt, en stor å og Kokkenes Køkken tænker innovativt, for at være mest mulig bæredygtig. Som et nyt initiativ har kantineleverandøren investeret i 5.000 kokkejakker og forklæder fremstillet af brugte engangs-plastikflasker

  • Wiphaporn Paijaturat, som er kok og souschef i kantinen i Huset Edison på Amager, og hvor Kokkenes Køkken driver kantinen – iklædt en af de nye fine, bæredygtige uniformer.

700.000 ton.

Så store mængder spiseligt mad vurderer Miljøstyrelsen, at der årligt ryger i de danske skraldespande. På verdensplan er det op imod en tredjedel af al mad, der produceres, som bliver smidt ud. Og en væsentlig del af det danske madspild kommer fra landets kantiner, hvor især den traditionelle buffets bugnende udvalg af retter skaber overskydende mad, der ender som madspild. Derfor har Kokkenes Køkken, der driver kantiner for virksomheder i det meste af landet, sidste år lanceret det bæredygtige kantinekoncept kaldet SANS!, hvor mindre portioner af smagfulde, neurogastronomiske kvalitetsretter serveres på en måde, der mætter alle kantinegæsternes sanser og mindsker behovet for flere retter – og dermed blandt andet reducerer madspildet. Men kantineleverandørens miljøfokus rækker længere end til maden.

Genbrugsplastik gør tøjet mere slidstærkt

Kokkenes Køkken vil nemlig søge at tænke bæredygtighed ad så mange veje som muligt. Og derfor har kantineleverandøren blandt andet besluttet, at alle deres kokke og køkkenmedarbejdere fra den 1. januar skal være mere bæredygtigt klædt, når de svinger gryderne ved komfuret og serverer den sunde og miljøvenlige mad.

– Vores foreløbige målinger af SANS!-konceptet viser, at vi har et madspild på under ti procent, hvor den traditionelle buffet typisk har et spild på op til 30 procent. Men der er jo flere steder, hvor kantiner kan gøre en bæredygtig forskel, og vi vil meget gerne gå forrest og bevæge os ad nye veje – og måske også inspirere andre til at fokusere på mere end madspild, forklarer Maj Toppenberg, som er direktør i Kokkenes Køkken.

  • Der går gennemsnitligt 9 stk. plastikflasker til et forklæde og 13 stk. til en kokkejakke

Derfor har kantineleverandøren lejet 5.000 kokkejakker og forklæder af Berendsen, som er fremstillet i en blanding af BCI-bomuld, som er produceret uden overforbrug af vand eller udpining af jorden – og genanvendt polyester lavet af brugte engangs-plastikflasker, der renses, nedbrydes, smeltes og laves til tekstilfibre.

– Det er fantastisk, at vi i partnerskab med Berendsen har fundet en løsning til vores arbejdstøj i køkkenerne, som samtidig understøtter vores engagerede indsats i retning mod en mere bæredygtig kantinedrift. Og udover at tøjet er flot designet og behageligt at have på, gør det forhold, at der er polyester i tøjet det samtidig mere slidstærkt, så det også holder længere, siger Maj Toppenberg.

Svanemærket vask og mikrochippet tøj mindsker forbruget

Kokkenes Køkken er en del af facility service-virksomheden Forenede Service. Og i hele Forenede koncernen, som opererer i både Danmark og Sverige, er der stort fokus på at vælge miljørigtige løsninger og samarbejdspartnere, hvor FN’s klima- og verdensmål i stigende omfang er rettesnoren. Derfor er det også vigtigt for Kokkenes Køkken, at både deres nye kokkejakker og forklæder – og alle de andre køkkentekstiler, som Kokkenes Køkken lejer hos Berendsen i dag – vaskes hos et svanemærket vaskeri, hvor forbruget af vand, energi og kemikalier er lavere end Svanemærkets krav, forklarer Maj Toppenberg:

– Det betyder meget for os, at bæredygtighed bliver tænkt ind i alle processer. Udover at Svanemærket mindsker ressourceforbruget i vaskeprocessen, så beskytter det også vores medarbejdere mod at få kemikalier i tøjet og på kroppen. Ligesom det er vigtigt for os, at Berendsen løbende reparerer tøjet, så det ikke smides ud før tid, siger hun og fremhæver også, at den nye køkkentøjskollektion samtidig er mikrochippet, så tøjet altid kan spores.

  • Den nye køkkentøjskollektion samtidig er mikrochippet, så tøjet altid kan spores
    – Det giver os blandt andet et overblik over, om alle tekstiler er i cirkulation. Vi kan for eksempel se, om alt vores tøj er smidt til vask eller ligger ubrugt hen i vores skabe. På den måde undgår vi at overforbruge tøj til fordel for både vores økonomi og miljøet, vurderer Maj Toppenberg fra Kokkenes Køkken.

Det giver os blandt andet et overblik over, om alle tekstiler er i cirkulation. Vi kan for eksempel se, om alt vores tøj er smidt til vask eller ligger ubrugt hen i vores skabe. På den måde undgår vi at overforbruge tøj til fordel for både vores økonomi og miljøet, vurderer Maj Toppenberg.

Sammen om ren samvittighed 

Og netop tekstiler er et område, som det giver rigtig god mening at rette blikket mod i forhold til at skabe mere miljøvenlige og bæredygtige løsninger. Alene i EU er tekstiler nemlig det fjerde mest miljøbelastende forbrugsområde, kun overgået af bolig, transport og fødevarer. Og hos Berendsen oplever de, at flere virksomheder som Kokkenes Køkken efterspørger bæredygtige tekstiler for tiden. Derfor lancerede Berendsen tidligere i år en komplet CSR-kollektion af arbejdstøj i blandet 100 procent genbrugspolyester og 100 procent BCI-bomuld og ikke andet. Det er dén bæredygtige metervare, som Kokkenes Køkken får specialsyet de nye kokkejakker og forklæder af i samarbejde med Kentaur, der er Berendsens faste tøjleverandør. 

– Som landets førende tekstilservicevirksomhed vil vi gerne gå forrest og introducere nye produkter, der præger markedet i en bæredygtig retning. Men det kan vi kun gøre, fordi vi har fantastiske kunder som Kokkenes Køkken, der vil være med til at drive CSR-udviklingen. Vores kunder er del af al vores innovation, og CSR-kollektionen er udviklet for at opfylde deres nuværende og fremtidige CSR-behov. Vi kalder også vores nye CSR-strategi ”Sammen om ren samvittighed”, fordi vi tror på, at vi bedst kan nå vores CSR-mål og bidrage til FN’s verdensmål ved blandt andet at stå sammen internt og have et tæt partnerskab med vores kunder og leverandører, forklarer Louise Elver, Berendsens CSR-chef.

Skrevet i: Foodservice, Miljø og sundhed, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

FødevareproduktionFødevaresikkerhedMejeri12. 06. 2025

Nu kan råmælksost sikres mod uønskede bakterier, samtidig med at den unikke smag bevares. Det hollandske gårdmejeri Novelle Kaas bruger den energi- og vandbesparende teknologi raslysering fra danske Lyras. Det giver både høj fødevaresikkerhed og en god smag, da ostens naturlige vitaminer, enzymer og

Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

AktueltCertificeringForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed12. 06. 2025

En ny undersøgelse viser, at videnskabsfolk fra alle kontinenter siger, at havets sundhed og biodiversitet er ved et tippepunkt. Der er dog optimisme i forhold til muligheden for at vende de negative påvirkninger af havet, hvis der handles nu. Forskere fra hvert eneste beboede kontinent er

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

Politik og eksport12. 06. 2025

Henrik Kjærgaard er udnævnt som ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Henrik Kjærgaard kommer fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, hvor han har været afdelingschef siden 2020. Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Jacob Jensen siger om den nye

Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræØkologi og bæredygtighed12. 06. 2025

I går den 12. juni fik Carlsberg Byen et nyt gastronomisk pejlemærke, da Paula åbnede dørene til en restaurant, der hylder nordisk skånsomt fanget fisk og skaldyr, fritlevende vildt og danske grøntsager.   Køkkenchefen Stefan Hansen medbringer erfaring fra bl.a. Kong Hans Kælder og

Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

MarkedsføringMesser og konferencerTop12. 06. 2025

På mandag bliver de eftertragtede Michelinstjerner uddelt ved et arrangement i Odsherred. Og som optakt til stjerneuddelingen er der fra 13. til 15. juni der liv og glade dage i Anneberg Kulturpark, når madfestivalen ’Smag på Anneberg’ løber af stablen for allerførste gang. Festivalen markerer

Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

Brød og kagerMarkedsføring05. 06. 2025

Sarah Harris tiltræder som ny Chief Marketing Officer hos Lagkagehuset. Hun kommer fra en stilling som Marketing Director hos Starbucks UK, og med indgående kendskab til digital marketing og ESG-strategi skal hun styrke bagerkædens kommercielle profil i ind- og udland. Sarah Harris har de

Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

Frugt og grøntMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), Rune-Christoffer Dragsdahl, er blevet valgt til forperson for den internationale organsation IVU. Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), er blevet valgt til forperson for den internationale

Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

AktueltBrød og kager05. 06. 2025

I en ny digital publikation, Kernetal 2025, går Schulstad tæt på de 14-18-åriges madvaner og spørger: hvad spiser de unge egentlig – og hvad styrer deres valg? Tre omfattende undersøgelser tegner et billede af en generation, der gerne vil spise sundere, blive mætte og hygge sig over maden, men som

Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

AktueltFødevareproduktionMejeri05. 06. 2025

Andelsejede Arla Foods investerer 34,5 mio. euro i en ny produktionslinje til skyr på mejeriet i Linköping, Sverige. Investeringen er en del af kooperativets langsigtede strategi og skal imødekomme den stigende efterspørgsel på skyr. Den nye produktionslinje vil primært producere skyr til det

Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

DrikkevarerFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Når danskerne træder ind på en café eller sætter sig til rette på en restaurant, forventer de mere end blot mad og drikke – Rynkeby Foods lancering af Dagmar-serien tapper direkte ned i den tendens. Produkterne er skabt til den moderne forbruger, der træffer bevidste valg og efterspørger naturlige,

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

    12.06.2025

  • Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

    12.06.2025

  • Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

    12.06.2025

  • Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

    12.06.2025

  • Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

    12.06.2025

  • Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

    05.06.2025

  • Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

    05.06.2025

  • Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

    05.06.2025

  • Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

    05.06.2025

  • Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

    05.06.2025

  • Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

    03.06.2025

  • Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

    03.06.2025

  • Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

    03.06.2025

  • Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

    03.06.2025

  • Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

    03.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik