• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceTopØkologi og bæredygtighed12. 10. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Køkken sparer 125.000 ved at mindske madspild

FoodserviceTopØkologi og bæredygtighed12. 10. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

På Idrætsefterskolen Oure er det ikke nok at dyste i sportsdiscipliner. Da skolen opdagede det enorme ressourcespild deres madaffald udgjorde, var målsætningen klar: De ville tage kampen op mod madspild!

Oure efterskole sparede 125.000 kroner på et år, ved at mindske madspild
Køkkenpersonalet fortæller om buffetens udvalg. Kendskab til maden hjælper eleverne til at vælge differentieret og søge nye smagsoplevelser.

Oure mistede en kvart million kroner årligt på madspild!

For syv år siden opdagede køkkenpersonalet på Oure Efterskole, at blot transport af madaffald væk fra skolens område kostede op imod en kvart million kroner om året. 250.000 kroner fossede altså ud af skolens budget til den simple opgave at komme af med madaffaldet, og det var Jonathan Sales, medlem af Spisehusets ledelse på Oure, overbevist om, at de kunne gøre bedre.

Selv fandt han en motivationskilde i den enorme besparelse det at reducere madspildet, ville give skolen, og han gik straks i gang med arbejdet.

– Dagligt blev madaffaldet vejet, registreret og noteret, men det var som om, at der ikke skete nogen forandring, forklarer Jonathan.

En sund konkurrence i madspildsreduktion 

Det var et mindretal af køkkenpersonalet, som fokuserede på nedbringelse af madspild, og det var netop her, løsningen på problemet skulle findes: budskabet skulle spredes. Og ikke bare til skolens personale – efterskolens elever skulle også indvies i de fordele, reduktion af deres madaffald har.

Snart havde samtlige lærere fokus på at formidle budskabet i undervisningen, og de nyligt engagerede elever satte for alvor fart på projektet.

– Det er en meget vigtig sag for eleverne, og vi er jo en sportsefterskole, så der er gået lidt konkurrence i, hvem der kan have mindst spild, fortæller Jonathan om inddragelsen af eleverne i arbejdet med madspild.

Nye metoder kom på menukortet

Spredningen af det gode ord var dog ikke nok til at få efterskolens madspild helt i bund. Køkkenpersonalet gik i tænkeboks, og begyndte hurtigt med nye tiltag ved måltiderne:
De så på, hvordan anretningen af de daglige buffeter kunne optimeres til at fremstå endnu mere indbydende.
De store spande til elevernes madaffald blev skiftet ud med markant mindre for at vise dem, hvor hurtigt deres tallerkenrester løb op i kilovis af madspild.
Rester blev et fokuspunkt i køkkenets kamp mod madspild. Hvordan kan vi bruge resterne fra i dag til at skabe nye smagsoplevelser i morgen, blev blot én af personalets nye grubler.

– Det er vigtigt at ”pushe” resterne frem på buffetbordet, fortæller Jonathan og fortsætter:

– Er der en rest, der ikke bruges optimalt den ene dag, giver det blot en rest den næste, uddyber han, og understreger, at det ikke virker blot at sætte samme ret på bordet dagen efter, den skal nytænkes! 

At veje madspild giver mindre madspild

Til at registrere og veje det daglige madaffald, benytter Oure eSmileys digitale FoodWaste-løsning. Her kan de se tal på, hvordan madspildet fordeler sig, og det kan Jonathan se en klar fordel ved.

Han mener, at der er en direkte sammenhæng mellem at veje sit madspild og at nedbringe det.

– For det første giver systemet faktuelle data om vores spild. For det andet kan vi måle vores overproduktion, og for det tredje gør dét, at man måler madspild hver dag, at man rent faktisk forholder sig til spildet hver dag.

Den oplevelse har Mette Toftegaard Rasmussen, fødevarefaglig chef hos eSmiley, hørt mange gange fra andre af eSmileys kunder.

– Måling af madspild bidrager positivt til køkkenets fælles arbejde med at reducere spildet, da det ikke bliver et spørgsmål om, hvad vi tror – men hvad vi ved. Og det vi ved, kan vi gøre noget ved. 

– Rent lavpraktisk er systemet let at benytte, fortæller Jonathan, som førhen oplevede, at størstedelen af de danske industrikøkkener gerne ville have del i det positive ry det at arbejde målrettet med madspild giver, men at opgaven i praksis var besværlig og uoverskuelig. Der var meget snak, ikke så meget data.

Det problem ser Jonathan nu som løst, og han giver digitaliseringen æren for det. 

– Nu er det let at få overblik og let at sammenligne sig med andre køkkener rundt i landet, hvilket giver blod på tanden til yderligere forbedringer, mener Jonathan.

Sparede 125.000 kroner

Oure har med madspildsindsatsen oplevet store forbedringer på området, og deres resultater med at reducere madspild taler for sig selv: Den kvarte million kroner, der før i tiden blev brugt på at transportere madaffald fra skolen, er blevet halveret, og 97 procent af køkkenets råvarer er nu økologiske.

Pengene til mere økologi i køkkenerne er taget fra besparelsen ved at reducere madspildet.

– Ligningen er sådan set meget let: Jo flere penge vi sparer på at kyle ting ud, jo flere penge kan vi bruge på bedre råvarer, siger Jonathan smilende.

Oure er altså ved en målrettet indsats kommet tættere på deres vision om aktivt at bidrage til FN’s 17 verdensmål. De har sparet 125.000 kroner på transport af madaffald og brugt pengene på at finansiere et nu 97 procent økologisk køkken.

Efterskolen stopper ikke kampen mod madspild her

Oure er dog langt fra færdige.

– Vi søger konstant at give vores madaffald en endnu større værdi, siger Jonathan, som blandt andet forestiller sig, at dette kan realiseres ved at benytte madaffaldet som dyrefoder i fremtiden.

Han reflekterer over, hvordan arbejdet med madspild ikke blot er en kortvarig indsats, men et livslangt projekt, som Oure nu har taget del i.

– I år er vores mål en yderligere halvering af vores madspild frem til næste år, og vi vil konstant forsøge at forbedre os i kampen mod madspild, afslutter han.

Skrevet i: Foodservice, Top, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

Foodservice30. 10. 2025

World Culinary Awards har offentliggjort årets vinder af ”Denmark’s Best Hotel Restaurant”. Siden 2020 har World Culinary Awards kåret verdens bedste gastronomiske oplevelser, både internationale og nationalt.  I år har de nomineret blandt andet været Radissons Blue Elephant, Nimb Brasserie

En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

DrikkevarerMejeri30. 10. 2025

God kaffe er god medarbejderpleje. Flere virksomheder investerer i kaffemaskiner med friskmalet kaffe og frisk mælk for at tiltrække og fastholde medarbejdere. Kaffe er nemlig ikke bare kaffe – det er en vigtig del af hverdagen, der kan gøre en forskel for både trivsel og tilknytning på

Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

AktueltDrikkevarer30. 10. 2025

Efter en todages konkurrence den 19. og 20. oktober blev danske Ketil Sauer kåret som vinder af den første udgave af Master of Port Scandinavia, og kunne tage den prestigefyldte Silver Goblet med hjem. Den danske sommelier imponerede juryen med sin dybe viden om portvin, sine sommelierfærdigheder og

Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed30. 10. 2025

En ny publikation fra Tænketanken Frej peger på, hvordan regler og rammer kan ændres, så det bliver lettere for fødevaresektoren at fremme natur og biodiversitet. Over hele Danmark står lodsejere, landmænd og virksomheder klar til at skabe mere natur. Men alt for ofte bliver de bremset af

Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

Detailhandel og en grosFoodserviceTop30. 10. 2025

Den danske Spiseguide har kåret AOC som Årets Restaurant ved en gallamiddag på Kokkedal Slot, hvor også Peter Trauboth fra Restaurant Levi blev hædret for sin rolle som restaurantchef. Den danske Spiseguide er en årlig guide, som siden 1978 har bedømt danske restauranter i forskellige

Spiser du, som var det sommer året rundt? Det kan forvirre dit indre ur

Forskning og uddannelseMiljø og sundhed27. 10. 2025

Det er ikke kun sollys, men også kosten, der styrer vores indre biologiske ur og dets evne til at tilpasse sig årstiderne, viser ny forskning i mus. Derfor kan det have betydning for vores sundhed, at vi spiser sæsonens lokalt producerede fødevarer, vurderer forsker. Vores blodtryk stiger fra

Fremtidens mad risikerer at blive ensformig

Frugt og grøntFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed27. 10. 2025

Mangfoldigheden af planter bliver begrænset, hvis EU vedtager ny lov om bytte og handel med frø, mener Frie Bønder – Levende Land og Landsforeningen Praktisk Økologi. En menu med høj biodiversitet er den sundeste - det er efterhånden almen viden, mener Levende Land og Landsforeningen Praktisk

Madens Folkemøde skal samle Danmark om unges sundhed

AktueltForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksport27. 10. 2025

Årets finanslov er blevet offentliggjort, og her modtager Madens Folkemøde 1 mio. kroner til at afholde et Nationalt Forum for Ung Sundhed i 2026. Indsatsen skal samle en breds kreds af aktører for at forebygge overvægt og styrke sundhed og madvaner blandt børn og unge både lokalt og

Fødevaregigant gearer op i Danmark – en stigning på 25,6 %

AktueltFødevareproduktionMiljø og sundhed27. 10. 2025

Greenfood fortsætter med at vokse hurtigt på det danske marked. I år forventes koncernen at opnå en volumen på næsten 3.500 ton – en stigning på 25,6 % sammenlignet med sidste år. Bag succesen ligger en stærk efterspørgsel efter ultrafriske råvarer, strategiske partnerskaber inden for restaurant- og

Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed27. 10. 2025

Landbrug & Fødevarer har kåret Skolerne i Oure på Fyn som vinder af Køkkenprisen 2025 ved Økologisektionens årsmøde på Kalø Økologisk Landbrugsskole. Køkkenprisen 2025 uddeles til det offentlige køkken, der bedst formår at kombinere sundhed, smag og økologi. I år har Skolerne i Oure

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

  • Spirax Sarco Danmark

    Skal vi hjælpe jer med at nå jeres mål for bæredygtighed?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

    30.10.2025

  • En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

    30.10.2025

  • Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

    30.10.2025

  • Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

    30.10.2025

  • Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

    30.10.2025

  • Spiser du, som var det sommer året rundt? Det kan forvirre dit indre ur

    27.10.2025

  • Fremtidens mad risikerer at blive ensformig

    27.10.2025

  • Madens Folkemøde skal samle Danmark om unges sundhed

    27.10.2025

  • Fødevaregigant gearer op i Danmark – en stigning på 25,6 %

    27.10.2025

  • Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure

    27.10.2025

  • Rekordhøj returprocent: Genanvendelige krus satte ny standard på Smukfest 2025

    23.10.2025

  • Plant Food Festival: Øksnehallen bliver til plantemekka

    23.10.2025

  • Hørkram-stifter er død

    23.10.2025

  • Arla vil kåre Årets Madsjæl 2025 – se de nominerede

    23.10.2025

  • Linse-bolo på menuen i hele Danmark: Ny kampagne skal få flere til at spise bælgfrugter

    23.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik