
Danske købmænd spørger igen til den såkaldte eksporterklæring, der gør det muligt at undgå pant på dåser.
Nu udvides pantsystemet til at omfatter emballage fra mere end 400 typer af blandt andet juice. Hos interesseorganisationen De Samvirkende Købmænd, DSK er man glad for, at langt flere typer af emballage pålægges pant. Men der kunne være gjort langt mere, mener Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i DSK.
– Det er ganske udmærket at udvide pantsystemet, så længe det kan modtages i de nuværende pantautomater i butikkerne, og i øvrigt ikke giver problemer for butikkerne eller kunderne. Vi forventer at pantsystemet vil blive udvidet med mellem 50 til 60 millioner stykker emballage det kommende år.
– Det svarer i virkeligheden kun til omkring 10 procent af det potentiale, der vil være, hvis man fik lagt pant på de dåser, der bliver solgt i de tyske grænsehandelsbutikker. Så her ville man kunne gøre utrolig meget godt ved en fremtidig udvidelse af pantsystemet, siger han ifølge Ritzau.
Ud over emballage fra juice bliver også beholdere fra saft, smoothies og most omfattet af pant. I alt tæller det emballage fra mere end 400 produkter. Men det er da ikke kun miljøet, der ligger købmændene på sinde, indrømmer Claus Bøgelund Nielsen.
Alle andre i Tyskland skal betale pant
Grænsebutikkerne får i sagens natur en konkurrencefordel over for de danske købmænd ved ikke at skulle betale pant på for eksempel dåser. Og det undrer fortsat i brede kredse at den såkaldte eksporterklæring giver danske forbrugere en fordel fremfor de tyske forbrugere, der handler i samme butik.
Det bliver endnu mærkeligere at forstå, når samtlige andre butikker udenfor grænsehandlen i Tyskland skal opkræve tysk pant – også de butikker, der andre steder i Tyskland grænser op til et andet land. Der er altså ingen undtagelser for tyske butikker tæt ved Frankrig, Schweiz, Østrig, Polen, Tjekkiet, Holland, Belgien eller Luxembourg.
– De eneste butikker, der er undtaget for pant, er dem, der ligger op ad den dansk-tyske grænse. Hvis man som franskmand, hollænder eller belgier kører til Tyskland for at købe drikkevarer, så betaler man tysk pant. Så det ville være det mest logiske også i grænsehandelsbutikkerne, mener Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i DSK. Han erkender, at det muligvis ikke er særligt miljørigtigt, at danskere kører over 100 kilometer til Tyskland for at pante tomme dåser.
– Det vil selvfølgelig ikke give mening, at man starter bilen og kører fra Silkeborg til Tyskland for at indløse sin pant. Men dem, der handler i de tyske grænsebutikker, kommer der oftest flere gange om året. Og ligesom man kan have plads til at have 20 rammer sodavand eller øl stående i carporten, kan man også have plads til en sort sæk med tomme dåser, man kan tage med retur til Tyskland, mener han ifølge Ritzau.