Danskerne tror, at klimaaftrykket fra kyllingekød er fem gange højere, end det reelt er. Sådan lyder det fra virksomheden Rose Kylling, der har lanceret en langsigtet faktabaseret oplysningsindsats, der skal sætte fokus på forskellen i klimaaftryk mellem grøntsager, lyst kød som kylling og rødt kød.

Kylling og andet fjerkræ er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk. Ifølge Den store klimadatabase fra Concito har kyllingekød i gennemsnit 85 procent lavere CO2e-aftryk end oksekød. I en ny befolkningsundersøgelse vurderer de adspurgte kyllingekøds klimapåvirkning til at være fem gange højere, end den reelt er.
Derfor har Rose Kylling en landsdækkende indsats under overskriften “Kylling og klimaet”, skal oplyse og inspirere de danske forbrugere til at spise mere grønt og skifte det røde kød ud med mindre klimabelastende lyst kød. Og selv om Rose Kylling er afsender, er fokus på kyllingekød generelt og ikke specifikt deres egne produkter.
– Det er afgørende, at vi som fødevareproducenter er med til at klæde forbrugerne bedre på til at handle klimabevidst og skelne mellem klimaaftrykket for de forskellige kødtyper. Klimaaftrykket fra kyllingekød ligger langt tættere på plantefars end på hakket oksekød, men det ved forbrugerne ikke, siger administrerende direktør Jukka Nikkinen fra HKScan Danmark, der står bag Rose Kylling.
Danskerne overvurderer kyllings klimaaftryk
Virksomheden har med hjælp fra Userneeds fået gennemført en stor spørgeskemaundersøgelse om danskernes opfattelse af kødforbrug og klimaaftryk. I undersøgelsen vurderer danskerne i gennemsnit, at klimaftrykket fra et kilo hakket kyllingekød er fem gange højere, end det reelt er. Hver anden dansker (49 procent) har ikke skiftet kødvaner af hensyn til klimaet. Omvendt angiver 45 procent, at de er villige til at skifte til mere klimavenlige kødtyper.
– Klimastoffet fylder meget i den offentlige debat, men både forskning og salgstal viser, at danskernes kost ikke har rykket sig væsentligt. Vores madvaner er dybt indgroede, og for flertallet af danskere er det ikke realistisk at blive hverken veganere eller vegetarer. Fordi kyllingekød er en veletableret del af den danske madkultur, vil det for mange forbrugere være en mindre barriere at skifte rødt kød ud med kylling end helt at droppe kødet, siger Jukka Nikkinen.
Klimaet er en mærkesag for HKScan
Oplysningsindsatsen kommer i naturlig forlængelse af HKScans øvrige fokus på bæredygtighed og grøn omstilling med klimaambitioner, fokus på madspild og inspiration til grønnere forbrug.
HKScan har blandt andet forpligtet sig til Science Based Targets og følger GHC protocol. Sidste år annoncerede HKScan en ambitiøs plan for klimaneutral fødevareproduktion, der har fået navnet Zero Carbon udarbejdet i samarbejde med KPMG.
– Sideløbende med vores oplysningsindsats, der skal hjælpe de danske forbrugeres madvaner i en mere klimavenlig retning, arbejder vi målrettet mod at opnå klimaneutral fødevareproduktion via kompensation i 2040, og at vores egen del af produktionen er klimaneutral i 2025. Vi har gennemført adskillige grønne initiativer og er godt i gang på gårdniveau med klimacheck i samarbejde med Seges, siger Jukka Nikkinen.
Yderligere informationer om kyllingekøds klimaaftryk, Rose Kyllings befolkningsundersøgelse og oplysningsindsats kan findes på kyllingogklimaet.dk