• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDrikkevarerMiljø og sundhed18. 03. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Kaffe og klimaforandringer

AktueltDrikkevarerMiljø og sundhed18. 03. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

Klimaforandringer truer vores elskede kaffe. I særdeleshed er det kvalitetskaffen, der står for skud

Af Jacob Bastrup, Ønsk Kaffe

Foto: Justyna Sobesto

Forestil dig en verden uden kaffe. Det lyder som starten på en frygtelig og dystopisk roman af George Orwell. Ikke desto mindre kan det blive til virkelighed, hvis udledningen af drivhusgasser ikke reduceres, og den globale gennemsnitstemperatur fortsætter med at stige.

Det er ikke kun en ulykke for kaffedrikkere verden over. Udover alle os, der elsker en god kop kaffe, vil også de mange kaffedyrkende nationer være i risiko for, at klimaforandringerne river tæppet væk under landenes økonomi. I et land som Nicaragua, der er blandt de nationer, som er allermest sårbare over for klimaforandringer, udgør kaffe 17 procent af landets samlede eksport.

Ifølge rapporten “A Brewing Storm”, der er udgivet af Climate Institute, kan verden miste halvdelen af det nuværende areal til kaffeproduktion, hvis temperaturerne bliver ved med at stige.

Løber tør for plads

Kaffebønner, eller kaffebær, som det egentlig er, vokser på buske. På kaffebuskene blomstrer små, hvide blomster, der efterfølgende bliver til selve kaffebærret. Ved højere temperaturer, udvikler blomster og bær sig hurtigere. For høj temperatur vil resultere i, at bærrene ikke får lov at udvikle den komplekse smag, som kaffe består af. Heri findes også årsagen til, hvorfor kvalitetskaffe primært dyrkes i bjergene. Her er temperaturforholdene mere stabile og køligere, og kaffen får fred og ro til at udvikle sig. Derfor er den også dyrere at producere. I takt med klimaforandringerne må kaffebuskene flyttes højere op. Fortsætter temperaturstigningerne, vil kaffebønderne til sidst løbe tør for plads, og os forbrugere løber tør for god kaffe.

Kaffebønder i vandmangel

På grund af den stigende temperatur kigger vi altså ind i en mere eller mindre dyster kaffefremtid. Men når vi i Ønsk besøger kaffebønderne i Nicaragua, fortæller de os, at de allerede nu mærker klimakonsekvenserne. I særdeleshed at klimaet er blevet mere ustadigt og uforudsigeligt, med længere perioder af tørke og regn – en direkte konsekvens af et øget indhold af CO2 og andre drivhusgasser i atmosfæren. Martha Rodríguez Lanzas og Pablo Lopez, der begge er en del af kaffekooperativet Corcasan, fortæller, hvordan Nicaragua oplever længere tørkeperioder end tidligere, og hvordan det påvirker kaffeproduktionen negativt.

Forsætter efter billedet

Martha Rodríquez Lanzas fortæller, at de i den grad føler klimaforandringerne

– Vi føler dem allerede (klimaforandringer, red.). Faktisk beder vi hver dag til Gud om at være barmhjertig og sende os regn. […] Gud forbyde, at denne tørke fortsætter, for når vandet tørrer ud, bliver det et alvorligt problem, siger Martha Rodríquez Lanzas.

– Klimaændringerne påvirker os producenter i høj grad. Længere tørkeperioder betyder, at vi er nødt til at vente længere tid på, at brøndene er fyldt op. Det går ud over produktionen, fortæller Pablo López.

Stressede planter og risiko for sygdomme

Lidt længere nordpå, på grænsen til Honduras, bor kaffebonden Santos Isabel Rodríguez. Han oplever også tørke, men her giver klimaforandringer også en anden udfordring i form af svampen la roya – ”kafferust”. For når regnen endelig kommer, kommer der mere regn, end der plejer. Det betyder højere luftfugtighed og høj risiko for plantesygdomme.

– Klimaforandringerne giver os en masse forskellige problemer. I år har vi både lidt under vandmangel og meget vand. Det betyder større udbredelse af insekter og la roya, fortæller Santos.

La roya oversættes på engelsk til coffee rust og på dansk altså kafferust. En ødelæggende svamp, der sætter sig som gule pletter med brune prikker på oversiden af kaffebuskenes blade. Vender man bladet om, er det belagt med orange støv, der tilnærmelsesvis ligner rust. Deraf navnet kafferust.

Forsætter efter billedet

– Klimaændringerne påvirker os producenter i høj grad. Længere tørkeperioder betyder, at vi er nødt til at vente længere tid på, at brøndene er fyldt op. Det går ud over produktionen, siger Pablo López.

Klimaforandringer og skiftende vejr, med lange perioder af sol og regn, stresser kaffeplanterne, der bliver mere modtagelige over for sygdomme. En svamp som kafferust smitter og spreder sig, og den kan potentielt ødelægge hele høsten.

Hvad gør vi?

Ja, hvad kan man gøre? Medmindre du med et trylleslag kan forvandle planeten til ”klimaneutral”, er der ikke meget, man på individniveau kan stille op.

Og så dog. Ønsk Kaffes kaffebonde Santos Isabel Rodríguez forsøger at tilpasse sig klimaet ved at eksperimentere med forskellige kaffesorter. Det handler om at udvikle en plante, der kan stå distancen over for klimaforandringerne.

Derudover benytter de fleste driftige landmænd og -kvinder i Nicaragua sig af skyggeplanter, der beskytter kaffebuskene mod sol og stress. Bieffekten af den manøvre er samtidig en ønskværdig forbedring af biodiversitet og vandmiljø på kaffeplantagerne.

Som forbruger kan du hjælpe til ved at være åben for at prøve de nye typer kaffe, der kommer ud af bøndernes eksperimenter. Køb de lidt dyrere special- og skyggekaffer, der er dyrket økologisk og/eller under hensyn til naturen og kaffefarmernes arbejdsforhold. Ifølge en undersøgelse foretaget af Aske Skovmand Bosselmann ved Københavns Universitet, af kaffeproduktion i Mellemamerika, ryddes kaffeplantagerne for i stedet at gøre plads til landbrug uden træer, når indtægten fra kaffe forsvinder. Derfor er det klimaet og miljøet, der er de store tabere, når kaffepriserne falder. 

Skrevet i: Aktuelt, Drikkevarer, Miljø og sundhed

Seneste nyt fra redaktionen

Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

Drikkevarer02. 12. 2025

Ved årets European Coffee & Hospitality Awards blev det endnu engang understreget, at godt håndværk betaler sig. Italienske Lavazza blev i denne uge kåret til Best European Commercial Coffee Roaster for tredje år i træk. Det er en hæder, der baserer sig på mere end 10.000 nomineringer og

Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

Forskning og uddannelseFødevareproduktionRåvarer og ingredienser02. 12. 2025

Et nyt projekt støttet af Innovationsfonden undersøger, hvordan planteproteiner kan erstatte æg i visse af vores fødevarer – uden at gå på kompromis med hverken smag, konsistens eller bæredygtighed. Af Kimie Kongsøre Æg er lidt af en superingrediens i madlavning. De skummer, giver struktur

Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

AktueltDetailhandel og en grosFoodservice02. 12. 2025

Black Friday har længe været et hit hos de private forbrugere, men konceptet tiltaler også de professionelle kunder. Det er meldingen fra Dagrofa Foodservice, som i fredags opnåede en markant samlet omsætningsrekord for de 30 lokale Cash & Carry-butikker. Særligt gouda, burgerbøffer og pommes

Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

AktueltFoodservice02. 12. 2025

Torsdag i sidste uge afholdt østrigske Falstaff en stor lanceringsevent for 350 mennesker i anledning af udgivelsen af deres nye magasin dedikeret til de nordiske og baltiske lande. Ved samme event lancerede Europas førende mad- og livsstilsmedie deres nye guide til Nordens bedste barer, mens en

FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

FødevareproduktionFødevaresikkerhedKød, fisk og fjerkræPolitik og eksportTop02. 12. 2025

Østre Landsret frifandt i november Fødevarestyrelsen for at have taget for høje priser for sin kødkontrol. Nu anker brancheorganisationen FødevareDanmark imidlertid afgørelsen til Højesteret, da man mener, at dommen er i strid med EU-retten. FødevareDanmark mener, at Fødevarestyrelsens

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

    02.12.2025

  • Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

    02.12.2025

  • Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

    02.12.2025

  • Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

    02.12.2025

  • FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

    02.12.2025

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik