• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltFødevareproduktionMarkedsføringMiljø og sundhed28. 03. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Idémagere og iværksættere skal stoppe madspild

AktueltFødevareproduktionMarkedsføringMiljø og sundhed28. 03. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Har Danmark nøglen til at stoppe det globale madspild? Madspildstænketanken One\Third er på jagt efter innovative ideer til at mindske madspild. Opgørelser over madspild på globalt plan vidner om en nedsættende tendens, nemlig at over en tredjedel af verdensbefolkningens mad havner i skraldespanden – i stedet for på spisebordet. Det vil konferencen og innovationskonkurrencen SPISBAR’ være med til at ændre. Derfor kalder tænketanken landets kvikkeste hjerner og bedste idéer til kamp mod madspild.

Fra virksomheden GLEAN der allerede nu har taget kampen op mod madspild.

Madspild er hårdt for vores klima. På verdensplan anslår man at cirka 8% af de totale menneskeskabte emissioner af drivhusgas kommer fra madspild og madaffald. I dag ender 34% af al den mad vi producerer i verden ’i skraldespanden’ hvorfor madspild er en global klimaopgave, som vi skal løse.

Tænketanken One\Third leder nu efter innovative idéer, der kan hjælpe virksomheder, private, restauranter og producenter med at nedbringe madspildet. For at gøre det ekstra attraktivt for idémagere og iværksættere at arbejde med madspildsområdet, arrangerer tænketanken en konference og en konkurrence, SPISBAR’.

– One\Third arbejder for at bringe hjerner og hjerter sammen for at stoppe madspild. Med konkurrencen vil vi at bringe nye interessenter i spil for at finde innovative løsninger til at bekæmpe og forebygge madspild. Det er vores håb, at konkurrencen vil stimulere nye ideer, vise nye veje og skabe nye samarbejder på tværs af faggrænser, siger Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand i One\Third. 

Tommy Ahlers, klimainvestor og tidligere uddannelses- og forskningsminister, og nu juryformand i SPISBAR’, har fokus skarpt rettet på klimadagsordenen.

– Vi har et virkelig innovativt iværksætter- og forskningsmiljø i Danmark, ligesom vi er i front med den grønne omstilling. Det er helt unikt, men broen mellem de to skal være stærkere. Det skal være lettere at være grøn iværksætter, og det skal være lettere at få den grønne viden, vi har på universiteterne, ud at gøre en forskel i virkeligheden – det gælder også ift. at minimere madspild, fortæller Tommy Ahlers og fortsætter:

– Jeg glæder mig til at se, hvad der gemmer sig af idéer i Danmark og opfordrer alle til at sende deres idé eller projekt ind til os. Vi skal have mindsket madspildet nu.

Juryen består ud over Tommy Ahlers og bestyrelsesformand for One\Third Flemming Besenbacher af strategi- og disruptionvirksomheden Dare Disrupt, Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut samt rådgivningshuset med fokus på bæredygtighed, Planmiljø.  Juryen afgør, hvem der præsenterer den bedste idé og vinder et intensivt rådgivningsforløb.

Blandt alle deltagere i konkurrencen udvælger juryen tre nominerede, som skal pitche deres idé foran deltagerne på SPISBAR’-konferencen. Her vælger juryen den idé, der vurderes til at have mest potentiale. Hovedpræmien er et professionelt rådgivningsforløb fra PlanMiljø, som er en af Danmarks bedste rådgivningshuse inden for madspild. PlanMiljø har mere end 30 års erfaring inden for rådgivning i bæredygtig omstilling.

Man kan læse nærmere om konkurrencen og vilkårene for deltagelse på http://www.spisbar.info.

SPISBAR’-konferencen afholdes den 18. maj 2022 på Transformerstationen, Valby, København. Dørene åbner 12.30, og konferencen er gratis.

Hold dig opdateret på http://www.spisbar.info. Sæt gerne et kryds i kalenderen, så dagen er fri, hvis du og din idé bliver udvalgt som én af de 3 nominerede, der inviteres til at pitche. Du får besked om, hvorvidt du er en af de udvalgte senest en uge før kåringsarrangementet.

Skrevet i: Aktuelt, Fødevareproduktion, Markedsføring, Miljø og sundhed

Seneste nyt fra redaktionen

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025

Med afsæt i en række nødvendige og konsekvente beslutninger er det lykkedes Danish Crown at styrke afregningen til andelsejerne og få stoppet en kritisk tilbagegang i tilførslerne af grise. De kommende to år vil der være fokus på at gennemføre en omfattende transformation af koncernen, så der skabes

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktion25. 11. 2025

Nemco, der er leverandør af udstyr til fødevareindustrien, lancerer nu en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som

Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed25. 11. 2025

Det er sjældent de grønne retter, der finder vej til middagsbordet, når kødet udelades. De mest spiste vegetariske aftensmåltider er nemlig rugbrød, toast, pasta, yoghurt og pizza – retter, der i gennemsnit indeholder færre grøntsager end måltider med kød. Det viser den årlige undersøgelse

Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

AktueltFoodservice25. 11. 2025

Søndag dystede landets dygtigste kokke og tjenere ved semifinalerne til Årets Kok og Årets Tjener 2026. Nu er finalisterne fundet til finalerne i marts. Seks tjenere og seks kokke er videre til finalerne i Årets Kok og Årets Tjener 2026. Det står klart efter søndagens semifinaler på Kold

Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

Kød, fisk og fjerkræTop25. 11. 2025

JN Meat International har igen vundet en VM-titel i World Steak Challenge, som er blevet afgjort ved en storstilet prisuddeling i London. Det er fjerde gang, at Slagelse-virksomheden med grundlægger og kødsommelier John Sashi i spidsen sikrer en anerkendelse i det prestigefyldte

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik