• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedTop17. 02. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Hver tredje unge er på diæt

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedTop17. 02. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

Sundhed er vigtigst for unge i norden, når de spiser eller køber mad. Det viser en stor, nordisk rapport, som Arla står bag. Den dykker ned i de 13-19-åriges holdninger og forhold til mad på tværs af Danmark, Finland og Sverige. Og særligt to indsigter springer i øjnene. De unge vægter sundhed højest, når det kommer til deres madvaner – og hver tredje siger, at de spiser efter en særlig diæt.

Foto: Arla

De unge går forrest i kampen for klimaet, men når det kommer til mad, er fokus først og fremmest sundhed. Det viser en ny undersøgelse fra Arla, som de har lavet i samarbejde med analyseinstituttet Ipsos. Undersøgelsen er lavet blandt 1.500 13-19-årige i Danmark, Sverige og Finland, og den bidrager med unikke indsigter i de nordiske unges holdninger og forhold til sunde og klimavenlige kostvaner.
En af forskerne bag undersøgelsen er Lea Brader, der er Nutrition Scientist, Ph.d. hos Arla.
– Det er så vigtigt, at børn og unge får et sundt forhold til mad tidligt i livet. For vi ved, at vanerne fra barndommen ofte følger os ind i voksenlivet. Derfor ville vi gerne få et bedre indblik i de unges kendskab og forståelse af sund kost og blive klogere på, hvad deres holdning er til mad. Så kan vi bedre vurdere, om og hvor de potentielt mangler hjælp til sunde madvaner, og hvor de i forvejen er rigtig godt klædt på, siger Lea Brader.

De unge vil være sunde

I den nye undersøgelse svarer hver tredje unge imellem 13 og 19 år, at de følger en speciel diæt. Dette gælder særligt en fleksitarisk (14 procent), en laktosefri (11 procent) og en vegetarisk kost (7 procent). Mens den fleksitariske kost er den mest almindelige diæt blandt de danske og svenske unge, er der i Finland flest unge, der spiser laktosefrit.
Og selvom klimaet fylder i samfundsdebatten, og at det ofte er de unge, der går forrest, så er det altså ikke det primære fokus, de har, når de køber og spiser mad. 33 procent af de unge svarer i undersøgelsen, at de spiser en særlig kost af sundhedsmæssige årsager, 28 procent føler sig bedre tilpas rent fysisk, når de undgår specifikke ingredienser og produkter, og 20 procent angiver, at de spiser en særlig kost af hensyn til miljøet.
Det ligger godt i tråd med, at de fleste unge – på diæt eller ej – svarer, at den faktor som de vægter højest, når de køber og spiser mad, er hvor sund og nærende maden er.
– Der er intet i vejen med at følge en diæt, så længe den er fornuftig og følger de generelle offentlige retningslinjer for sund og nærende kost. Ved at spise en sund og varieret kost i de rette mængder giver vi kroppen gode betingelser for at forblive rask ind i voksenlivet. Men en ensidig kost, hvor man udelukker hele fødevaregrupper eller spiser uhensigtsmæssig meget fra enkelte fødevaregrupper, er det sværere at få dækket behovet for alle næringsstoffer, siger Lea Brader.

Hver fjerde unge søger efter vejledning til sund kost

Sundhedsperspektivet er tilsyneladende noget, de unge aktivt opsøger. I Arlas undersøgelse svarer hver fjerde nemlig, at de har søgt vejledning til at spise sundere inden for de seneste seks måneder – mest via
online opskrifter og kogebøger, via sociale medier og på YouTube. I undersøgelsen siger de unge desuden,
at de officielle kostråd er den mindst søgte informationskanal af de mulige.
– De unge – og alle andre for den sags skyld – skal forholde sig kritisk til den information, de finder. Der findes rigtig meget nyttig viden online, men der er også misvisende information. Derfor er det en god ide at have de officielle kostråd i baghovedet og bruge dem som rettesnor for en sund og varieret kost, siger Lea Brader.

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Miljø og sundhed, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025

Med afsæt i en række nødvendige og konsekvente beslutninger er det lykkedes Danish Crown at styrke afregningen til andelsejerne og få stoppet en kritisk tilbagegang i tilførslerne af grise. De kommende to år vil der være fokus på at gennemføre en omfattende transformation af koncernen, så der skabes

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktion25. 11. 2025

Nemco, der er leverandør af udstyr til fødevareindustrien, lancerer nu en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som

Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed25. 11. 2025

Det er sjældent de grønne retter, der finder vej til middagsbordet, når kødet udelades. De mest spiste vegetariske aftensmåltider er nemlig rugbrød, toast, pasta, yoghurt og pizza – retter, der i gennemsnit indeholder færre grøntsager end måltider med kød. Det viser den årlige undersøgelse

Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

AktueltFoodservice25. 11. 2025

Søndag dystede landets dygtigste kokke og tjenere ved semifinalerne til Årets Kok og Årets Tjener 2026. Nu er finalisterne fundet til finalerne i marts. Seks tjenere og seks kokke er videre til finalerne i Årets Kok og Årets Tjener 2026. Det står klart efter søndagens semifinaler på Kold

Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

Kød, fisk og fjerkræTop25. 11. 2025

JN Meat International har igen vundet en VM-titel i World Steak Challenge, som er blevet afgjort ved en storstilet prisuddeling i London. Det er fjerde gang, at Slagelse-virksomheden med grundlægger og kødsommelier John Sashi i spidsen sikrer en anerkendelse i det prestigefyldte

Geia Group køber bake & take

Brød og kagerFoodservice20. 11. 2025

Med opkøbet styrker Geia Group sin position inden for bl.a. instore-bagerier og convenience-kæder, hvor der vil blive sat yderligere fokus på innovation til både danske og udenlandske kunder. bake & take er en velrenommeret leverandør af innovative og kundetilpassede bageriprodukter til

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

Torsdag modtager Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, efter

Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

I løbet af 2027 åbner Sticks’n’Sushi sin første lufthavnsrestaurant som en del af udvidelsen af Terminal 3 i Københavns Lufthavn. Med panoramaudsigt over landingsbanen, en ny bar og et specialdesignet koncept for rejsende kan både faste gæster og førstegangsbesøgende se frem til et nyt sted, hvor de

30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

AktueltDetailhandel og en gros20. 11. 2025

Julen handler om at dele, og i år kan støtten blive til 6 måltider. Støt FødevareBankens indsamling i Netto, og køb julens smukkeste til- og fra-mærker. For kun 30 kroner får du fire juleornamenter, der støtter en vigtig sag, pynter på gaverne og sikrer seks måltider til borgere som denne jul spiser

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Miljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed20. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship Programmet, der samlet set er

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

  • Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

    18.11.2025

  • Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

    18.11.2025

  • Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

    18.11.2025

  • Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

    18.11.2025

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik