• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Miljø og sundhed10. 09. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Hver anden dansker smider mad ud mindst en gang om ugen

Miljø og sundhed10. 09. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

44 procent af danskerne smider mad ud mindst én gang om ugen. Det viser en ny undersøgelse fra Karolines Køkken. Og det er til trods for, at næsten 9 ud af 10 går op i at mindske sit madspild. En af årsagerne til det store madspild er, at vi glemmer, hvad vi har i køleskabet. Tove Færch, leder af Karolines Køkken, guider dig til, hvordan du kan lave system i dit køleskab, så du mindsker madspild i det daglige

De private husholdninger spiller en afgørende rolle i bekæmpelsen af madspild. (Arkivfoto)

Et halvt spidskål, bunden af en creme fraiche og de to sidste stykker pålæg. Selvom 9 ud af 10 danskere går op i at mindske sit madspild, kan det være svært at få brugt alle resterne i køleskabet. Hver tredje dansker svarer i en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Epinion på vegne af Karolines Køkken, at de smider mad ud af den simple årsag, at de glemmer, hvad de har i køleskabet.

Det er ærgerligt, at gode madvarer går tabt til glemsomheden, mener Tove Færch, leder af Karolines Køkken gennem 26 år.

– De fleste af os kender følelsen af at stå i supermarkedet og spekulere over, om der mon var mere agurk tilbage i grøntsagsskuffen, og om vi fik brugt alt fløden i gårsdagens pastaret. Det går både udover vores madspild og vores økonomi. Derfor er det en rigtig god idé at tjekke køleskabet, inden du går hjemmefra. Også selvom du endnu ikke er helt sikker på, hvad du skal have til aftensmad, siger Tove Færch.

Organiser madvarerne i dit køleskab

At vi glemmer, hvad vi har i køleskabet, er dog ikke den eneste årsag til madspild i de danske hjem. Knap hver tredje glemmer at spise de rester, de har gemt fra tidligere måltider. Og hele 64 procent smider madvarer ud, fordi de er blevet for gamle. Alle disse faktorer er dog i høj grad forbundet, mener Tove Færch.

– Madvarerne i vores køleskab bliver ofte for gamle, fordi vi glemmer, at vi har dem. Det gælder også rester fra frokosten og aftensmaden, vi har gemt for at spise senere på ugen. Et godt trick er derfor at lave et system i dit køleskab, som kan hjælpe dig med at blive opmærksom på, hvad du har i køleskabet – inden det bliver for gammelt, siger Tove Færch og fortsætter:

– Organiser madvarer i køleskabet efter holdbarhed. Placér de ældste grøntsager øverst i grøntsagsskuffen og sørg for at den ældste mælk står forrest på hylden. Derudover er det en god ide at dedikere en hylde eller skuffe til de madvarer, der snart skal bruges. Vi kan nemlig godt være tilbøjelige til at sætte de nyindkøbte varer forrest, så de ældste madvarer rykker længere og længere bagud – og væk fra dit synsfelt.

Giv dig selv en udfordring

Nogle gange passer madvarerne i dit køleskab måske ikke til de retter, du plejer at lave. Men så må du give fantasien frit løb, mener Tove Færch:

– Det kan være en sjov udfordring at finde på ’ugens madspildsret,’ hvor du tilbereder en ret med afsæt i de råvarer, du allerede har på hylden – eventuelt ved at tilføje et par ekstra råvarer for supermarkedet. Tænk fx i tærter, supper og salater, hvor du kan bruge de fleste grøntsagsrester, slutter Tove Færch.

Nedenfor kan du finde alle Tove Færchs råd til, hvordan du får skabt et overskueligt køleskab, så du får mest muligt ud af dine madvarer, og så du undgår, at de ender med at gemme sig inde i hjørnet.

Tove Færchs 6 gode råd til at organisere dit køleskab

  1. Placer de ældste varer forrest i køleskabet: For mange af os er det en vane at placere de nyeste varer foran de gamle, når vi kommer hjem fra indkøbsturen. Dog kommer de ældre varer på den måde ud af syne og dukker først op igen, når køleskabet er ved at være tomt – og da er det måske allerede for sent. Hvis du sørger for at placere de daggamle rester et synligt sted, husker du nemmere at få dem brugt.
  2. Dedikér en hylde eller skuffe til madvarer, der snart udløber: Tag et kig grundigt kig i dit køleskab et par gange om ugen, hvor du placerer de madvarer, der snart skal bruges, på en separat hylde eller skuffe. Så ved du, at du de næste dage skal planlægge måltider, hvor madvarerne indgår.
  3. Opbevar dine rester i gennemsigtige beholdere: 29 procent af danskerne får ikke spist de gemte madrester, inden de bliver for gamle. Når du kan se, hvad dine beholdere i køleskabet gemmer på, husker du nemmere at få det spist.
  4. Frys dine rester: Det kan være en god ide at fryse dine rester, fremfor at gemme dem i køleskabet, hvor de kan blive glemt. Så kan du nemt tage dem op fra fryseren en dag, hvor du har brug for en nem maddag.
  5. Lav ’ugens madspildsret’: Giv dig selv en udfordring en gang om ugen og find på en ret, der kan få bugt med madvarerne i køleskabet, så de ender i maven og ikke i skraldespanden. Her skal du være kreativ og slippe fantasien løs – måske retten endda bliver en ny favorit.
  6. Tøm køleskabet: På Arla.dk kan du benytte funktionen ’Tøm køleskabet’ og indtaste de madvarer, du har i køleskabet. Så får du et forslag til opskrifter, som indeholder flest mulige af de ingredienser, du allerede har. Du kan se mere her: https://www.arla.dk/opskrifter/tom-koleskabet/.

Skrevet i: Miljø og sundhed

Seneste nyt fra redaktionen

Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

AktueltMesser og konferencer11. 09. 2025

Onsdag den 10. september var fødevareleverandøren Dagrofa Foodservice værter for inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’ i TAP1 i København. Der var i år rekordstor opbakning til arrangementet med over 160 udstillere og 1.700 deltagere. En stor del af den danske fødevarebranche

Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

Messer og konferencer11. 09. 2025

Med omkring 4.300 udstillere og 135 fællesstande åbner Anuga Fine Food 2025 i Köln i sin hidtil største udgave. Fagmessen under Anuga-paraplyen viser, hvordan delikatesser, gourmetprodukter og basisfødevarer vinder global betydning. Fra Altunkaya Ins. Nak. Gida Tic. A.S. over Calvo

Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

Detailhandel og en gros11. 09. 2025

Dagrofa har stigende salg af kædernes egne mærker. Nu kan kunderne møde mere end 40 nye produkter i premium-mærket OMHU. Ost, pølser, laks, ris, pasta og pastasovs. Dagrofas premiumbrand OMHU har lige fået tilført mere end 40 nye varer, som er rettet mod forbrugere, der også kigger efter luksus

Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

AktueltMejeriMesser og konferencer11. 09. 2025

Lørdag den 20. september serverer ’Cheese Copenhagen’ et stort - og gratis - ostebord i TorvehallerneKBH: 86 danske oste fra store og små mejerier.  Er man interesseret i ost, bør man lægge vejen forbi det københavnske madmekka TorvehallerneKBH lørdag den 20. september. Fra kl. 11 til 16

Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

DrikkevarerMesser og konferencerTop11. 09. 2025

Festivalen Kaffe & Sensorik, der vender tilbage til Aarhus i oktober, samarbejder med den socialøkonomiske virksomhed Social Craft om at skabe nye arbejdspladser til dém, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. Når festivalen Kaffe & Sensorik indtager Aarhus Congress Center den

Ny digital løsning skal fjerne administrativt bøvl i danske professionelle køkkener

Detailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed09. 09. 2025

Fødevaregrosissten Dagrofa Foodservice og techvirksomheden FoodOp har forenet kræfterne i et nyt partnerskab, der skal gøre det nemmere drive et professionelt køkken. En digital assistent skal sikre, at der kommer mere fokus på madglæde og på kampen mod madspild i en travl hverdag. Dagrofa

Bager fra Ørum skal kæmpe for Danmark ved EuroSkills 2025 i Herning

AktueltBrød og kagerForskning og uddannelse09. 09. 2025

Line Munk Erikslev, der er bager hos KonditorBager i Ørum, deltager ved EuroSkills 2025 i Herning. Med masser af træning og lokal opbakning sætter hun barren højt og sigter efter øverste trin på podiet.  Den efterhånden rutinerede Skills-deltager og bager Line Munk Erikslev, som sidste år vandt

DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

LandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 09. 2025

I de seneste to år har DLG Group arbejdet for at fremme det regenerative landbrug, og nu tager andelsselskabet endnu et skridt, når man samler 10 udvalgte landbrug i et pilotprojekt, der skal opsamle data og beregne effekterne på dyrkningsformen. ”Et er, at vi kan se og mærke med vores egne

To nye profiler i Danish Crowns bestyrelse

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ09. 09. 2025

På et møde i sidste uge har Danish Crowns repræsentantskab godkendt, at Mogens Nørgaard Mogensen og Carsten Rasmussen træder ind i bestyrelsen for Danish Crown AmbA. På indstilling fra Nominerings- og Evalueringsudvalget har Danish Crowns repræsentantskab i sidste uge godkendt to ændringer i

Nyt ambassadørkorps skal styrke Food Festivals fremtid

AktueltMesser og konferencer09. 09. 2025

Danmarks største madfestival ”Food Festival” stifter et nyt ambassadørkorps med målet om at konsolidere og styrke festivalens fremtid. Blandt ambassadørerne er blandt andre Aarhus’ borgmester Anders Winnerskjold, regionsrådsformand Anders Kühnau og næstformand i Salling Fondene Karin

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mindre vedligeholdelse takket være avanceret vakuumgenerering fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Mere end 500 er allerede tilmeldt – skal du med?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

    11.09.2025

  • Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

    11.09.2025

  • Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

    11.09.2025

  • Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

    11.09.2025

  • Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

    11.09.2025

  • Ny digital løsning skal fjerne administrativt bøvl i danske professionelle køkkener

    09.09.2025

  • Bager fra Ørum skal kæmpe for Danmark ved EuroSkills 2025 i Herning

    09.09.2025

  • DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

    09.09.2025

  • To nye profiler i Danish Crowns bestyrelse

    09.09.2025

  • Nyt ambassadørkorps skal styrke Food Festivals fremtid

    09.09.2025

  • Toms Gruppen giver nyt liv til den ikoniske Guldæske

    04.09.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på brød, mel og bagværk

    04.09.2025

  • 1400 studerende fra amerikanske universiteter skal opleve dansk madkultur og gastronomi

    04.09.2025

  • Danmarkshistoriens største uddannelsesevent starter snart

    04.09.2025

  • Vinderne af Produktprisen og Irma-Prisen 2025 er fundet

    04.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik