• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Miljø og sundhed10. 09. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Hver anden dansker smider mad ud mindst en gang om ugen

Miljø og sundhed10. 09. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

44 procent af danskerne smider mad ud mindst én gang om ugen. Det viser en ny undersøgelse fra Karolines Køkken. Og det er til trods for, at næsten 9 ud af 10 går op i at mindske sit madspild. En af årsagerne til det store madspild er, at vi glemmer, hvad vi har i køleskabet. Tove Færch, leder af Karolines Køkken, guider dig til, hvordan du kan lave system i dit køleskab, så du mindsker madspild i det daglige

De private husholdninger spiller en afgørende rolle i bekæmpelsen af madspild. (Arkivfoto)

Et halvt spidskål, bunden af en creme fraiche og de to sidste stykker pålæg. Selvom 9 ud af 10 danskere går op i at mindske sit madspild, kan det være svært at få brugt alle resterne i køleskabet. Hver tredje dansker svarer i en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Epinion på vegne af Karolines Køkken, at de smider mad ud af den simple årsag, at de glemmer, hvad de har i køleskabet.

Det er ærgerligt, at gode madvarer går tabt til glemsomheden, mener Tove Færch, leder af Karolines Køkken gennem 26 år.

– De fleste af os kender følelsen af at stå i supermarkedet og spekulere over, om der mon var mere agurk tilbage i grøntsagsskuffen, og om vi fik brugt alt fløden i gårsdagens pastaret. Det går både udover vores madspild og vores økonomi. Derfor er det en rigtig god idé at tjekke køleskabet, inden du går hjemmefra. Også selvom du endnu ikke er helt sikker på, hvad du skal have til aftensmad, siger Tove Færch.

Organiser madvarerne i dit køleskab

At vi glemmer, hvad vi har i køleskabet, er dog ikke den eneste årsag til madspild i de danske hjem. Knap hver tredje glemmer at spise de rester, de har gemt fra tidligere måltider. Og hele 64 procent smider madvarer ud, fordi de er blevet for gamle. Alle disse faktorer er dog i høj grad forbundet, mener Tove Færch.

– Madvarerne i vores køleskab bliver ofte for gamle, fordi vi glemmer, at vi har dem. Det gælder også rester fra frokosten og aftensmaden, vi har gemt for at spise senere på ugen. Et godt trick er derfor at lave et system i dit køleskab, som kan hjælpe dig med at blive opmærksom på, hvad du har i køleskabet – inden det bliver for gammelt, siger Tove Færch og fortsætter:

– Organiser madvarer i køleskabet efter holdbarhed. Placér de ældste grøntsager øverst i grøntsagsskuffen og sørg for at den ældste mælk står forrest på hylden. Derudover er det en god ide at dedikere en hylde eller skuffe til de madvarer, der snart skal bruges. Vi kan nemlig godt være tilbøjelige til at sætte de nyindkøbte varer forrest, så de ældste madvarer rykker længere og længere bagud – og væk fra dit synsfelt.

Giv dig selv en udfordring

Nogle gange passer madvarerne i dit køleskab måske ikke til de retter, du plejer at lave. Men så må du give fantasien frit løb, mener Tove Færch:

– Det kan være en sjov udfordring at finde på ’ugens madspildsret,’ hvor du tilbereder en ret med afsæt i de råvarer, du allerede har på hylden – eventuelt ved at tilføje et par ekstra råvarer for supermarkedet. Tænk fx i tærter, supper og salater, hvor du kan bruge de fleste grøntsagsrester, slutter Tove Færch.

Nedenfor kan du finde alle Tove Færchs råd til, hvordan du får skabt et overskueligt køleskab, så du får mest muligt ud af dine madvarer, og så du undgår, at de ender med at gemme sig inde i hjørnet.

Tove Færchs 6 gode råd til at organisere dit køleskab

  1. Placer de ældste varer forrest i køleskabet: For mange af os er det en vane at placere de nyeste varer foran de gamle, når vi kommer hjem fra indkøbsturen. Dog kommer de ældre varer på den måde ud af syne og dukker først op igen, når køleskabet er ved at være tomt – og da er det måske allerede for sent. Hvis du sørger for at placere de daggamle rester et synligt sted, husker du nemmere at få dem brugt.
  2. Dedikér en hylde eller skuffe til madvarer, der snart udløber: Tag et kig grundigt kig i dit køleskab et par gange om ugen, hvor du placerer de madvarer, der snart skal bruges, på en separat hylde eller skuffe. Så ved du, at du de næste dage skal planlægge måltider, hvor madvarerne indgår.
  3. Opbevar dine rester i gennemsigtige beholdere: 29 procent af danskerne får ikke spist de gemte madrester, inden de bliver for gamle. Når du kan se, hvad dine beholdere i køleskabet gemmer på, husker du nemmere at få det spist.
  4. Frys dine rester: Det kan være en god ide at fryse dine rester, fremfor at gemme dem i køleskabet, hvor de kan blive glemt. Så kan du nemt tage dem op fra fryseren en dag, hvor du har brug for en nem maddag.
  5. Lav ’ugens madspildsret’: Giv dig selv en udfordring en gang om ugen og find på en ret, der kan få bugt med madvarerne i køleskabet, så de ender i maven og ikke i skraldespanden. Her skal du være kreativ og slippe fantasien løs – måske retten endda bliver en ny favorit.
  6. Tøm køleskabet: På Arla.dk kan du benytte funktionen ’Tøm køleskabet’ og indtaste de madvarer, du har i køleskabet. Så får du et forslag til opskrifter, som indeholder flest mulige af de ingredienser, du allerede har. Du kan se mere her: https://www.arla.dk/opskrifter/tom-koleskabet/.

Skrevet i: Miljø og sundhed

Seneste nyt fra redaktionen

El Bulli-legende bag gigantisk bogværk

DrikkevarerFoodserviceForskning og uddannelseTop14. 10. 2025

I hele 60 bind vil den legendariske kok Feran Adrià og hans team forsøge at formidle al viden om gastronomi og vin. Vi var med, da bind 5-6 i seriens bøger om vin blev præsenteret i København. Hvordan formidler man al viden om mad og vin på en forståelig og anvendelig måde, så man kan tage lige

Økomesse vender tilbage til Malmø

AktueltMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed14. 10. 2025

Fokus på økologiske og bæredygtige fødevarer vender tilbage, når Nordic Organic Expo finder sted den 19.-20. november i Malmø. Nordens største messe for økologiske og bæredygtige fødevarer vender tilbage til Malmömässan den 19.-20. november 2025, når Nordic Organic Expo – tidligere kendt som

Danmarks største forhandler af espressomaskiner og espressokaffe åbner første showroom og kaffelaboratorium på Sjælland

Detailhandel og en grosDrikkevarer14. 10. 2025

Gazellevirksomheden Rigtig Kaffe, som har Danmarks største udvalg af bl.a. espressomaskiner og espressokaffe, åbner sit første showroom på Sjælland. De forventer at slå dørene den 29. oktober 2025, hvor kaffeelskere kan få glæde af unikke åbningstilbud. Med en fælles passion for kvalitetskaffe

Tican bliver en del af FødevareDanmark

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræPolitik og eksport14. 10. 2025

Tican melder sig ind i brancheorganisationen, FødevareDanmark. Indmeldelsen sker for at styrke sammenhængen og forståelsen på tværs af fødevarebranchen og sikre en stærkere samlet stemme for den danske fødevareproduktion. Tican, der med sine godt 1.000 medarbejdere i Thisted og Brørup og godt

Bog om smag på vej fra Noma

AktueltFoodserviceForskning og uddannelse14. 10. 2025

Udover at være at være en af verdens mest anerkendte restauranter har Noma også udgivet en række bøger gennem årene - blandt andet Nomas bog om Fermentering. Nu er Noma snart klar med endnu en bog i serien, denne gang om at opbygge smag. Efter mange års smagen, testning og læring er The Noma

Hæder til Dansk Destilleri

Drikkevarer09. 10. 2025

Copenhagen Distillery vinder priser for deres whisky ved det prestigefyldte Luxury Masters i England. et københavnske destilleri er vendt hjem fra årets Luxury Masters i London med ikke bare én men to priser for deres kompromisløse og særegent danske whisky. Ved at udnytte de naturlige

Plantefonden deler 213,5 millioner kroner ud til 45 grønne projekter

Frugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 10. 2025

De danske forbrugere skal have godt grønt på tallerkenen, og derfor støtter Plantefonden årligt dusinvis af nye grønne projekter, der skal gøre hverdagen mere planterig. Nu er Plantefonden så klar til at præsentere de 45 nye projekter, som har modtaget tilsagn om tilskud i årets

Målet er en michelinstjerne: Christoffer Sørensen skal være køkkenchef på Lille Mølle

AktueltFoodservice09. 10. 2025

I oktober genopstår en af Københavns mest særegne bygninger som ny restaurantdestination, når Norrlyst-koncernen med køkkenchef Christoffer Sørensen i spidsen åbner Restaurant Lille Mølle i den fredede mølle på Christianshavns Vold. Målet er klart: En michelinstjerne. Den fredede mølle har

AI-vinrådgiver hjælper tusindvis af kunder hos Danmarks ældste vinhandel

AktueltDetailhandel og en grosDrikkevarer09. 10. 2025

Det viste sig på ingen måde at være let, da Kjær & Sommerfeldt for 1½ år siden ville skabe en AI-vinrådgiver, der kunne hjælpe deres kunder med at vælge vin. Det er først nu, efter mere end et års arbejde, at det er lykkedes at lave en digital vinrådgiver, der kan anbefale de helt rigtige vine,

Forskere genopliver yoghurt lavet af… myrer

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed09. 10. 2025

En gammel opskrift på yoghurt lavet på myrer er blevet genskabt af forskere fra Københavns Universitet. I et studie viser de, hvordan myrer og de bakterier, der lever på dem, kan forvandle mælk til yoghurt. Det giver både ny viden om fortidens madtraditioner og en af nutidens store madtrends, og så

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Skal vi hjælpe jer med at nå jeres mål for bæredygtighed?

  • DENIOS ApS

    Spar 432 kr* hver gang, du tømmer din IBC

  • DENIOS ApS

    Sådan tjekker du, om dit lithiumbatteri er defekt – og udgør en brandfare

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Højtiden nærmer sig – skal du med til ‘Julens Madscene’?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch Vacuum Solutions på DanFish International 2025 i Nordens Paris

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Infusion giver lavere energiforbrug og bedre produktion

  • DENIOS ApS

    I morgen sker det

  • DENIOS ApS

    Så er det nu eller aldrig

  • Busch Vakuumteknik A/S

    OTTO Digital Services til systemer

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • El Bulli-legende bag gigantisk bogværk

    14.10.2025

  • Økomesse vender tilbage til Malmø

    14.10.2025

  • Danmarks største forhandler af espressomaskiner og espressokaffe åbner første showroom og kaffelaboratorium på Sjælland

    14.10.2025

  • Tican bliver en del af FødevareDanmark

    14.10.2025

  • Bog om smag på vej fra Noma

    14.10.2025

  • Hæder til Dansk Destilleri

    09.10.2025

  • Plantefonden deler 213,5 millioner kroner ud til 45 grønne projekter

    09.10.2025

  • Målet er en michelinstjerne: Christoffer Sørensen skal være køkkenchef på Lille Mølle

    09.10.2025

  • AI-vinrådgiver hjælper tusindvis af kunder hos Danmarks ældste vinhandel

    09.10.2025

  • Forskere genopliver yoghurt lavet af… myrer

    09.10.2025

  • Delitaste styrker markedspositionen – klar til næste fase

    07.10.2025

  • Udstillere roser Foodexpos nye messekoncept

    07.10.2025

  • Danske husholdninger strammer livremmen, og det rammer dagligvaremarkedet

    07.10.2025

  • Ny praksis: Lavere bøder for mindre fejl ved allergenmærkning

    07.10.2025

  • Rasmus Munk er stadig verdens bedste kok

    07.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik