• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Detailhandel og en grosFoodservicePolitik og eksport24. 09. 2024 | Mikkel Bækgaard

Hvem skal vinde prisen som Verdens Bedste Indkøber 2024?

Detailhandel og en grosFoodservicePolitik og eksport24. 09. 2024 By Mikkel Bækgaard

Det gør en betydelig forskel for planeten, når virksomheder og offentlige organisationer indkøber mere bæredygtigt – både på den grønne og sociale bundlinje. Derfor skal vi hylde de bedste, grønneste og mest initiativrige indkøbere, og du kan bidrage ved at indstille en virksomhed, institution eller organisation til prisen ’Verdens Bedste Indkøber’.

Danske virksomheder, organisationer og offentlige indkøbere har gennem deres indkøb markant indflydelse på belastning af kloden. Alene den offentlige sektor køber ind for ca. 410 mia. kroner om året – bare i Danmark. Men det er ikke kun klimaet og miljøet, som vi påvirker gennem indkøb, det er også arbejdsforhold og levevilkår i de lande, hvorfra vores varer bliver produceret og købt. Det gælder alt fra produktion af kuglepenne, computere, kontorstole til maden i kantinen.

Mulighederne for at gøre en reel indsats for at indfri verdensmålene er store, hvis erhvervslivet og offentlige organisationer indkøber mere bæredygtigt og ansvarligt – det skal denne pris sætte fokus på.

Etisk Handel Danmark er initiativtager til ‘Verdens Bedste Indkøber’-prisen, som i 2019 blev stiftet sammen med IKA, foreningen af offentlige indkøbere og Forum for Bæredygtige Indkøb, for at sætte mere fokus på ansvarlige og bæredygtige indkøb.

Hylder de gode og inspirerende eksempler

Prisen uddeles til dem, som har gjort et ekstra stort stykke arbejde med at bidrage til ét eller flere af Verdensmålene gennem deres indkøb.

Prisen hylder dem, som også kan inspirere andre virksomheder og organisationer til at følge trop og hæve ambitionerne. Så har du gode eksempler på indkøb eller initiativer – store som små, som bidrager til ét eller flere af verdensmålene, så indstil dem til prisen Verdens Bedste Indkøber.

Det kan være tiltag som for eksempel:

  • Vedtaget konkrete indkøbsmål, der understøtter verdensmålene.
  • Indarbejdet krav i udbud/indkøb, der fremmer verdensmålene.
  • Integreret bæredygtighed som tildelingskriterie i et eller flere udbud.
  • Indkøbt efter mærknings- eller certificeringsordninger, der understøtter verdensmålene.
  • Organiseret sig på en ny måde for at fremme bæredygtige indkøb.
  • Eller på anden måde taget initiativ til at fremme verdensmålene gennem indkøb.

Verdens Bedste Indkøber i 2023 – Region Midtjylland

Forventningerne til uddelingen af prisen i år er høje, efter at Region Midtjylland i 2023 modtog prisen som Verdens Bedste Indkøber 2023. Region Midtjylland var indstillet på baggrund af deres arbejde med at udviklingen af en innovativ scoringsmodel, der indarbejder bæredygtighedsparametre i udbud og kan bruges i udbudsprocesser. Modellen fokuserer på engangsprodukter, fx engangsbronkoskoper til undersøgelse af lunger, og har potentiale til at blive skaleret til flere produktområder i sundhedsvæsenet. Således kan modellen være med til at reducere klimaaftrykket i sundhedsvæsenet. Du kan læse mere om initiativet her.

Region Midtjyllands initiativ har skabt inspiration på tværs af sektorer og understreger mulighederne indenfor bæredygtige indkøb – nu er det din tur til at inspirere!

Frist den 8. november 2024

Fristen for at sende en indstilling er 8. november. Prisen uddeles på Forum for Bæredygtige Indkøb og Partnerskab for Offentlig Grønne Indkøbs årlige konference for bæredygtige indkøb den 25. november 2024.

Indstilling til prisen Verdens Bedste Indkøber indsendes på: http://www.verdensbedsteindkøber.dk

Sådan findes vinderen

Juryen vurderer indstillingerne og udvælger en vinder på baggrund kriterierne. Juryen består af:

  • Nanna Callisen Bang, direktør Etisk Handel Danmark
  • Charlotte Sander, sekretariatsleder IKA – foreningen af offentlige indkøbere
  • Rikke Dreyer, chefkonsulent Miljømærkning Danmark, formand for Forum for bæredygtige indkøb
  • Michael Terkelsen, chefkonsulent SKI, formand Forum for bæredygtige indkøb
  • Karen Munch Mortensen, funktionsleder Erhverv, Miljøstyrelsen/Miljøministeriet.

Vinderen udvælges på baggrund af følgende tre kriterier:

  • Fokus på bæredygtighed: I hvilken grad bidrager indkøbet/initiativet til bæredygtighed og arbejdet med at nå verdensmålene?
  • Skalerbarhed og effekt: Er der tale om en betydelig effekt og kan tiltaget skaleres, fx ved at andre lader sig inspirere af det?
  • Nytænkning: Adskiller tiltaget sig fra den måde, der normalt arbejdes med indkøb på?

Skrevet i: Detailhandel og en gros, Foodservice, Politik og eksport

Seneste nyt fra redaktionen

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

På AU Viborg er forskere nu klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO₂ og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. For nylig åbnede pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på dit

Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhed04. 12. 2025

Dansk akvakultur kan stå over for et markant gennembrud i indsatsen for at reducere brugen af antibiotika. Forskere fra Københavns Universitet leder projektet AQUAPHAGE, der udvikler en virusbaseret teknologi, som kan anvendes som et bæredygtigt og målrettet alternativ til antibiotika i produktionen

Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

AktueltDrikkevarer04. 12. 2025

Det nordjyske bryggeri hædres af Danske Ølentusiaster for konsekvent høj kvalitet, markant udvikling og et år, hvor både øl, samarbejder og festivalaktiviteter har sat tydelige aftryk på den danske ølscene. Bad Seed Brewing løb med hver femte stemme, da medlemmerne af forbrugerorganisationen

Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ04. 12. 2025

Der er fisk og skaldyr på menuen i årets sidste udgave af branchemagasinet Food&Drink, der nu er på gaden. Vi besøger blandt andet Krogs Fiskerestaurant og hører mere om forædling af fisk, der ikke altid behøves at være pivfrisk. Samme budskab får vi også fra en fiskeopdrætter i

Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

Miljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

I forrige uge samledes 12 danske økologiske og plantebaserede fødevarevirksomheder i Berlin for at deltage i et målrettet eksportfremstød arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med den danske ambassade i Berlin. Initiativet, der var støttet af Fonden for økologisk landbrug, skulle

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

  • Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

    02.12.2025

  • Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

    02.12.2025

  • Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

    02.12.2025

  • Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

    02.12.2025

  • FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

    02.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik