• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDetailhandel og en grosForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMejeriMiljø og sundhed28. 01. 2019 | Peter Friis

Hvad er sund kost?

AktueltDetailhandel og en grosForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMejeriMiljø og sundhed28. 01. 2019 By Peter Friis

Vitaminer, mineraler, jern, fibre, calcium og protein er essentielle næringsstoffer i vores kost. (Arkivfoto: pixabay.com).

De fleste danskere ved ikke nok om, hvad de skal spise og drikke for at leve sundt viser en ny YouGov-undersøgelse udført for Arla.

Fire ud af fem danske ved ikke, hvad deres mad indeholder, og de er i tvivl om, hvordan kosten skal sammensættes, så de får de nødvendige næringsstoffer. Og tvivlen gælder ikke kun danskerne. Faktisk ved fire ud af fem nordeuropæere ikke, hvilke næringsstoffer de har behov for.
Vitaminer, mineraler, jern, fibre, calcium og protein er essentielle næringsstoffer i vores kost. Men ved du, hvor meget du har brug for? Og har du styr på, hvilke fødevarer du skal spise for at få dækket dit daglige behov? Sandsynligvis ikke. Det viser en ny YouGov-undersøgelse blandt 7.200 personer i Nordeuropa udført for Arla. Hele fire ud af fem danskere ved nemlig ikke, hvad deres mad indeholder, og de er i tvivl om, hvordan kosten skal sammensættes, så de får det anbefalede indtag af næringsstoffer.
Undersøgelsen tegner billedet af udbredt ernæringstvivl blandt danskerne. Langt de fleste af os er også i tvivl om, hvilke næringsstoffer forskellige fødevarer indeholder. De fleste danskere ved eksempelvis godt, at mælk er en kilde til calcium, men omvendt ved hele 59 pct. af danskerne ikke, at mælk og mejeriprodukter er en naturlig kilde til en række vitaminer og mineraler. Problemet bliver forstærket af, at hver fjerde dansker ikke tror, at de får nok næringsstoffer som vitaminer, jern og calcium i deres kost.
– Vi kan se i undersøgelsen, at der fortsat hersker en reel sundhedsforvirring blandt danskerne. Alt for mange er i tvivl om, hver der er op og ned i en sund kost. Samtidig er der et stigende krav om, at vi alle skal leve sundere, men det er svært at gøre uden den grundlæggende forståelse af ernæringsrigtig mad. Netop derfor er det vigtigt at skabe gode kostvaner, så danskerne får en bedre forståelse af den mad og de næringsstoffer, de indtager, siger Jakob B. Knudsen, der er landedirektør i Arla Danmark. Han henviser Fødevarestyrelsens ti officielle kostråd:
– De giver et nemt og overskueligt overblik over, hvordan man spiser sundt og varieret.

Ernæringstvivlen er stor i hele Nordeuropa
Det er ikke kun danskerne, som er usikre på opskriften på sund kost. I Tyskland, Sverige, Finland og Storbritannien er mønstret det samme. Langt de fleste er i tvivl om, hvordan de sammensætter en sund og nærende kost. Hele fire ud af fem nordeuropæere ved ikke, hvilke næringsstoffer de har behov for, og hvor de får næringsstofferne fra.
Undersøgelsen viser også en anden generel tendens blandt nordeuropæerne om at ville reducere sukkerindtaget. Hver tredje på tværs af Danmark, Sverige, Finland, Storbritannien og Tyskland afholder sig nemlig fra at spise bestemte madvarer, og her er sukker den fødevare, som flest afholder sig fra at spise.
– Som en af verdens førende mejerivirksomheder kan vi udvikle produkter og initiativer, der inspirerer til sundhed i dagligheden. Vi arbejder derfor hele tiden på at udvikle nye og bedre produkter, som fx indeholder mindre sukker, salt og fedt, så vejen til en sundere hverdag bliver kortere for forbrugerne, siger Jakob B. Knudsen.

Nøgletal fra undersøgelsen
85 pct. af danskerne ved ikke, hvad deres mad indeholder, og hvordan de skal sammensætte deres kost, så de får det anbefalede indtag af næringsstoffer. 23 pct. af danskerne føler, at der er nogle næringsstoffer, som de ikke får nok af. Når der spørges ind til, hvilke næringsstoffer de ikke føler, at de får nok af, svarer 53 pct. vitaminer og mineraler, 39 pct. fibre, 30 pct. jern og 23 pct. calcium.
59 pct. af danskerne ved ikke, at mælk og mejeriprodukter er en naturlig kilde til en række vitaminer og mineraler. Fire ud af fem nordeuropæere ved ikke, hvilke næringsstoffer de har behov for at indtage. Hver tredje nordeuropæer afholder sig fra at spise specifikke fødevarer, og 45 pct. af denne gruppe har fjernet en fødevare fra kosten, da de tror, at det vil gøre dem sundere. Her er sukker den fødevare, som flest afholder sig fra at spise

De officielle 10 kostråd fra Fødevarestyrelsen
Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
Spis frugt og mange grønsager
Spis mere fisk
Vælg fuldkorn
Vælg magert kød og kødpålæg
Vælg magre mejeriprodukter
Spis mindre mættet fedt
Spis mad med mindre salt
Spis mindre sukker
Drik vand

Skrevet i: Aktuelt, Detailhandel og en gros, Forskning og uddannelse, Kød, fisk og fjerkræ, Mejeri, Miljø og sundhed

Seneste nyt fra redaktionen

Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

Emballage03. 06. 2025

Nemco opfordrer virksomhederne til at søge rådgivning og medlemskab af en kollektiv ordning. Den 31. maj var der deadline for indberetning af emballagemængder til Dansk Producentansvar. Både fødevarevirksomheder og andre virksomheder med producentansvar for emballage skulle sikre, at deres

Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhed03. 06. 2025

Danskernes madfærdigheder bliver dårligere og dårligere, og det får nu Danmarks største fødevarevirksomhed Arla til at slå alarm. Madfærdigheder er nemlig afgørende, når det kommer til danskernes sundhed, klimaet og det sociale samvær. 42 pct. af danske børn og unge siger, at de ikke kan koge

Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed03. 06. 2025

For sjette år i træk sætter Landbrug & Fødevarer fokus på de offentlige køkkener, der gør en forskel. Med Køkkenprisen 2025 hyldes de madhåndværkere, der kombinerer faglighed, smag og bæredygtighed i hverdagen - og viser vejen for fremtidens offentlige måltider. Hver dag serveres mere end

Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

AktueltMesser og konferencer03. 06. 2025

15.-24. august bliver Københavns gader igen fyldt med langborde og leben, når årets Copenhagen Cooking løber af stablen. I år kan gæsterne glæde sig til 100 oplevelser på tværs af hele byen: Fra petanqueturneringer til pizzakonkurrence, en ny version af Smørrebrødets Dag og middag midt på Kongens

Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

Detailhandel og en grosKonfektureMejeriTop03. 06. 2025

De seneste år har danskerne oplevet prisstigninger på mange varer. Nye tal viser, at danskerne ændrer forbrug på nogle varer, mens andre må koste, hvad de koster. Prisen på chokolade har gennem de seneste år været på himmelflugt. Ifølge nye tal fra analysevirksomheden YouGov er kiloprisen for

Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

Detailhandel og en grosFrugt og grønt27. 05. 2025

Nemlig.com offentliggør sit "garantiregnskab" for at vise, hvad det koster at stå bag kvaliteten og friskheden af varer solgt online. I en tid hvor danske forbrugere i stigende grad kræver gennemsigtighed og høj kvalitet, vælger Nemlig som en af de første dagligvareaktører åbent at dele tallene

150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

Foodservice27. 05. 2025

En af landets ældste og mest erfarne leverandører til professionelle køkkener, Oluf Brønnum & Co A/S, åbner 1. juli nyt showroom, kontor og Food Lab på Runetoften 15 i Aarhus – i det tidligere Ken Storkøkken-domicil. Virksomheden, der i 2024 kunne fejre sit 150-års jubilæum, får dermed sin

Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

AktueltDrikkevarer27. 05. 2025

Dansk vin er en voksende branche med stolte rødder og høj kvalitet. Nu bliver Foreningen Dansk Vin en del af SMVdanmark. SMVdanmark vokser med endnu en medlemsorganisation. Foreningen Dansk Vin (FDV) er den syvende organisation, der har meldt sig ind under SMVdanmarks faner det seneste år. FDV

Food&Drink på gaden med fokus på kød

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ27. 05. 2025

Seneste udgave af branchemagasinet Food&Drink er på gaden. I dette nummer har vi fokus på kød og er blandt andet på besøg hos Grambogård på Fyn. Vi har også lært om grønt charcuteri, været (næsten) i luften med Restaurant AOC og været hos en fantastisk producent af Pinot Noir i

Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

Brød og kagerDrikkevarerMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed27. 05. 2025

I år kan festivalgæsterne på Roskilde Festival glæde sig til en helt unik øloplevelse, der ikke kun slukker tørsten, men også bidrager til bæredygtighed. Husbryggeriet Jacobsen lancerer en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

    03.06.2025

  • Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

    03.06.2025

  • Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

    03.06.2025

  • Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

    03.06.2025

  • Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

    03.06.2025

  • Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

    27.05.2025

  • 150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

    27.05.2025

  • Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

    27.05.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på kød

    27.05.2025

  • Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

    27.05.2025

  • Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

    22.05.2025

  • Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

    22.05.2025

  • Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

    22.05.2025

  • Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

    22.05.2025

  • Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

    22.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik