• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDetailhandel og en grosForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMejeriMiljø og sundhed28. 01. 2019 | Peter Friis

Hvad er sund kost?

AktueltDetailhandel og en grosForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMejeriMiljø og sundhed28. 01. 2019 By Peter Friis

Vitaminer, mineraler, jern, fibre, calcium og protein er essentielle næringsstoffer i vores kost. (Arkivfoto: pixabay.com).

De fleste danskere ved ikke nok om, hvad de skal spise og drikke for at leve sundt viser en ny YouGov-undersøgelse udført for Arla.

Fire ud af fem danske ved ikke, hvad deres mad indeholder, og de er i tvivl om, hvordan kosten skal sammensættes, så de får de nødvendige næringsstoffer. Og tvivlen gælder ikke kun danskerne. Faktisk ved fire ud af fem nordeuropæere ikke, hvilke næringsstoffer de har behov for.
Vitaminer, mineraler, jern, fibre, calcium og protein er essentielle næringsstoffer i vores kost. Men ved du, hvor meget du har brug for? Og har du styr på, hvilke fødevarer du skal spise for at få dækket dit daglige behov? Sandsynligvis ikke. Det viser en ny YouGov-undersøgelse blandt 7.200 personer i Nordeuropa udført for Arla. Hele fire ud af fem danskere ved nemlig ikke, hvad deres mad indeholder, og de er i tvivl om, hvordan kosten skal sammensættes, så de får det anbefalede indtag af næringsstoffer.
Undersøgelsen tegner billedet af udbredt ernæringstvivl blandt danskerne. Langt de fleste af os er også i tvivl om, hvilke næringsstoffer forskellige fødevarer indeholder. De fleste danskere ved eksempelvis godt, at mælk er en kilde til calcium, men omvendt ved hele 59 pct. af danskerne ikke, at mælk og mejeriprodukter er en naturlig kilde til en række vitaminer og mineraler. Problemet bliver forstærket af, at hver fjerde dansker ikke tror, at de får nok næringsstoffer som vitaminer, jern og calcium i deres kost.
– Vi kan se i undersøgelsen, at der fortsat hersker en reel sundhedsforvirring blandt danskerne. Alt for mange er i tvivl om, hver der er op og ned i en sund kost. Samtidig er der et stigende krav om, at vi alle skal leve sundere, men det er svært at gøre uden den grundlæggende forståelse af ernæringsrigtig mad. Netop derfor er det vigtigt at skabe gode kostvaner, så danskerne får en bedre forståelse af den mad og de næringsstoffer, de indtager, siger Jakob B. Knudsen, der er landedirektør i Arla Danmark. Han henviser Fødevarestyrelsens ti officielle kostråd:
– De giver et nemt og overskueligt overblik over, hvordan man spiser sundt og varieret.

Ernæringstvivlen er stor i hele Nordeuropa
Det er ikke kun danskerne, som er usikre på opskriften på sund kost. I Tyskland, Sverige, Finland og Storbritannien er mønstret det samme. Langt de fleste er i tvivl om, hvordan de sammensætter en sund og nærende kost. Hele fire ud af fem nordeuropæere ved ikke, hvilke næringsstoffer de har behov for, og hvor de får næringsstofferne fra.
Undersøgelsen viser også en anden generel tendens blandt nordeuropæerne om at ville reducere sukkerindtaget. Hver tredje på tværs af Danmark, Sverige, Finland, Storbritannien og Tyskland afholder sig nemlig fra at spise bestemte madvarer, og her er sukker den fødevare, som flest afholder sig fra at spise.
– Som en af verdens førende mejerivirksomheder kan vi udvikle produkter og initiativer, der inspirerer til sundhed i dagligheden. Vi arbejder derfor hele tiden på at udvikle nye og bedre produkter, som fx indeholder mindre sukker, salt og fedt, så vejen til en sundere hverdag bliver kortere for forbrugerne, siger Jakob B. Knudsen.

Nøgletal fra undersøgelsen
85 pct. af danskerne ved ikke, hvad deres mad indeholder, og hvordan de skal sammensætte deres kost, så de får det anbefalede indtag af næringsstoffer. 23 pct. af danskerne føler, at der er nogle næringsstoffer, som de ikke får nok af. Når der spørges ind til, hvilke næringsstoffer de ikke føler, at de får nok af, svarer 53 pct. vitaminer og mineraler, 39 pct. fibre, 30 pct. jern og 23 pct. calcium.
59 pct. af danskerne ved ikke, at mælk og mejeriprodukter er en naturlig kilde til en række vitaminer og mineraler. Fire ud af fem nordeuropæere ved ikke, hvilke næringsstoffer de har behov for at indtage. Hver tredje nordeuropæer afholder sig fra at spise specifikke fødevarer, og 45 pct. af denne gruppe har fjernet en fødevare fra kosten, da de tror, at det vil gøre dem sundere. Her er sukker den fødevare, som flest afholder sig fra at spise

De officielle 10 kostråd fra Fødevarestyrelsen
Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
Spis frugt og mange grønsager
Spis mere fisk
Vælg fuldkorn
Vælg magert kød og kødpålæg
Vælg magre mejeriprodukter
Spis mindre mættet fedt
Spis mad med mindre salt
Spis mindre sukker
Drik vand

Skrevet i: Aktuelt, Detailhandel og en gros, Forskning og uddannelse, Kød, fisk og fjerkræ, Mejeri, Miljø og sundhed

Seneste nyt fra redaktionen

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

FoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Holdet der driver noon, catering- og kantinevirksomheden, og BaneGaarden, mad- og kulturdestinationen i København, går nu efter en trecifret millionomsætning i 2025 svarende til en vækst på 26 pct. fra 2024 Table, moderselskabet stiftet af Carl Johan Paulsen, Ida Marie Banke André og Karlos

Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

FoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Eftersøgningen efter Danmarks bedste kok til mad over bål er skudt i gang. For andet år i træk afholdes DM i Bålmad – en krævende kokkekonkurrence, hvor kun en lille udvalgt skare får lov at stille til start.  Kan du kreere gastronomiske oplevelser i særklasse – også selv om røgen svider i

Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

AktueltFoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Mad og drikke bliver de vigtigste forlystelser, når Tivoli igen byder inden for til Tivoli Food Festival. Ni dage i maj bliver Tivoli fyldt med gastronomiske oplevelser, råvarer fra forskellige egne af landet, langbordsmiddage med stjernekokke, workshops og smagninger. Mere end 40.000 madglade

Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

AktueltDrikkevarerMesser og konferencer06. 05. 2025

Et krav om habitatvurdering gør det umuligt for Esrum Kloster & Møllegård at gennemføre årets traditionsrige ølfestival. Esrum Kloster Ølfestival 2025 bliver aflyst. Det står nu klart efter Gribskov Kommune har meddelt, at der skal foretages en habitatvurdering af det naturområde, som Esrum

Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

CertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 pct. fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    De 7 bedste praksisser: Bliv en mester i lækagesøgning

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Inspirationskatalog: 44 siders tips til din menu

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

  • Højer Pølser vinder guld til buffetklassikere

    01.05.2025

  • 16 ISS-kantiner hos Bygningsstyrelsen får Svanemærket

    01.05.2025

  • Det smager af larm: Hvordan påvirker støj smagsløgene?

    01.05.2025

  • Ældste frigivelse fra Stauning Whisky nogensinde

    01.05.2025

  • 50 år med smag – Bryggeriet Apollo fejrer jubilæum og forvandling

    01.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik