• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedTop10. 01. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Hjemmelavet mad er bedst for klimaet

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedTop10. 01. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Danskerne vil gerne spise grønnere – og så er hjemmelavet mad vejen frem. Men kun hver tredje synes, klimavenlig mad passer til deres madvaner, og især unge har svært ved at kokkerere med øje for klimaet. Det viser en ny analyse fra Madkulturen, der her giver fem simple tip til at lave grønnere mad i januar.

Danskernes madvaner er blandt de værste i verden ift. klimabelastning, og vi spiser mere end dobbelt så mange animalske fødevarer som den gennemsnitlige verdensborger. Det konkluderede Klimarådet i december 2021.

Det vil rigtig mange af os gerne lave om på: Tre ud af fire danskere finder det vigtigt, at vi ændrer madvaner i en klimavenlig retning, og næsten to ud af tre vil gerne selv spise klimavenligt, viser en ny analyse fra Madkulturen.

– Vores intentioner er gode, og de får et ekstra nyk her i januar med nytårsforsætter og slankekure, som også tit harmonerer godt med at spise mere grønt, siger Judith Kyst, som er direktør i Madkulturen.

Samtidig er der lige nu ekstra inspiration at hente, bl.a. med grønne opskrifter i medierne, nye plantebaserede produkter i kølediskene og kampagnen Grøn Januar, hvor Dansk Vegetarisk Forening guider forbrugerne i retning af grønne varer.

Og der skal virkelig inspiration og nudging til, hvis de gode intentioner skal blive til klimavenlig virkelighed hjemme i køkkenerne.

Langt fra intentioner til handling

– Mad er kultur, og det kræver rigtig mange små valg af hver enkelt af os at lave om på vores vaner for madlavning. Hvis de grønne intentioner skal blive til virkelighed hjemme i køkkenerne, har vi brug for hjælp til at gøre det grønne valg til et nemmere valg. Både når vi planlægger måltidet, når vi handler, og når vi laver mad, siger Judith Kyst.

At ændringerne går langsomt, ses fx ved, at der stadig er kød i tre fjerdele af vores aftensmåltider, hvilket er uændret siden 2015.

Samtidig viser den nye analyse fra Madkulturen, at det kun er hver tredje, der synes, at klimavenlig mad passer til deres madvaner. Og rigtig mange, især unge, finder det svært at lave klimavenlig mad.

Hjemmelavet mad er mest klimavenlig

Madlavningen derhjemme er ellers et godt sted at starte, hvis man vil nedbringe den fjerdedel af vores klimabelastning, der stammer fra maden. 9 ud af 10 aftensmåltider bliver spist i private hjem, og når vi laver dem selv, tænker vi langt mere over bæredygtighed, viser Madkulturens analyse.

Mens over halvdelen af de hjemmelavede aftensmåltider vurderes som klimavenlige, gælder det kun lidt over hver fjerde af de aftensmåltider, vi spiser ude eller som takeaway.

– Det hjemmelavede måltid er rygraden i en stærk madkultur, hvor vi gør maden til en del af løsningen på store samfundsproblemer. Når vi selv laver mad, har vi magten over råvarerne og kan tage hånd om blandt andet sundhed og klima, siger Judith Kyst. Og hun tilføjer:

– Detailhandlen og fødevarevirksomhederne har en vigtig rolle i at understøtte grøn madlavning, fx med måltidskasser, sampakning, frisksnittet grønt, mindre kødpakker eller andre løsninger, der gør det nemt at vælge klimavenligt, når vi handler og laver mad i en travl hverdag.

Til alle dem, der gerne vil i gang med at lave mere grøn mad her i januar, giver Judith Kyst fem tips:

Fem tips til klimavenlig madlavning i januar

1. FIND GRØNNE SMUTVEJE
Grøntsager kan kræve en ekstra indsats, når de skal skylles og snittes. På en travl dag kan du i stedet købe rodfrugter og andet grønt, som allerede er snittet, fx til lasagne, tærter og gryderetter.

2. GENOPFIND DEN DYBE TALLERKEN
Lav klassiske vintersupper, fx af jordskokker eller kartofler og porrer. Det er nemt, sundt, billigt og lækkert. Ekstra udfordring: brug ristede kikærter (i stedet for bacon).

3. ROD I KØKKENET
Tilsæt en masse revne eller snittede rodfrugter eller andre tunge grøntsager til din kødsovs, fx gulerødder, selleri eller squash. Brug gerne mange forskellige grøntsager.

4. LAD SÆSONEN GIVE SMAG
Hjælp dig selv til større velsmag ved at bruge årstidens råvarer. Når du følger sæsonerne, får du større variation og mere smag. Det gør det også nemmere at skrue ned for kød og andre animalske produkter – og så bliver klimaaftrykket mindre. Lige nu er bl.a. grønkål, rodfrugter og porrer i sæson.

5. FIND NYE KLASSIKERE
Prøv at kigge på dine egne hverdagsklassikere og overvej, om du kan introducere flere grønne retter, der kan opnå samme popularitet. Det kunne være grøntsagstærte med feta, porretærte, en fyldig salat med fisk, æg og kartofler eller lasagne med torsk og spinat.

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Miljø og sundhed, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

Foodservice18. 12. 2025

Norrlyst Koncernen tager næste store skridt i sin vækstrejse og opkøber de resterende ejerandele i Cadence Group, hvilket betyder, at koncernen nu ejer 100% af det populære brunch- og bagerikoncept. Cadence Group driver i dag fire restauranter samt en fabrik i Herlev og er kendt for at levere

100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram har åbnet en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026. Godt grønt nyt til de

Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

AktueltPolitik og eksport18. 12. 2025

Food Nation markerede den 15. december 2025 den officielle åbning af fødevareklyngens Visitor Centre i København i nye fysiske rammer. Det opdaterede og udvidede udstillingsvindue præsenterer det ypperste inden for danske fødevareløsninger, bæredygtig innovation og globalt samarbejde. Ved

Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

AktueltFødevareproduktionLandbrug18. 12. 2025

For dansk landbrug har 2025 været et fremragende år drevet af husdyrproduktion og en god høst. Men begyndende prisfald og strammere politiske krav kan hurtigt skubbe til balancen. Fremtiden kræver heftige investeringer og tilpasninger, hvis dansk landbrug skal fastholde sin stærke

Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

I juni blev Sundskolen i Nykøbing Falster den eneste folkeskole på Lolland-Falster, som kom med i det nationale skolemadsforsøg, hvor 191 skoler over hele landet afprøver skolemad. Skolemadsforsøget blev sat i gang i november og har indtil nu været en stor succes. Formålet med skolemadsforsøget

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Kendt leverandør til bagerier fusionerer med Nemco

  • Ardo NV Denmark Office

    En klassiker med rødder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Et tilbageblik på året der gik

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

    18.12.2025

  • 100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

    18.12.2025

  • Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

    18.12.2025

  • Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

    18.12.2025

  • Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

    18.12.2025

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik