• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Drikkevarer18. 06. 2024 | Mikkel Bækgaard

Guld- og sølvmedaljer til Ærø Whisky

Drikkevarer18. 06. 2024 By Mikkel Bækgaard

Ærø whisky har vundet en udmærkelse af det fineste metal, i kongedisciplinen Single Malt, på en af verdens mest anerkendte internationale vin og spiritus konkurrencer – IWSC, international wine & spirit competition.

”Vi er utroligt stolte af at få denne udmærkelse. At vores Single Malt Single Cask Whisky har vundet en guldmedalje ved International Wine & Spirit Competition (IWSC) 2024 med hele 95 point er simpelthen så stort. Derudover har vores Rom også opnåetfået en rigtig fin anerkendelse ved konkurrencen og har vundet en sølvmedalje med 94 points.” siger Direktør Christian Stadager fra Ærø Whisky, mens han med et kæmpe smil kigger på de fine certifikater der følger med fra IWSC.

Hård konkurrence i whisky-verdenen

IWSC er en af de mest anerkendte konkurrencer inden for vin og spiritus. Den tiltrækker hvert år tusindvis af deltagere fra hele verden, der alle kæmper om at få en udmærkelse fra nogen af verdens bedste ’nosere’ (eng. ord for dem der dufter og smager). Især indenfor Worldwide Whisky er der utrolig hård konkurrence med mange deltagere fra hele verden. Produkterne vurderes af et internationalt ekspertpanel gennem blindsmagning, hvor dommerne ikke kender identiteten af de produkter, de smager. Hvert produkt vurderes ud fra en række kriterier såsom aroma, smag, kompleksitet, balance og helhedsindtryk. Udover den sensoriske evaluering gennemgår produkterne også en teknisk og kemisk analyse, for at bekræfte deres kvalitet og ægthed.

Smagen af Ærø – med streg under Ø

Ærø er som sagt en ikke en brofast ø, og man kommer kun til Ærø med færgerne eller andre skibeslags vandgående fartøj. Ærø Whisky får deres økologiske byg fra dedikerede marker på Ærø, og bruger deres egen udviklede økologiske gær baseret på øens frugt.

Selv nogle af egetræsfadene er produceret af egetræ fra Ærø. Alt dette, øens omgivne hav og den kompromisløse tilgang til alle elementer i produktionenDen ø-dyrkede byg, den selvdyrkede gær fra frugter på øen, og øens omgivne hav, smager igennem i den nye guldrandede Ærø Whisky Single Malt Single Cask.

Som dommerne siger: “Duftnoter af fremtrædende havre og umodne frugter leder til en cremet smag med subtile noter af salt. Bløde krydderier af karamel og kanel udvikler sig til en kraftfuld, men glat finish, fremhævet af brunet smør, mørke frugter og vinterkrydderier.” (anonym blindsmager).

Og Ærø Whisky Rom får denne dommerudtalelse med på vejen: “Duftnoter af anis og mynte leder til en smag, der sprudler af saftige æbler, fersken og nektarin, som udvikler sig til en finish med tobaks- og tørrede frugtnoter.” (anonym blindsmager)

Ærø Whisky er bygget på visionen om at skabe noget en af verdens bedste whiskyye udelukkende med råvarer fra Ærør i den sværeste af kategorierne.

Master Destiller og stifteren af manden bag Ærø Whisky, Michael Nielsen, havde en vision da han sammen med sin hustru og konen Karin Nielsen, startede eksperimenter med lave whisky hjemme i Søby på Ærø , i små tønder, i 2013. Visionen var at lave en af verdens bedste Single Malt whiskyer.

Michael Nielsen siger:

”At vinde en guldmedalje og en sølvmedalje for vores rom i IWSC er både en stor ære og en anerkendelse af den høje kvalitet og det omhyggelige håndværk, der ligger bag vores Whisky og Rom. Det er et resultat af vores dedikation til at skabe enestående produkter, som afspejler Ærøs unikke karakter og vores passion for fremstillingsprocesserne. Både vores Whisky og Rom laves med vores egenudviklede gærstammer, som er frembragt af blomme- og æbleblomster på Ærø. Til vores Whisky anvender vi udelukkende lokal økologisk malt, og til Rommen anvendes kun økologisk melasse fra Caribien.”.

Michael fortsætter:

”Tænk at vi på godt 11 år er kommet så langt med at forfinede vores håndværk. Jeg synes jo næsten, det er blot et par år siden at Karin (Michaels kone) sad og skrev etiketter og numre på fadende i hånden hjemme ved spisebordet i Søby, men de 11 år gør os jo til et af de ældste whisky destillerier i Danmark, og det kan vi se på vores lager. Vi glæder os til at vi meget snart kan begynde at dele de ældre aftapninger, vi går og gemmer på, med vores kunder”.

Michael sender samtidigt en venlig tanke til alle der gennem årene har troet på projektet. De mange trofaste folke-aktieholdere på øen, samt bestyrelsen, der har investeret gennem flere år, fordi de alle har troet på projektet og på Michaels dedikation. Og i øvrigt selv elsker at nydedrikke den whisky og rom mange forskellige whiskyer og blandinger der kommer fra Michaels hånd.

Et fællesprojekt i den rette ånd

Thomas Fischer, bestyrelsesmand gennem mange år siger:

”Jeg synes det er så velfortjent det her. Jeg har kendt Michael siden 2015, hvor jeg, sammen med og nogle to gode venner, gik ind i ejerkredsen. Og ikke én gang har vi tvivlet på produktet eller dedikationen. I de første mange år Michaels og Karins enorme indsats, og sidenhen , der kommer frafra hele holdet på destilleriet. I dag er holdet bag Ærø Whisky der til daglig består af Eddie, vores brygmester, Carina, vores gær ansvarlige, Michael, vores stifter og Master Destiller og Christian, vores direktøren, hvis der også til tider får hjælp af sine kone Lise, også har taget en tørn som ansvarlig for vores besøgscentertil at vise rundt i besøgscenteret. På Ærø hjælper vi måhinanden man gøre tingene, og vi har gennem årene fået stor og afgørende støtte fra mange på hele Ærø. Det er holdets dedikation og den særlige ånd på Ærø der har bragt os til hvor vi er i dag. sammen, og det er ofte med familiemedlemmer og tætte venners hjælp at det hele løber rundt.”

Skrevet i: Drikkevarer

Seneste nyt fra redaktionen

Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

Foodservice18. 12. 2025

Norrlyst Koncernen tager næste store skridt i sin vækstrejse og opkøber de resterende ejerandele i Cadence Group, hvilket betyder, at koncernen nu ejer 100% af det populære brunch- og bagerikoncept. Cadence Group driver i dag fire restauranter samt en fabrik i Herlev og er kendt for at levere

100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram har åbnet en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026. Godt grønt nyt til de

Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

AktueltPolitik og eksport18. 12. 2025

Food Nation markerede den 15. december 2025 den officielle åbning af fødevareklyngens Visitor Centre i København i nye fysiske rammer. Det opdaterede og udvidede udstillingsvindue præsenterer det ypperste inden for danske fødevareløsninger, bæredygtig innovation og globalt samarbejde. Ved

Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

AktueltFødevareproduktionLandbrug18. 12. 2025

For dansk landbrug har 2025 været et fremragende år drevet af husdyrproduktion og en god høst. Men begyndende prisfald og strammere politiske krav kan hurtigt skubbe til balancen. Fremtiden kræver heftige investeringer og tilpasninger, hvis dansk landbrug skal fastholde sin stærke

Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

I juni blev Sundskolen i Nykøbing Falster den eneste folkeskole på Lolland-Falster, som kom med i det nationale skolemadsforsøg, hvor 191 skoler over hele landet afprøver skolemad. Skolemadsforsøget blev sat i gang i november og har indtil nu været en stor succes. Formålet med skolemadsforsøget

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Kendt leverandør til bagerier fusionerer med Nemco

  • Ardo NV Denmark Office

    En klassiker med rødder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Et tilbageblik på året der gik

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

    18.12.2025

  • 100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

    18.12.2025

  • Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

    18.12.2025

  • Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

    18.12.2025

  • Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

    18.12.2025

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik