• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseFødevareproduktion02. 08. 2022 | Helle Friemann Nielsen

GUDP-projekt vil producere fødevarer, dér hvor de skal spises

Forskning og uddannelseFødevareproduktion02. 08. 2022 By Helle Friemann Nielsen

Et nyt GUDP-projekt har kastet sig ud i biocircular farming. Projektet håber på at finde nøglen til, hvordan vi i fremtiden kan producere fødevarer, dér hvor vi indtager dem. Det skal ske ved hjælp af transportable containere.
Selvom titlen måske kan antyde andet, så er det ikke en vision om at rive byboerne op med rode, og rykke dem ud til der, hvor planterne gror. Tværtimod. Produktionen af fremtidens fødevarer skal rykke ind, hvor befolkningen befinder sig i fremtiden – i byerne.
I hvert fald dele af produktionen, hvis det står til projektleder Anders Thomsen fra Nordicflexhouse. Det vil nemlig spare på behovet for transport af fødevarer ind-, og transport af affald ud, af byerne.
Men for at det kan blive en realitet, kræver det et alternativ til markerne, som der ikke er plads til på stenbroen. Dét alternativ arbejder Anders Thomsen på med projektet ”Valorization of bio waste into circular production of bio-products and sustainable food system (BIOCIRCULAR)“ ved hjælp af transportable containere.
I projektet forsøger Anders Thomsen, i et tæt partnerskab med restaurant Alchemist, Københavns Universitet, Bugging Denmark og Water ApS, at skabe et lokalt biocirkulært landbrug i containere, som skal levere råvarer til forbrugeren, dér hvor de konsumeres.
Udover at projektets potentiale i fremtiden kan reducere behovet for at flytte fødevarer fra land til by, så er en af hovedideerne samtidig at skabe et system, der anvender eller genanvender alle de ressourcer, der tilføres systemet.

Tre containere – ét biologisk kredsløb
Projektet Biocircular består af tre dele, fordelt på tre 40-fods containere, der integreret i hinanden indgår i et lokalt kredsløb på tværs af containerne.

(1) Den første container producerer grøntsager, urter og blomster. Restproduktet fra containeren genanvendes i container (2), der producerer melorme og fårekyllinger. Fra den anden container er udbyttet protein, der enten kan anvendes som fødevare eller bruges som foder i container (3), hvor fiskearterne tilapia, havkat og pangasius produceres. Udbyttet fra den tredje container er naturligvis fisk, der kan spises af forbrugeren, samt et restprodukt (sump), der bruges som næring i den første container.


I den første container skal der produceres grøntsager ved en hydroponisk løsning – altså hvor planterne – grøntsager, urter og blomster – dyrkes uden brug af jord. Restproduktet fra containeren indgår som foder til de insekter, som container nummer to skal producere.
I container nummer to skal et bud på fremtidens proteinkilde – insekter såsom melorme og fårekyllinger, produceres. Insekterne kan både indgå som proteinkilde til mennesker, ligesom de kan bruges som foder i den tredje container – fiskecontaineren.
Den sidste container slutter cirklen, og lukker det biocirkulære kredsløb. Containeren skal producere fiskearterne tilapia, havkat og pangasius. Restproduktet fra fiskeproduktionen i container tre samles i en såkaldt ”sump”, der efterfølgende bruges som næringsstoffer til containeren med grøntsager, urter og blomster.
Det output, de tre containere kommer til at producere, vil i den første etape blive brugt i udviklingskøkkenet på restaurant Alchemist på Refshaleøen, hvor den første prototype på projektets lokale biocirkulære container-landbrug vil blive opstillet i september måned 2022.
Grafik: (1) Den første container producerer grøntsager, urter og blomster. Restproduktet fra containeren genanvendes i container (2), der producerer melorme og fårekyllinger. Fra den anden container er udbyttet protein, der enten kan anvendes som fødevare eller bruges som foder i container (3), hvor fiskearterne tilapia, havkat og pangasius produceres. Udbyttet fra den tredje container er naturligvis fisk, der kan spises af forbrugeren, samt et restprodukt (sump), der bruges som næring i den første container.

Effektiv og skalérbar
Nok lyder tre 40-fods containere ikke af meget, når der tales om at producere fødevarer til ”befolkninger”, men hele grundtanken i konceptet er, at det lokale biocirkulære landbrug skal være skalérbart.
-Det nytter ikke noget at lægge ud med et kredsløb, på størrelse med B&W hallen. Konceptet skal kunne downsizes til en størrelse, hvor det f.eks. bliver relevant for en restaurant, og hvor restauranten kan se potentialet, fortæller projektleder Anders Thomsen og fortsætter:
-Vi har taget udgangspunkt i en 40-fods container, som er god og praktisk, da den nemt kan flyttes. På taget skal der installeres solceller, og så arbejder vi med en model for opsamling af regnvand, som igen vil gøre modellen superfleksibel.
Udover at det rent konceptuelt giver mening at samarbejde med en restaurant som Alchemist, så er det Anders Thomsens forhåbning, at det biocirkulære landbrug vil få et markedsvindue igennem samarbejdet, som vil vise verden, hvad Danmark formår i den grønne omstillings tegn.

Fakta om projektet
• Projekttitel: Valorization of bio waste into circular production of bio-products and sustainable food system (BIOCIRCULAR).
• Bevilget tilskud: 4.859.377 kroner.
• Projektperiode: 01-01-2022 til 01-01-2025.

• Projektdeltagere: Nordicflexhouse, Alchemist Restaurant, Københavns Universitet, Bugging Denmark og Water ApS.

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Fødevareproduktion

Seneste nyt fra redaktionen

Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

Detailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 11. 2025

Mens mange amerikanere kæmper med stigende priser og usikker adgang til mad, har den danske app Too Good To Go fået en større rolle for både borgere og virksomheder. Den danske app Too Good To Go har på få år etableret sig som en markant aktør på det amerikanske marked. Siden lanceringen i 2020

Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

AktueltFoodserviceFrugt og grøntRåvarer og ingredienser18. 11. 2025

Michelinkok og leder af Culinary Institute by Vejle Erhverv, Per Mandrup, er udnævnt som Kartoffelambassadør 2025 af Danmarks Kartoffel Råd. Kartoflen bør inkluderes på lige fod med linser og bælgfrugter, når de planterige måltider skal på bordet. I hvert fald hvis det står til kulinarisk leder

Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

AktueltMarkedsføringPolitik og eksport18. 11. 2025

Forum for Fødevarereklamer og Læskedrikreklamenævnet hæver aldersgrænsen fra 13 til 15 år for reklamer for fødevarer med højt indhold af sukker, fedt og salt og for reklamer for læskedrikke. Forum for Fødevarereklamer har siden januar 2008 arbejdet for god markedsførings etik i forhold til

Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

Kød, fisk og fjerkræMejeriTop18. 11. 2025

Ved et storstilet gallaarrangement blev Årets Ret med Gris og Årets Ret med Ost i går uddelt. Med et imponerende håndværk kan Brasserie Carl således kalde sig vinder af Årets ret med gris 2025, mens Ti Trin Ned tog prisen for den bedste osteret. Brasserie Carl, med Bendix Sixhøj Laursen i

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

Forskning og uddannelseMejeriØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

En ny forskningsgennemgang viser, at fem enkle tiltag kan gøre osteproduktion mere effektiv og bæredygtig. Et forskerteam fra DTU har gennemgået den eksisterende forskning om fermentering og modning af ost i et litteraturstudie og peger på fem underudnyttede videnskabeligt baserede tiltag, som kan

Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

AktueltFoodservice12. 11. 2025

Den toscanske michelinrestaurant Saporium rykker for en periode ind i Tivoli. I Toscanas bølgende bakker ligger et af Italiens mest eksklusive og idylliske hoteller: det danskejede Borgo Santo Pietro, som for nyligt er blevet tildelt de maksimale 3 nøgler i Michelin-guiden. Blandt hotellets

Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

AktueltDetailhandel og en grosKød, fisk og fjerkræ12. 11. 2025

Ved mandagens World Steak Challenge vandt irske Dawn Meats og Lidl titlen som 'World's Best Steak' for deres irske græsfodrede sirloin. I alt sikrede Irland sig 24 guldmedaljer - og ud af de i alt 304 uddelte medaljer tog Irland den største samlede medaljehøst med 68 guld-, sølv- eller

Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

Forskning i økologi skal ikke have mindre, men større investeringer, for at Danmark kan leve op til sine grønne ambitioner om en fordobling af økologien. Det sikrer en ny politisk aftale. Med et nybrud i dansk forskningspolitik gennemfører regeringen flerårige investeringer i forskning og

FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den danske ingrediensproducent FERM FOOD ApS fra Bække i Vejen har vundet EY Entrepreneur Of The Year’s regionale pris i kategorien Scale-Up. Prisen blev uddelt ved EY’s kåring i Syd-og Sønderjylland torsdag den 6. november og markerer en vigtig milepæl for virksomheden, der leverer fermenterede

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

    18.11.2025

  • Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

    18.11.2025

  • Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

    18.11.2025

  • Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

    18.11.2025

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

  • Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

    11.11.2025

  • Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

    11.11.2025

  • Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

    11.11.2025

  • Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

    11.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik