• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseMiljø og sundhed24. 09. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Grønne organisationer og grundskoleaktører står stærkt sammen om integreret klimadannelse

Forskning og uddannelseMiljø og sundhed24. 09. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

22. september samlede Den Grønne Rygrad 122 kommunale konsulenter, skolechefer, lærere, naturfagskoordinatorer og Åben skole-aktører til inspirationsmøde på Frederiksberg. Den Grønne Rygrad har sammen med 20 kommuner på tværs af landet kortlagt og samlet 2000 klimalæringstilbud som et grundigt overblik til grundskolernes arbejde med at integrere grøn omstilling i praksisnær undervisning. Brikkerne er det – nu skal de samles, blandt andet ved hjælp af en helt ny metodeguide.

Foto: Anders Find.

Det summede af forandringslyst, idéudvikling og grønt håb, da Den Grønne Rygrad torsdag inviterede til inspirationsmøde på Frederiksberg, få skridt fra Haver til Mavers skolehave i Frederiksberg Have. Gennem en hel dag diskuterede og fremviste de mange forskellige aktører gennem workshops, samtaler og debatter skolernes rolle i den grønne omstilling, og klimadannelse som en integreret del af undervisningen. Bag Den Grønne Rygrad står CONCITOs Klimaambassaden og Haver til Maver. 

Fødevareminister Rasmus Prehn sendte en videohilsen til dagens deltagere for at understøtte deres vigtige arbejde med mad- og klimadannelse i grundskolen:  

– Det er børnene, der kommer til at drive vores udvikling af vores madvaner. Som de voksne skal vi blive dygtigere til at inddrage børnene i bæredygtighed og klimaansvar. Den grønne dagsorden er jo også deres. Vi skal sikre et læringsrum, hvor mad bliver omdrejningspunkt for læring og viden. Der skal skabes en ny madkultur i folkeskolen, og jeg tror på, at vi sammen skal insistere på, at sund og klimavenlig kost kan løse mange af samfundets udfordringer, sagde han. 

De unges bud på grøn omstilling

Et stærkt debatpanel med en række unge, engagerede i klimaråd som GreenTeam i Vejle og Københavns Ungeråd, kickstartede dagen med talrige gode bud på grøn omstilling som nødvendig undervisning i grundskolerne. 

Anton Kjærgaard Walker fra Københavns Ungeråd påpegede, at det er folkeskolens pligt at danne eleverne:

– Folkeskolen skal være med til at danne folk – når man kommer ud af folkeskolen, skal man være et dannet menneske, og vi synes ikke, at man så kan overse klima på skemaet, hvis vi skal blive dannede mennesker. 

– Klimaundervisning behøver ikke at være noget, der er besværligt – det kan bare inkorporeres i den undervisning, der allerede er – i matematik kan man regne på CO2-udslip, og man kan lære om vedvarende energiformer i naturgeografi. Mulighederne ligger lige foran os, det er oplagt at gå i gang med – og det er fjollet, at vi ikke allerede er godt i gang med det, svarede Atlanta Asa Kvaale fra Københavns Ungeråd til spørgsmålet om, hvorvidt anden undervisning i grundskolen kunne droppes for at gøre plads til klimaet. 

Ny metodeguide og dialog på tværs 

Daniel Hervik, direktør i Haver til Maver håber, at deltagerne går hjem med konkrete bud på, hvordan de kommer videre med arbejdet, bl.a. med den nye bog ‘En metodeguide til at styrke praksisnær grøn dannelse i grundskolen’ i hånden. 

– Skolen er et redskab til at skabe den grønne omstilling, men vi skal samtidig huske, at det også er her, at livet leves. Derfor skal undervisningen være interessant, sjov og nærværende. Vi ved, at der findes rigtig mange eksempler på noget, der allerede virker. Derfor har vi sammen med CONCITO og den Grønne Rygrad kortlagt 2000 eksempler på praksisfaglige læringsforløb i 20 kommuner og netop udgivet en guide som inspiration til lærerne. 

Synnøve Kjærland, programchef for CONCITOs Klimaambassaden og Den Grønne Rygrad, peger på, at dagen har skabt dialog, som fortsætter efter mødet. 

– Formålet med dagen er, at kunne inspirere hinanden og dele viden på tværs. Det kan vi mærke, at folk har haft brug for. Vi har også fået praktiske eksempler på at, dem, der arbejder med grøn omstilling på skolerne, er på vej i samme retning. Det har været interessant at møde nogle af dem, der har modet til at gå forrest – både skoleleder, lærere og elever. De går nye veje for at lære og finde måder at inddrage og motivere eleverne i klima og bæredygtighed.

 

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Miljø og sundhed

Seneste nyt fra redaktionen

Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed16. 10. 2025

Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet. Hun har markeret sig som en fagligt stærk forsker og ildsjæl, der kæmper for at få grøntsager højere op i samfundets bevidsthed. Når man taler med Hanne Lakkenborg

Første hotel vest for Storebælt med ny Michelin-nøgle: Falsled Kro sætter Sydfyn på landkortet

Foodservice16. 10. 2025

Falsled Kro har modtaget en Michelin-nøgle som det eneste hotel vest for Storebælt. Det er afgørende for turismen til Sydfyn, mener kroen. Den internationalt anerkendte Michelinguide uddelte i sidste uge sine nye Michelin-nøgler til udvalgte hoteller, og i Danmark er blot otte hoteller blevet

Is-gigant overtager Mejerigaardens isforretning

AktueltKonfektureMejeri16. 10. 2025

Froneri, en af verdens største isproducenter, har indgået aftaler om at overtage Food Unions europæiske isforretning, herunder Mejerigaarden A/a som bl.a har mærker som Premier-is, Hjem-IS, Polar is, Rønbjerg is og Underground is. De specifikke finansielle detaljer offentliggøres ikke. Den

Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

AktueltForskning og uddannelseFødevaresikkerhedMiljø og sundhed16. 10. 2025

I et nyt projekt skal forskere fra AU Viborg og DTU Fødevareinstituttet undersøge, hvor meget PFAS som optages og ophobes i forskellige væv i grise, og hvad risikoen er for, at de såkaldte evighedskemikalier i sidste ende ender i kød på danskernes tallerkener. PFAS er en fællesbetegnelse for en

Horesta: Rekrutteringspresset aftager – men forskelle mellem landsdele består

FoodserviceTop16. 10. 2025

Andelen af forgæves rekrutteringer i hotel- og restaurationsbranchen er faldet markant siden sidste år, men de regionale forskelle er fortsat store, fremgår det fra Horesta i deres seneste nyhedsbrev. Nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at udfordringen langt fra er

El Bulli-legende bag gigantisk bogværk

DrikkevarerFoodserviceForskning og uddannelseTop14. 10. 2025

I hele 60 bind vil den legendariske kok Feran Adrià og hans team forsøge at formidle al viden om gastronomi og vin. Vi var med, da bind 5-6 i seriens bøger om vin blev præsenteret i København. Hvordan formidler man al viden om mad og vin på en forståelig og anvendelig måde, så man kan tage lige

Økomesse vender tilbage til Malmø

AktueltMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed14. 10. 2025

Fokus på økologiske og bæredygtige fødevarer vender tilbage, når Nordic Organic Expo finder sted den 19.-20. november i Malmø. Nordens største messe for økologiske og bæredygtige fødevarer vender tilbage til Malmömässan den 19.-20. november 2025, når Nordic Organic Expo – tidligere kendt som

Danmarks største forhandler af espressomaskiner og espressokaffe åbner første showroom og kaffelaboratorium på Sjælland

Detailhandel og en grosDrikkevarer14. 10. 2025

Gazellevirksomheden Rigtig Kaffe, som har Danmarks største udvalg af bl.a. espressomaskiner og espressokaffe, åbner sit første showroom på Sjælland. De forventer at slå dørene den 29. oktober 2025, hvor kaffeelskere kan få glæde af unikke åbningstilbud. Med en fælles passion for kvalitetskaffe

Tican bliver en del af FødevareDanmark

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræPolitik og eksport14. 10. 2025

Tican melder sig ind i brancheorganisationen, FødevareDanmark. Indmeldelsen sker for at styrke sammenhængen og forståelsen på tværs af fødevarebranchen og sikre en stærkere samlet stemme for den danske fødevareproduktion. Tican, der med sine godt 1.000 medarbejdere i Thisted og Brørup og godt

Bog om smag på vej fra Noma

AktueltFoodserviceForskning og uddannelse14. 10. 2025

Udover at være at være en af verdens mest anerkendte restauranter har Noma også udgivet en række bøger gennem årene - blandt andet Nomas bog om Fermentering. Nu er Noma snart klar med endnu en bog i serien, denne gang om at opbygge smag. Efter mange års smagen, testning og læring er The Noma

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

  • Spirax Sarco Danmark

    Skal vi hjælpe jer med at nå jeres mål for bæredygtighed?

  • DENIOS ApS

    Spar 432 kr* hver gang, du tømmer din IBC

  • DENIOS ApS

    Sådan tjekker du, om dit lithiumbatteri er defekt – og udgør en brandfare

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Højtiden nærmer sig – skal du med til ‘Julens Madscene’?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch Vacuum Solutions på DanFish International 2025 i Nordens Paris

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

    16.10.2025

  • Første hotel vest for Storebælt med ny Michelin-nøgle: Falsled Kro sætter Sydfyn på landkortet

    16.10.2025

  • Is-gigant overtager Mejerigaardens isforretning

    16.10.2025

  • Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

    16.10.2025

  • Horesta: Rekrutteringspresset aftager – men forskelle mellem landsdele består

    16.10.2025

  • El Bulli-legende bag gigantisk bogværk

    14.10.2025

  • Økomesse vender tilbage til Malmø

    14.10.2025

  • Danmarks største forhandler af espressomaskiner og espressokaffe åbner første showroom og kaffelaboratorium på Sjælland

    14.10.2025

  • Tican bliver en del af FødevareDanmark

    14.10.2025

  • Bog om smag på vej fra Noma

    14.10.2025

  • Hæder til Dansk Destilleri

    09.10.2025

  • Plantefonden deler 213,5 millioner kroner ud til 45 grønne projekter

    09.10.2025

  • Målet er en michelinstjerne: Christoffer Sørensen skal være køkkenchef på Lille Mølle

    09.10.2025

  • AI-vinrådgiver hjælper tusindvis af kunder hos Danmarks ældste vinhandel

    09.10.2025

  • Forskere genopliver yoghurt lavet af… myrer

    09.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik