• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseMiljø og sundhed24. 09. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Grønne organisationer og grundskoleaktører står stærkt sammen om integreret klimadannelse

Forskning og uddannelseMiljø og sundhed24. 09. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

22. september samlede Den Grønne Rygrad 122 kommunale konsulenter, skolechefer, lærere, naturfagskoordinatorer og Åben skole-aktører til inspirationsmøde på Frederiksberg. Den Grønne Rygrad har sammen med 20 kommuner på tværs af landet kortlagt og samlet 2000 klimalæringstilbud som et grundigt overblik til grundskolernes arbejde med at integrere grøn omstilling i praksisnær undervisning. Brikkerne er det – nu skal de samles, blandt andet ved hjælp af en helt ny metodeguide.

Foto: Anders Find.

Det summede af forandringslyst, idéudvikling og grønt håb, da Den Grønne Rygrad torsdag inviterede til inspirationsmøde på Frederiksberg, få skridt fra Haver til Mavers skolehave i Frederiksberg Have. Gennem en hel dag diskuterede og fremviste de mange forskellige aktører gennem workshops, samtaler og debatter skolernes rolle i den grønne omstilling, og klimadannelse som en integreret del af undervisningen. Bag Den Grønne Rygrad står CONCITOs Klimaambassaden og Haver til Maver. 

Fødevareminister Rasmus Prehn sendte en videohilsen til dagens deltagere for at understøtte deres vigtige arbejde med mad- og klimadannelse i grundskolen:  

– Det er børnene, der kommer til at drive vores udvikling af vores madvaner. Som de voksne skal vi blive dygtigere til at inddrage børnene i bæredygtighed og klimaansvar. Den grønne dagsorden er jo også deres. Vi skal sikre et læringsrum, hvor mad bliver omdrejningspunkt for læring og viden. Der skal skabes en ny madkultur i folkeskolen, og jeg tror på, at vi sammen skal insistere på, at sund og klimavenlig kost kan løse mange af samfundets udfordringer, sagde han. 

De unges bud på grøn omstilling

Et stærkt debatpanel med en række unge, engagerede i klimaråd som GreenTeam i Vejle og Københavns Ungeråd, kickstartede dagen med talrige gode bud på grøn omstilling som nødvendig undervisning i grundskolerne. 

Anton Kjærgaard Walker fra Københavns Ungeråd påpegede, at det er folkeskolens pligt at danne eleverne:

– Folkeskolen skal være med til at danne folk – når man kommer ud af folkeskolen, skal man være et dannet menneske, og vi synes ikke, at man så kan overse klima på skemaet, hvis vi skal blive dannede mennesker. 

– Klimaundervisning behøver ikke at være noget, der er besværligt – det kan bare inkorporeres i den undervisning, der allerede er – i matematik kan man regne på CO2-udslip, og man kan lære om vedvarende energiformer i naturgeografi. Mulighederne ligger lige foran os, det er oplagt at gå i gang med – og det er fjollet, at vi ikke allerede er godt i gang med det, svarede Atlanta Asa Kvaale fra Københavns Ungeråd til spørgsmålet om, hvorvidt anden undervisning i grundskolen kunne droppes for at gøre plads til klimaet. 

Ny metodeguide og dialog på tværs 

Daniel Hervik, direktør i Haver til Maver håber, at deltagerne går hjem med konkrete bud på, hvordan de kommer videre med arbejdet, bl.a. med den nye bog ‘En metodeguide til at styrke praksisnær grøn dannelse i grundskolen’ i hånden. 

– Skolen er et redskab til at skabe den grønne omstilling, men vi skal samtidig huske, at det også er her, at livet leves. Derfor skal undervisningen være interessant, sjov og nærværende. Vi ved, at der findes rigtig mange eksempler på noget, der allerede virker. Derfor har vi sammen med CONCITO og den Grønne Rygrad kortlagt 2000 eksempler på praksisfaglige læringsforløb i 20 kommuner og netop udgivet en guide som inspiration til lærerne. 

Synnøve Kjærland, programchef for CONCITOs Klimaambassaden og Den Grønne Rygrad, peger på, at dagen har skabt dialog, som fortsætter efter mødet. 

– Formålet med dagen er, at kunne inspirere hinanden og dele viden på tværs. Det kan vi mærke, at folk har haft brug for. Vi har også fået praktiske eksempler på at, dem, der arbejder med grøn omstilling på skolerne, er på vej i samme retning. Det har været interessant at møde nogle af dem, der har modet til at gå forrest – både skoleleder, lærere og elever. De går nye veje for at lære og finde måder at inddrage og motivere eleverne i klima og bæredygtighed.

 

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Miljø og sundhed

Seneste nyt fra redaktionen

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025

Med afsæt i en række nødvendige og konsekvente beslutninger er det lykkedes Danish Crown at styrke afregningen til andelsejerne og få stoppet en kritisk tilbagegang i tilførslerne af grise. De kommende to år vil der være fokus på at gennemføre en omfattende transformation af koncernen, så der skabes

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktion25. 11. 2025

Nemco, der er leverandør af udstyr til fødevareindustrien, lancerer nu en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som

Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed25. 11. 2025

Det er sjældent de grønne retter, der finder vej til middagsbordet, når kødet udelades. De mest spiste vegetariske aftensmåltider er nemlig rugbrød, toast, pasta, yoghurt og pizza – retter, der i gennemsnit indeholder færre grøntsager end måltider med kød. Det viser den årlige undersøgelse

Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

AktueltFoodservice25. 11. 2025

Søndag dystede landets dygtigste kokke og tjenere ved semifinalerne til Årets Kok og Årets Tjener 2026. Nu er finalisterne fundet til finalerne i marts. Seks tjenere og seks kokke er videre til finalerne i Årets Kok og Årets Tjener 2026. Det står klart efter søndagens semifinaler på Kold

Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

Kød, fisk og fjerkræTop25. 11. 2025

JN Meat International har igen vundet en VM-titel i World Steak Challenge, som er blevet afgjort ved en storstilet prisuddeling i London. Det er fjerde gang, at Slagelse-virksomheden med grundlægger og kødsommelier John Sashi i spidsen sikrer en anerkendelse i det prestigefyldte

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik