• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltFoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed01. 10. 2024 | Mikkel Bækgaard

Grønne hitretter på københavnsk plejehjem

AktueltFoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed01. 10. 2024 By Mikkel Bækgaard

Plejehjemmet Bispebjerghjemmet i København er på en grøn køkkenrejse. Det kræver masser af gåpåmod, kreativitet og en kulturændring, hvor man indtænker måltidet som en del af plejen. 

Siden Kirstine Balskilde Nielsen tiltrådte som afdelingsleder, for Bispebjerghjemmets køkken- og rengøringsteam for tre år siden, har hendes mission været at skubbe plejehjemmets måltider i en mere grøn retning sammen med hendes seks ansatte.  

Med en målgruppe, der primært er +80 år, kan det være svært at skabe nye madvaner og skabe nye livretter. Ifølge Madkulturens undersøgelse af danskernes madvaner, svarer 74 pct. af de adspurgte mellem 65 og 80 år, at der indgår kød i et typisk aftensmåltid, mens 9 pct. bruger bælgfrugter i deres madlavning.  

“Borgerne på Bispebjerghjemmet har forskellige forudsætninger og erfaringer med grøn mad, så vores opgave er at gøre maden genkendelig og involvere borgernes sanser. De kan f.eks. selv tilføje friske urter til maden, og så står vi klar til at snakke om, hvad de har på tallerkenen. Selvom mange foretrækker traditionelle retter som medister og flæskesteg, bruger vi samtale og sanseoplevelser til at skabe tryghed ved de grønne retter,” forklarer Kirstine Balskilde Nielsen. 

Blandt de populære grønne retter på Bispebjerghjemmet er svampebourguignon, selleribøffer, dhal og kartoffelpandekager samt retter med gulerødder og blomkål i forskellige former. 

Måltider som en del af plejen 

For de småt spisende ældre er det vigtigt at sikre den daglige næring, og på Bispebjerghjemmet arbejder de på, at måltiderne er en integreret del af plejen. Sansekasser, smagedage, en åben køkkenhave og sange om sæsonens frugt og grønt støtter borgernes aktive inddragelse og deltagelse i måltiderne. 

“Maden er en stor del af plejen, og vi introducerer derfor også vores tilgang for plejepersonalet. Vi følger kommunens mad- og måltidsstrategi, som er ambitiøs, og som samtidig giver opbakning og mening for borgere og medarbejdere. Én ting er sikkert: det kræver et tæt samarbejde mellem køkken- og plejepersonalet,” siger Kirstine Balskilde Nielsen. 

Bispebjerghjemmet arbejder hele tiden på at udvikle sig, og som led i denne kulturudvikling har Kirstine Balskilde Nielsen indført køkkenbesøg som en del af onboardingen af nyt plejepersonale. Køkkenets medarbejdere spiser også regelmæssigt med på afdelingerne, og plejen og køkkenet har faste madmøder for at holde fokus på at få den gode mad spist. Målet er at skabe en endnu stærkere sammenhæng mellem måltiderne og den øvrige, daglige pleje. 

Kirstines tre råd til en grøn køkkenrejse  

  • Få ledelsesopbakning. Uden den er det svært at rykke ved den grønne dagsorden på arbejdspladsen. 
  • Inddrag plejepersonalet. Ved at give sin viden videre til plejepersonalet, bliver det muligt at skabe en samtale med borgeren om måltidet. 
  • Tal til borgernes sanser. Måltidet kan blive en sanselig oplevelse, hvis borgerne selv får lov til at toppe med urter, vælge egen mad eller ved at variere grøntsagernes smag, form og tekstur. 

Hverdagens grønne frontløbere – mød dem LIVE  

Bispebjerghjemmet er blevet udvalgt som del af Planteløftet, der skal inspirere andre offentlige køkkener til at øge brugen af økologiske planter på tallerkenen.  Kirstine Balskilde Nielsen, og holdet bag Bispebjerghjemmets køkken, er derfor grønne madfrontløber og -stjerner, når Planteløftet sender live webinar onsdag 2. oktober kl. 13.00-14.00. Her deler Kirstine blandt andet opskriften på den populære kartoffelpandekage, mens hun tilbereder et udvalg af deres populære grønne retter.   

Skrevet i: Aktuelt, Foodservice, Frugt og grønt, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

Foodservice18. 12. 2025

Norrlyst Koncernen tager næste store skridt i sin vækstrejse og opkøber de resterende ejerandele i Cadence Group, hvilket betyder, at koncernen nu ejer 100% af det populære brunch- og bagerikoncept. Cadence Group driver i dag fire restauranter samt en fabrik i Herlev og er kendt for at levere

100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram har åbnet en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026. Godt grønt nyt til de

Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

AktueltPolitik og eksport18. 12. 2025

Food Nation markerede den 15. december 2025 den officielle åbning af fødevareklyngens Visitor Centre i København i nye fysiske rammer. Det opdaterede og udvidede udstillingsvindue præsenterer det ypperste inden for danske fødevareløsninger, bæredygtig innovation og globalt samarbejde. Ved

Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

AktueltFødevareproduktionLandbrug18. 12. 2025

For dansk landbrug har 2025 været et fremragende år drevet af husdyrproduktion og en god høst. Men begyndende prisfald og strammere politiske krav kan hurtigt skubbe til balancen. Fremtiden kræver heftige investeringer og tilpasninger, hvis dansk landbrug skal fastholde sin stærke

Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

I juni blev Sundskolen i Nykøbing Falster den eneste folkeskole på Lolland-Falster, som kom med i det nationale skolemadsforsøg, hvor 191 skoler over hele landet afprøver skolemad. Skolemadsforsøget blev sat i gang i november og har indtil nu været en stor succes. Formålet med skolemadsforsøget

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Kendt leverandør til bagerier fusionerer med Nemco

  • Ardo NV Denmark Office

    En klassiker med rødder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Et tilbageblik på året der gik

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

    18.12.2025

  • 100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

    18.12.2025

  • Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

    18.12.2025

  • Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

    18.12.2025

  • Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

    18.12.2025

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik