• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed21. 11. 2023 | Mikkel Bækgaard

Frustrerede tyskere skal lære af København

FoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed21. 11. 2023 By Mikkel Bækgaard

I denne uge kommer en række helt store cateringaktører fra Tyskland til hovedstaden. De er alle interesserede i at producere mere bæredygtigt mad, men er stødt på store forhindringer. Måske er der hjælp at hente i den såkaldte Københavnermodel.

Line Rise Nielsen er direktør I Changing Food, som har inviteret tyske køkkener til København. Foto: Liv M Kastrup for Madland

De laver millionvis af måltider til tyske ældre, hospitaler, universiteter, børnehaver og endda mad til de 38.000 ansatte på Mercedes-Benz’ fabrikker. Store tyske cateringfirmaer som Dussmann, Klüh, Vivantes og Mercedes-Benz interne foodserviceafdeling er i gang med at omlægge køkkenerne i en mere grøn og bæredygtig retning, og de er alle stødt på gigantiske problemer.

”I Tyskland er langt de fleste offentlige måltider outsourcet til private firmaer. Vi har samlet nogle af de største, der nu kommer til København. Og uanset at de er konkurrenter i det daglige, så kommer de alle for at finde løsninger, så de kan komme videre i den bæredygtige retning”, forklarer Marisa Hübner fra Farm-Food-Climate, der er initiativtager til den tyske studietur.

Mål om begejstring

I den danske hovedstad har man nemlig haft held med at implementere den såkaldte ’Københavnermodel’, der med succes har været grundstenen for omlægningen af de største måltidsaktører i en mere bæredygtig retning, siger Line Rise Nielsen, direktør i Changing Food, der har arbejdet med Københavnermodellen i en årrække.

”Målet er at gøre dem begejstrede, så de også kan omlægge deres egne køkkener. Men det bliver ikke let, for de er ret frustrerede over, hvordan de kommer videre. Nogle har endda været i København før, men uden resultat, fordi de oplevede, at vi heroppe havde brugt en masse penge på at ansatte flere i køkkenerne, så maden kan blive lavet fra bunden. Men lige nu kan de slet ikke finde flere ansatte”.

Man kommer dog ikke uden om flere hænder – og ikke mindst kompetente hænder, når man skal omlægge køkkenet og lave flere retter med grønt og bælgfrugter, fastslår Line Rise Nielsen.

”Mad, lavet fra bunden, tager bare mere tid og kræver et mere veluddannet personale, end hvis de blot skal åbne frostposer. Derfor er det afgørende, at personalet er motiveret af et højere formål og ved, hvorfor de gør det. Det får de faglig stolthed af, bliver gladere for at gå på arbejde, og sygefraværet falder”.

Regnearket vinder over fornuften

Andre helt store problemer for fødevareaktørerne, der vil omlægge køkkenet, er, at de skal se på økonomi på en ny måde. De store grossister er stadig en del af et ’dysfunktionelt fødevaresystem’, hvor det ofte er billigere at købe æbler fra Argentina end de danske eller tyske i sæson.

”Det er ubegribeligt, men sandt. Derfor skal man ind og dekoble systemet og sætte pris på andre værdier end kun indkøbspris. Det er svært, særligt når man sidder med regnearket, men det er nøglen til, at man reelt er med til at tage samfundsansvar”, siger Line Rise, der oplever en grundlæggende frustration over, at den tyske regering ikke giver køkkenerne redskaber og svar.

”Men svaret er, at de må gøre det selv, og de må gå forrest. Det måtte vi også i København”.

Delegationen, der kommer til København onsdag 22. november og bliver her ugen ud, består af repræsentanter fra 8 tyske cateringvirksomheder, er finansieret af Famtastisch Stiftung og Stiftung Mercator Schweiz. Ud over at de skal diskutere og dele erfaringer om de svære forandringer, skal de besøge bl.a. Bispebjerg Hospital, der har eget slagteri og bageri, FN-byen med et bæredygtigt
frokost-koncept, og Hotel- og Restaurantskolen, der har vendt deres fødevareindkøb på hovedet, så der er plads til småskalaleverandører.

Skrevet i: Foodservice, Miljø og sundhed, Politik og eksport, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik