• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Fødevareproduktion18. 11. 2020 | Dann Bjarke Jensen

Fra idé til robot på fire måneder

Fødevareproduktion18. 11. 2020 By Dann Bjarke Jensen

Unikke robotløsninger til slagterier kan i dag udvikles, produceres og installeres på måneder frem for år. Den hurtige eksekvering skyldes teknologiske gennembrud og nye indsigter

De flestes indre billede af en operatør på et slagteri er nok fyldt med skarpslebne knive, roterende save, løft, træk og skub af hele og parterede grise. Men i disse år er det billede ved at ændre sig på moderne slagterier. Operatører kan også være udstyret med touchskærme og joysticks, der kontrollerer de robotter, som fjerner løftebyrden fra operatørerne.

Hos Danish Crown i Ringsted har de eksempelvis siden årsskiftet haft robotten meat mover til at løfte emballerede kødprodukter som kam og brystflæsk fra transportbåndet ned i en kasse.

Før blev det ensidige, gentagne arbejde (EGA) løst af en pakkefunktion fordelt på fem mand i rotation for at fordele løftebyrden og undgå skader.

Og netop visionen med at reducere erhvervssygdomme som slidgigt, rygproblemer og muskelskader uden at gå på kompromis med kvaliteten og hastigheden af arbejdet er årsagen til, at flere af processerne på de store slagterier står til at blive automatiseret.

Meat moveren er udviklet af DMRI, Teknologisk Institut, produceret af Robot Norge og kørt i stilling på slagteriet i tæt samarbejde med Danish Crown i Ringsted. Robotten er et mønstereksempel på, hvorfor automatiseringsløsninger for alvor kommer til sin ret, hvis udviklerne forstår slagteriets behov og deres produkter. Det mener Carsten Jensen, faglig leder i DMRI, Teknologisk Institut:

– Vores force er, at vi sammen med kunden vurderer, hvad der er en teknisk gennemførlig og bæredygtig løsning i forhold til resultatet, økonomien og installationen, siger han.

Unikke og hurtige robotløsninger

DMRI på Teknologisk Institut har efter mange års arbejde inden for automatisering i slagteribranchen et solidt bagkatalog af teknologier, der spænder fra visionsystemer over kunstig intelligens-software til robotmekanik. Kombineret med indsigt i kød- såvel som i robotindustrien og erfaring fra et utal af automatiseringsprojekter har instituttet i dag som mål, at bestillingsopgaver på robotter skal kunne løses fra idé til installation på fire måneder.

– Vi kan gøre det så hurtigt, fordi vi bruger eksisterende platforme, som vi konverterer til nye opgaver, siger Carsten Jensen og indskyder:

– Intelligent styring baseret på kamerainput kan i nogle situationer være en ridsrøver, men vores erfaring sikrer hurtig og effektiv udvikling – også på det område.

Slagterierne er klar til flere robotter

Inden for automatisering har slagterierne haltet bagud i forhold til andre brancher som tekstil eller metal. Men nu er tiden moden til flere robotter langs transportbåndet, mener Carsten Jensen, der understreger, at der også er en økonomisk gevinst ved at være firstmover.

– Al erfaring viser, at installationen af det første robotudstyr oftest kan inspirere til andre anvendelsesmuligheder på slagterierne og det er en væsentlig konkurrencefordel, siger han.

– Meat mover er et af mange nye skridt på vejen til mere automatiserede processer på slagterier, der kan skabe et bedre arbejdsmiljø for operatørerne og samtidig gøre slagterierne konkurrencedygtige langt ind i fremtiden, fortæller Carsten Jensen.

Ønsket om at automatisere handlinger, der kræver tunge løft, kommer fra branchen selv. Derfor fortsætter DMRI, Teknologisk Institut de næste år med at kigge på, hvordan robotter kan tage slæbet i flere forskellige scenarier finansieret af Svineafgiftsfonden.

Bestillingsopgaver til DMRI, Teknologisk Institut direkte fra slagterierne er ofte opstået som led i en kritisk gennemgang af slagteriets produktion i fællesskab med dets ledelse.

– Vores fordel er, at vi tænker løsningsorienteret. Vi kan dele et problem op i nogle kategorier, som kan løses med en teknisk anordning, så slid og skader hos operatøren minimeres, siger Carsten Jensen og fortsætter:

– Vi løser opgaverne her og nu og med kort og effektiv tidshorisont.

Skrevet i: Fødevareproduktion

Seneste nyt fra redaktionen

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik