• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Fødevareproduktion18. 11. 2020 | Dann Bjarke Jensen

Fra idé til robot på fire måneder

Fødevareproduktion18. 11. 2020 By Dann Bjarke Jensen

Unikke robotløsninger til slagterier kan i dag udvikles, produceres og installeres på måneder frem for år. Den hurtige eksekvering skyldes teknologiske gennembrud og nye indsigter

De flestes indre billede af en operatør på et slagteri er nok fyldt med skarpslebne knive, roterende save, løft, træk og skub af hele og parterede grise. Men i disse år er det billede ved at ændre sig på moderne slagterier. Operatører kan også være udstyret med touchskærme og joysticks, der kontrollerer de robotter, som fjerner løftebyrden fra operatørerne.

Hos Danish Crown i Ringsted har de eksempelvis siden årsskiftet haft robotten meat mover til at løfte emballerede kødprodukter som kam og brystflæsk fra transportbåndet ned i en kasse.

Før blev det ensidige, gentagne arbejde (EGA) løst af en pakkefunktion fordelt på fem mand i rotation for at fordele løftebyrden og undgå skader.

Og netop visionen med at reducere erhvervssygdomme som slidgigt, rygproblemer og muskelskader uden at gå på kompromis med kvaliteten og hastigheden af arbejdet er årsagen til, at flere af processerne på de store slagterier står til at blive automatiseret.

Meat moveren er udviklet af DMRI, Teknologisk Institut, produceret af Robot Norge og kørt i stilling på slagteriet i tæt samarbejde med Danish Crown i Ringsted. Robotten er et mønstereksempel på, hvorfor automatiseringsløsninger for alvor kommer til sin ret, hvis udviklerne forstår slagteriets behov og deres produkter. Det mener Carsten Jensen, faglig leder i DMRI, Teknologisk Institut:

– Vores force er, at vi sammen med kunden vurderer, hvad der er en teknisk gennemførlig og bæredygtig løsning i forhold til resultatet, økonomien og installationen, siger han.

Unikke og hurtige robotløsninger

DMRI på Teknologisk Institut har efter mange års arbejde inden for automatisering i slagteribranchen et solidt bagkatalog af teknologier, der spænder fra visionsystemer over kunstig intelligens-software til robotmekanik. Kombineret med indsigt i kød- såvel som i robotindustrien og erfaring fra et utal af automatiseringsprojekter har instituttet i dag som mål, at bestillingsopgaver på robotter skal kunne løses fra idé til installation på fire måneder.

– Vi kan gøre det så hurtigt, fordi vi bruger eksisterende platforme, som vi konverterer til nye opgaver, siger Carsten Jensen og indskyder:

– Intelligent styring baseret på kamerainput kan i nogle situationer være en ridsrøver, men vores erfaring sikrer hurtig og effektiv udvikling – også på det område.

Slagterierne er klar til flere robotter

Inden for automatisering har slagterierne haltet bagud i forhold til andre brancher som tekstil eller metal. Men nu er tiden moden til flere robotter langs transportbåndet, mener Carsten Jensen, der understreger, at der også er en økonomisk gevinst ved at være firstmover.

– Al erfaring viser, at installationen af det første robotudstyr oftest kan inspirere til andre anvendelsesmuligheder på slagterierne og det er en væsentlig konkurrencefordel, siger han.

– Meat mover er et af mange nye skridt på vejen til mere automatiserede processer på slagterier, der kan skabe et bedre arbejdsmiljø for operatørerne og samtidig gøre slagterierne konkurrencedygtige langt ind i fremtiden, fortæller Carsten Jensen.

Ønsket om at automatisere handlinger, der kræver tunge løft, kommer fra branchen selv. Derfor fortsætter DMRI, Teknologisk Institut de næste år med at kigge på, hvordan robotter kan tage slæbet i flere forskellige scenarier finansieret af Svineafgiftsfonden.

Bestillingsopgaver til DMRI, Teknologisk Institut direkte fra slagterierne er ofte opstået som led i en kritisk gennemgang af slagteriets produktion i fællesskab med dets ledelse.

– Vores fordel er, at vi tænker løsningsorienteret. Vi kan dele et problem op i nogle kategorier, som kan løses med en teknisk anordning, så slid og skader hos operatøren minimeres, siger Carsten Jensen og fortsætter:

– Vi løser opgaverne her og nu og med kort og effektiv tidshorisont.

Skrevet i: Fødevareproduktion

Seneste nyt fra redaktionen

Rekordhøj returprocent: Genanvendelige krus satte ny standard på Smukfest 2025

DrikkevarerEmballageMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed23. 10. 2025

Ét år efter introduktionen af Danmarks første genanvendelige festivalkrus har Smukfest, Royal Unibrew og Faerch bevist, at cirkularitet ikke bare er en ambition – det er noget, der virker i praksis. På Smukfest 2025 nåede returprocenten for de genanvendelige krus hele 97 procent – et resultat,

Plant Food Festival: Øksnehallen bliver til plantemekka

Messer og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed23. 10. 2025

Øksnehallen i København bliver fyldt med smagsoplevelser, inspiration og grønne løsninger, når Plant Food Festival åbner dørene for tusindvis af besøgende. Den første weekend i november forvandles hallen til et mødested for alle, der er nysgerrige på fremtidens mad. Plant Food Festival

Hørkram-stifter er død

AktueltDetailhandel og en grosFoodservice23. 10. 2025

Stifteren af en af Danmarks største fødevaregrossister er død, 84 år gammel. Alex Buchardt Pedersen, der døde d. 18. oktober, betragtes som en pioner indenfor den danske fødevarebranche. Han stod nemlig bag Hørkram, som stiftede tilbage i 1978. Det skete i første omgang som en lokal

Arla vil kåre Årets Madsjæl 2025 – se de nominerede

AktueltFoodservice23. 10. 2025

Hvert år hylder Arla dem, der gør noget særligt for at skabe sundere og mere bæredygtige madvaner blandt børn og unge. Det gør de med prisen Årets Madsjæl, hvor årets tre nominerede nu er klar. Årets Madsjæl er en pris, der gives til personer, som inspirerer, engagerer og gør en forskel i

Linse-bolo på menuen i hele Danmark: Ny kampagne skal få flere til at spise bælgfrugter

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed23. 10. 2025

Fra kantiner til køkkenborde: Ny landsdækkende kampagne sætter fokus på, hvor nemt bælgfrugter kan blive en del af hverdagsmaden. Aviser og kantiner landet over vil i dag være krydret med lækre linser, når Bælgfrugtspartnerskabet lancerer en landsdækkende kampagne, der skal inspirere danskerne

Vin kan også komme nordfra

AktueltDrikkevarer21. 10. 2025

Selvom breddegraderne ligger højt mod nord, og klimaet er koldt, er vin fra Norge på vej op. For i små lommer med særlige mikroklimaer langs fjordene og især i Sydnorge er det faktisk muligt med produktion af druevin. Og kvaliteten er stigende, siger producenterne selv. Kan man virkelig dyrke

Økologer diskuterer trepart og grøn omstilling med minister og borgmester

AktueltLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed21. 10. 2025

Hvordan kan økologien drive den grønne omstilling og treparten? Det spørgsmål stiller Økologisk Landsforening til trepartsminister Jeppe Bruus og Middelfarts borgmester Johannes Lundsfryd Jensen, når foreningens medlemmer og andre interesserede møder de to politikere i Middelfart. Minister for

Dansk Akvakultur: Lystfiskeri, spildevand og turisme presser havmiljøet langt mere end havbrug

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhed21. 10. 2025

Marin akvakultur udgør en meget begrænset del af det samlede pres på de danske havområder. Det mener Dansk Akvakultur efter nye besvarelse af dokumenter fra miljøministeren. Et svar fra Miljøministeren siger, at havbrug kun udgør 0,3 procent af den samlede presfaktor i de danske farvande. Det

Køkkenchef og restaurantchef bliver medejere, når Domestic fejrer 10 år

Foodservice21. 10. 2025

Da Restaurant Domestic i Aarhus i sidste uge fejrede sit 10-års jubilæum, markerede det samtidig begyndelsen på et nyt kapitel. Køkkenchef Ben Hurley og restaurantchef Mathias Thorstein Breinholtbliver medejere af restauranten og træder dermed ind i ejerkredsen sammen med stifter, medejer og

Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit

Miljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed21. 10. 2025

Danmark ligger fortsat i bunden af Europa, når det gælder madspild. Det viser de nye tal fra Eurostat, der er blevet offentliggjort i dag. Ifølge opgørelsen har Danmark et samlet madspild på 261 kilo pr. indbygger, hvor det europæiske gennemsnit ligger på 130 kilo pr. indbygger. I sidste uge

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

  • Spirax Sarco Danmark

    Skal vi hjælpe jer med at nå jeres mål for bæredygtighed?

  • DENIOS ApS

    Spar 432 kr* hver gang, du tømmer din IBC

  • DENIOS ApS

    Sådan tjekker du, om dit lithiumbatteri er defekt – og udgør en brandfare

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Højtiden nærmer sig – skal du med til ‘Julens Madscene’?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch Vacuum Solutions på DanFish International 2025 i Nordens Paris

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Rekordhøj returprocent: Genanvendelige krus satte ny standard på Smukfest 2025

    23.10.2025

  • Plant Food Festival: Øksnehallen bliver til plantemekka

    23.10.2025

  • Hørkram-stifter er død

    23.10.2025

  • Arla vil kåre Årets Madsjæl 2025 – se de nominerede

    23.10.2025

  • Linse-bolo på menuen i hele Danmark: Ny kampagne skal få flere til at spise bælgfrugter

    23.10.2025

  • Vin kan også komme nordfra

    21.10.2025

  • Økologer diskuterer trepart og grøn omstilling med minister og borgmester

    21.10.2025

  • Dansk Akvakultur: Lystfiskeri, spildevand og turisme presser havmiljøet langt mere end havbrug

    21.10.2025

  • Køkkenchef og restaurantchef bliver medejere, når Domestic fejrer 10 år

    21.10.2025

  • Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit

    21.10.2025

  • Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

    16.10.2025

  • Første hotel vest for Storebælt med ny Michelin-nøgle: Falsled Kro sætter Sydfyn på landkortet

    16.10.2025

  • Is-gigant overtager Mejerigaardens isforretning

    16.10.2025

  • Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

    16.10.2025

  • Horesta: Rekrutteringspresset aftager – men forskelle mellem landsdele består

    16.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik