• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Fødevareproduktion01. 12. 2022 | Helle Friemann Nielsen

Fødevaregodkendt 3D-printmateriale

Fødevareproduktion01. 12. 2022 By Helle Friemann Nielsen

igus GmbH har lanceret et nyt lasersintringsmateriale til 3D-printere. Materialet er fødevaregodkendt; den pulveriserede iglidur i6-BLUE, der er let at detektere pga. dens blå farve og dertil opfylder FDA og EU 10/2011 regler.
Det nye materiale øger herved sikkerheden for maskiner og systemer i fødevare- og drikkevareindustrien.

Producenter af maskiner og systemer til fødevare- og drikkevareindustrien har længe brugt 3D-printere som et alternativ til konventionelle teknologier som drejning og fræsning. 3D-print tilbyder hurtig produktion, lave omkostninger samt høj designfleksibilitet.
Flere og flere designingeniører ønsker dog et blåt printmateriale, fordi farven blå er let at se og derfor øger fødevaresikkerheden. Hvis en 3D-printet komponent går i stykker, er blå fragmenter i produktet lette at se og kan hurtigt identificeres med detektorer.
Problemet er, at der til den selektive lasersintringsfremstillingsproces stadig er meget få blå printmaterialer på markedet, der er både robuste og fødevarekompatible.
For at imødekomme den store efterspørgsel har igus GmBh nu udviklet iglidur i6-BLUE; et blåfarvet printpulver, der er kompatibelt med alle almindelige lasersintringsprintere, Den blå højtydende plast er nem at opdage og er også fødevarekompatibel. I modsætning til konventionelt fremstillede lasersintrede komponenter overholder iglidur i6-BLUE hygiejneretningslinjerne fra US Food and Drug Administration (FDA) og EU 10/2011-reglerne.
Det, der gør komponenten speciel, er, at den er helt blå og ikke kun har farvede overflader. Dette sikrer, at alle mulige fragmenter er blå og derfor lette at opdage.

Mindst ni gange så slidstærk
iglidur i6-BLUE er også hårdfør og slidstærk med fremragende glideegenskaber, hvilket gør den særligt velegnet til print af snekkegear og tandhjul i 3D til maskiner i fødevare- og drikkevareindustrien. Materialet er modstandsdygtigt over for temperaturer mellem -40°C og +80°C.
-Test i vores laboratorium har også vist, at 3D printede tandhjul fremstillet af iglidur i6-BLUE har en meget længere levetid end fræsede hjul fremstillet af polyoxymethylen (POM) og er mindst ni gange så slidstærke som PA12 (SLS), siger Tom Krause, leder af igus afdeling for additiv produktion.
På grund af den høje forlængelse ved brud er lasersintringsprintmaterialet også velegnet til additiv fremstilling af snap-on forbindelser.
Derudover øger iglidur i6-BLUE hygiejnen af maskiner til fødevare- og drikkevareindustrien. Mikroskopiske faste smøremidler integreres i lasersintringsmaterialet og frigives automatisk under bevægelse, hvilket muliggør tørdrift med lav friktion. Dette eliminerer behovet for smøremidler, som tiltrækker støv og snavs og kan blive en forureningsrisiko.

Leveres i 3D print på bare fem dage
Maskinproducenter uden egen 3D-printer, kan avende igus 3D printservice – uden minimums ordremængde.
Producenten indsender en 3D model af komponenten. Lasersintringsprinteren producerer den derefter i lag fra det nye iglidur i6-BLUE printmateriale – dette fungerer betydeligt hurtigere end klassiske produktionsteknologier som drejning eller fræsning.
For specialkomponenter, prototyper og serier på op til 10.000 emner kan leveringstiden reduceres fra flere uger til fem dage.
-Flere og flere kunder er taknemmelige for at acceptere denne aftale i lyset af vaklende forsyningskæder over hele verden, siger Tom Krause afslutningsvis.

Læs mere her.

Skrevet i: Fødevareproduktion

Seneste nyt fra redaktionen

Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

Drikkevarer02. 12. 2025

Ved årets European Coffee & Hospitality Awards blev det endnu engang understreget, at godt håndværk betaler sig. Italienske Lavazza blev i denne uge kåret til Best European Commercial Coffee Roaster for tredje år i træk. Det er en hæder, der baserer sig på mere end 10.000 nomineringer og

Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

Forskning og uddannelseFødevareproduktionRåvarer og ingredienser02. 12. 2025

Et nyt projekt støttet af Innovationsfonden undersøger, hvordan planteproteiner kan erstatte æg i visse af vores fødevarer – uden at gå på kompromis med hverken smag, konsistens eller bæredygtighed. Af Kimie Kongsøre Æg er lidt af en superingrediens i madlavning. De skummer, giver struktur

Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

AktueltDetailhandel og en grosFoodservice02. 12. 2025

Black Friday har længe været et hit hos de private forbrugere, men konceptet tiltaler også de professionelle kunder. Det er meldingen fra Dagrofa Foodservice, som i fredags opnåede en markant samlet omsætningsrekord for de 30 lokale Cash & Carry-butikker. Særligt gouda, burgerbøffer og pommes

Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

AktueltFoodservice02. 12. 2025

Torsdag i sidste uge afholdt østrigske Falstaff en stor lanceringsevent for 350 mennesker i anledning af udgivelsen af deres nye magasin dedikeret til de nordiske og baltiske lande. Ved samme event lancerede Europas førende mad- og livsstilsmedie deres nye guide til Nordens bedste barer, mens en

FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

FødevareproduktionFødevaresikkerhedKød, fisk og fjerkræPolitik og eksportTop02. 12. 2025

Østre Landsret frifandt i november Fødevarestyrelsen for at have taget for høje priser for sin kødkontrol. Nu anker brancheorganisationen FødevareDanmark imidlertid afgørelsen til Højesteret, da man mener, at dommen er i strid med EU-retten. FødevareDanmark mener, at Fødevarestyrelsens

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

    02.12.2025

  • Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

    02.12.2025

  • Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

    02.12.2025

  • Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

    02.12.2025

  • FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

    02.12.2025

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik