Mandag den 15. september lagde finansminister Nicolai Wammen vejen forbi Regionshospitalet i Randers for at lade sig inspirere af en af landets største økologiske succeser.

Kan man reducere sit klimaaftryk, sænke sit madspild, spise langt mere efter kostrådene – for eksempel 580 procent flere bælgfrugter (fra 2019-2024) – og samtidig styrke dyrevelfærd, miljø og biodiversitet? Og det endda uden, at det koster regionen flere penge eller går ud over kundetilfredsheden? Ja, det kan man på Regionshospitalet i Randers, hvor cheføkonoma Mona Carøe i samarbejde med Økologisk Landsforening inviterede finansministeren til en sund, bæredygtig og inspirerende frokost.
”Vi brænder for økologien, fordi det er en universalnøgle til at sikre sund, velsmagende, klima- og miljøvenlig mad på én og samme tid. Med Det Økologiske Spisemærke som guide har vi drevet en spændende og udbytterig udvikling frem – økologiprocent for økologiprocent – og resultaterne inden for både sundhed og bæredygtighed står i kø. Nu har vi 100 % økologi i vores slagter- og bagerafdelinger samt 98,6 % i den øvrige del af køkken og kantine. Det er en så spændende proces, at vi gerne vil inspirere finansministeren til at sætte endnu mere turbo på økologien fremover,” udtaler cheføkonoma Mona Carøe, der også er forperson i Økologisk Landsforenings udvalg for professionelle køkkener.
Formand for Regionsrådet i Midtjylland, Anders Kühnau, deltog også i frokosten for at slå på stortromme for økologien, hvor Region Midtjylland er blandt de førende – ikke bare i Danmark, men også internationalt.
”Vi har arbejdet systematisk og vedholdende med økologi som drivkraft for sund og bæredygtig udvikling i mange år. Det arbejde er vi stolte af at vise frem. Vi tror, andre kan lære af indsatsen her i regionen. Og så skal jeg da heller ikke lægge skjul på, at vi meget gerne ser, at finansministeren bakker os op i at sætte endnu mere tryk på den grønne og sunde omstilling – med endnu mere og bedre økologi fremover,” udtaler regionsformanden.
Regeringen lægger med sit finanslovsforslag op til at fremtidssikre Det Økologiske Spisemærke, som har været en vigtig drivkraft i arbejdet på bl.a. Regionshospitalet i Randers og flere steder i Region Midtjylland. Regeringen ønsker desuden at give en økonomisk vitaminindsprøjtning til Fonden for Økologisk Landbrug.
Nicolai Wammen udtaler:
”Økologi er en drivkraft for den grønne omstilling, særligt hvis man tør gå nye veje og bruge alternative råvarer. Det har de gjort på Regionshospitalet i Randers, og bidraget til positive klimaeffekter og sund nærende kost. Regeringen arbejder for mere økologi i Danmark, og det kræver, at der er nogle, der viser vejen i køkkenerne. Så jeg glæder mig til at besøge Mona og de andre dygtige medarbejdere i køkkenet og smage deres innovative, grønne og sunde mad.”
Med til mødet deltog også borgmester i Randers, Torben Hansen, regionsdirektør Jonas Dahl, hospitalsledelsen på Regionshospitalet Randers og direktør i Økologisk Landsforening, Rasmus Prehn. Andre politikere er også inviteret med.
Regionshospitalet i Randers har haft Det Økologiske Spisemærke i guld siden 2016.