• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Brød og kagerMarkedsføringØkologi og bæredygtighed14. 01. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Er det en romkugle?

Brød og kagerMarkedsføringØkologi og bæredygtighed14. 01. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

I sidste uge oplevede danskerne en sand identitetskrise og med stor debat til følje. For er det en romkugle? En trøffel? En krymmelkugle? Eller en sputnik? Svaret afhænger tydeligvis af, hvor i landet man kommer fra. Men ens for alle varianterne er, at de er geniale til at bekæmpe madspild. Og det er der brug for lige nu, mener Too Good To Go, som skød debatten i gang.

Den blev med stor sandsynlighed født før dig. Men hvor? Og hvornår? Romkuglen er omgivet af stor mystik. Og hedder den overhovedet en romkugle?

Ikke hvis man spørger en stor del af de danske jyder. Så hedder det en trøffel! Eller det vil sige, kommer man fra Mors, hedder det en Sputnik. Og i Hirtshals en Krumsebolle.

Uanset hvad man kalder den delikate kugle, er det sikkert og vist, at den var Danmarks første – og ultimativt bedste – madspildsløsning. Bagere og konditorer har i årtier samlet kagerester sammen, tilføjet romessens og marmelade, rullet dem i krymmel og voilá: En genopstået smagsbombe.

Det er ganske enkelt genial genanvendelse, og det fortjener, ifølge madspildsvirksomheden Too Good To Go, en hyldest. Virksomheden har derfor – i samarbejde med bl.a. influenceren Anders Hemmingsen – efterlyst bud på romkuglens sande identitet.

Det førte til en rødglødende debat og en lang række lokale romkugle-aliasser som bl.a. Rommumse, Regnbuebold, Bamsebæ, Krøllekage, Lykkekugle, Krymmelkugle, Duller, Knotbolle, Bæbolle, Bagerens Fiskefrikadelle, Krumsekage, Rommer, Romrotte, Slaskekugle og mange flere.

En dybere mening med romkugle-galskaben

Hos Too Good To Go håber landechef Heidi Boye, at den store opmærksomhed på romkuglen kan være med til at få danskerne til at tænke i madspildsløsninger – for det er der behov for.

– Romkuglen er en genial madspildsløsning, og den slags har vi brug for i øjeblikket. Der er generelt et tårnhøjt madspild i december og januar, og i år ser det ud til at blive særligt slemt på grund af de mange nedlukninger og aflysninger. Vi håber derfor, at vi kan være med til at inspirere danskerne til at spise rester og købe overskudsvarer og måske trylle dem om til nye lækkerier á la romkugler, siger Heidi Boye, landechef for Too Good To Go i Danmark.

Too Good To Go mærker i øjeblikket et boom af henvendelser fra restauranter og producenter, der brænder inde med varer, de ikke kan komme af.

– Vores app flyder lige nu over af alt fra øl og lemonade til kager, pasta, pizzabunde og færdigretter, som var tiltænkt formål, som Corona har sat en stopper for. Det samme er tilfældet hos en række af vores samarbejdspartnere. Jeg ved for eksempel, at Wefood, som Folkekirkens Nødhjælp står bag, lige nu er på turné rundt i landet for at hente julerester i supermarkederne, som kan købes i deres overskudssupermarkeder. Der er virkelig meget mad at redde i øjeblikket, fortsætter Heidi Boye.

Tryl overskudskager om til romkugler:

Skulle man have lyst til at eksperimentere med lidt overskudstryllerier i hjemmekøkkenet, er denne opskrift på romkugler et godt sted at starte:

  1. Smuldr ca. 400 gram kagerester i en skål, eller blend dem i en foodprocessor eller blender
  2. Tilsæt 2 spsk. kakaopulver, 2 spsk. romessens og en spsk. marmelade
  3. Form massen til runde kugler og tril dem i krymmel efter eget valg
  4. Sæt romkuglerne på køl, og lad dem gerne stå en times tid, inden de serveres

Skrevet i: Brød og kager, Markedsføring, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

Detailhandel og en grosEmballageMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Regeringen har aftalt at ville fjerne emballageafgiften samt udtrykt vilje til at indføre et loft over kommunernes andel af producentansvaret. Det mødes med stor tilfredshed hos Mærkevareleverandørerne. ”Det er stærkt, at regeringen har aftalt en ramme for et loft over, hvor store omkostninger

Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

Forskning og uddannelse16. 09. 2025

To glemte flasker i en kælder på Frederiksberg med bakteriekulturer fra 1890’erne har givet forskere fra Københavns Universitet et enestående indblik i Danmarks smøreventyr. Gennem avanceret DNA-analyse har de undersøgt indholdet i flaskerne som blandt andet bød på flere bakterielle overraskelser og

Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

AktueltForskning og uddannelse16. 09. 2025

Sønderborg Kommune, Hotel- og Restaurantskolen i Valby, EUC Syd og lokale samarbejdspartnere vil sammen undersøge muligheden for at etablere serviceuddannelser inden for hotel-, restaurations- og turismebranchen med internationalt udsyn og stærk lokal forankring. Et nyt partnerskab er ved at

Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Mandag den 15. september lagde finansminister Nicolai Wammen vejen forbi Regionshospitalet i Randers for at lade sig inspirere af en af landets største økologiske succeser. Kan man reducere sit klimaaftryk, sænke sit madspild, spise langt mere efter kostrådene – for eksempel 580 procent flere

Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

FoodserviceMiljø og sundhedTop16. 09. 2025

En ny undersøgelse fra analysevirksomheden YouGov viser, at danskerne ikke er blege for at skippe et måltid og erstatte det med en hurtig snack på farten. Specielt den yngre generation tyer oftere til det hurtige og lette alternativ. Den tendens bekymrer ernæringsekspert. Mad på farten kommer i

Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

AktueltMesser og konferencer11. 09. 2025

Onsdag den 10. september var fødevareleverandøren Dagrofa Foodservice værter for inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’ i TAP1 i København. Der var i år rekordstor opbakning til arrangementet med over 160 udstillere og 1.700 deltagere. En stor del af den danske fødevarebranche

Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

Messer og konferencer11. 09. 2025

Med omkring 4.300 udstillere og 135 fællesstande åbner Anuga Fine Food 2025 i Köln i sin hidtil største udgave. Fagmessen under Anuga-paraplyen viser, hvordan delikatesser, gourmetprodukter og basisfødevarer vinder global betydning. Fra Altunkaya Ins. Nak. Gida Tic. A.S. over Calvo

Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

Detailhandel og en gros11. 09. 2025

Dagrofa har stigende salg af kædernes egne mærker. Nu kan kunderne møde mere end 40 nye produkter i premium-mærket OMHU. Ost, pølser, laks, ris, pasta og pastasovs. Dagrofas premiumbrand OMHU har lige fået tilført mere end 40 nye varer, som er rettet mod forbrugere, der også kigger efter luksus

Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

AktueltMejeriMesser og konferencer11. 09. 2025

Lørdag den 20. september serverer ’Cheese Copenhagen’ et stort - og gratis - ostebord i TorvehallerneKBH: 86 danske oste fra store og små mejerier.  Er man interesseret i ost, bør man lægge vejen forbi det københavnske madmekka TorvehallerneKBH lørdag den 20. september. Fra kl. 11 til 16

Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

DrikkevarerMesser og konferencerTop11. 09. 2025

Festivalen Kaffe & Sensorik, der vender tilbage til Aarhus i oktober, samarbejder med den socialøkonomiske virksomhed Social Craft om at skabe nye arbejdspladser til dém, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. Når festivalen Kaffe & Sensorik indtager Aarhus Congress Center den

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Ny butikschef i Dagrofa Foodservice Herning har stort lokalt kendskab

  • DENIOS ApS

    Sådan får du op til 50 % mere lagerkapacitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

    16.09.2025

  • Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

    16.09.2025

  • Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

    16.09.2025

  • Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

    16.09.2025

  • Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

    16.09.2025

  • Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

    11.09.2025

  • Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

    11.09.2025

  • Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

    11.09.2025

  • Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

    11.09.2025

  • Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

    11.09.2025

  • Ny digital løsning skal fjerne administrativt bøvl i danske professionelle køkkener

    09.09.2025

  • Bager fra Ørum skal kæmpe for Danmark ved EuroSkills 2025 i Herning

    09.09.2025

  • DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

    09.09.2025

  • To nye profiler i Danish Crowns bestyrelse

    09.09.2025

  • Nyt ambassadørkorps skal styrke Food Festivals fremtid

    09.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik