• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

DrikkevarerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 11. 2024 | Mikkel Bækgaard

Din morgenkaffe presser verdens skove

DrikkevarerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 11. 2024 By Mikkel Bækgaard

Efterspørgslen på kaffe stiger verden over, og Danmark er blandt de mest kaffedrikkende lande. Men den voksende efterspørgsel og klimaforandringer fører til rydning af skov. For at gøre kaffeproduktionen mere ansvarlig, er 37 aktører i den danske kaffealliance gået sammen. De rejser nu til Kenya for at finde løsninger, der kan beskytte naturen og hjælpe de millioner af mennesker, der lever af kaffeproduktion.

Selvom Danmark ofte hyldes som en klimafrontløber, halter vi bagefter, når det gælder vores aftryk globalt. Især inden for kaffe – en vare, hvor danske forbrugere rangerer blandt de mest kaffedrikkende i verden. Men bag den velduftende drik gemmer sig alvorlige problemer: bønderne oplever faldende indtægter på trods af stigende efterspørgsel, og kun 10 % af salgsprisen når tilbage til dem, der dyrker kaffen. Mange steder leder produktionen til afskovning og udledning af kemikalier.

“Gennem vores kaffeforbrug sætter vi et markant aftryk på kloden. Vi har derfor et ansvar for at sikre, at denne påvirkning ikke sker på bekostning af naturen, klimaet eller forringer levevilkårene i andre lande. Det kræver, at både den danske regering og virksomhederne har ambitioner for den globale klimaindsats. I alliancen er ambitiøse virksomheder gået sammen og har sat mål for omstillingen af deres globale værdikæder. Det er helt unikt, fordi godt 80% af markedet går forrest og vil det her,” udtaler direktør i Etisk Handel Danmark, Nanna Callisen Bang.

Kaffeproduktionen skaber millioner af jobs i Afrika 

Imens der i Danmark bliver diskuteret, om prisen for en kop kaffe er for dyr, får mange kaffebønder en urimelig lav løn og arbejder tilmed under ringe vilkår. Omkring 125 millioner mennesker er globalt afhængige af kaffeproduktion som indtægtskilde. Men på trods af øget efterspørgsel på kaffe, er priserne til kaffebønderne faldet siden 2016. Derimod er bøndernes produktionsomkostninger stigende.

Den nye ambitiøse bæredygtighedslovgivning fra EU vil øge fokus på menneskerettigheder, klima og miljø i globale værdikæder. Men vi ser allerede nu, at den nye lovgivning kan gøre det svært for mindre producenter i lande som Kenya at sælge deres kaffe på det europæiske marked. Spørgsmålet er, om de vil miste deres jobs og indtægter?

De høje omkostninger ved omstilling til en mere bæredygtig produktion og sporbarhed i værdikæden kan udelukke de små producenter fra det europæiske marked. De oplever udfordringer med jordrettigheder, adgang til lån eller organisering. Det kan i sidste ende true deres levebrød, færre børn kommer skole og svækker samtidig indsatsen for at beskytte natur og skovområder, hvor de spiller en central rolle.

Fremme en ansvarlig værdikæde

Kaffealliancen arbejder på tværs af virksomheder, NGO’er, supermarkeder og forskere for at fremme en mere ansvarlig og bæredygtig værdikæde. Målet er at forbedre kaffebøndernes levevilkår, beskytte biodiversiteten og styrke klimatiltag.  Som led i denne indsats rejser alliance-medlemmer nu til Kenya for at få indsigt i bæredygtige produktionsmetoder, og hvordan små producenter kan støttes bedre gennem forberedelse til ny bæredygtighedslovgivning og leverandørsamarbejde.

“Vi har et ansvar for at bidrage til udviklingen af mere bæredygtige forsynings-og værdikæder i de lande, hvor millioner af mennesker er afhængige af deres indkomst fra produktionen af kaffe, kakao og avocadoer. De nye bæredygtighedskrav må ikke resultere i, at vi efter årtiers samhandel fravælger leverandører fra netop de lande, der har størst behov for handel og investeringer. Disse partnerskaber er afgørende for at understøtte deres overgang til mere bæredygtige produktionsmetoder,” siger Nanna Callisen Bang.

Det er netop derfor, at alliancens medlemmer rejser til Kenya for at mødes med afrikanske producenter, eksportører, myndigheder, eksperter inden for skovlandbrug og den danske ambassade i Kenya, så vi sammen kan styrke samarbejdet og finde konkrete løsninger, der gavner både producenter og klima.

Med 37 aktører bag sig arbejder alliancen målrettet for at nytænke kaffeproduktion og handel.

Skrevet i: Drikkevarer, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

Foodservice30. 10. 2025

World Culinary Awards har offentliggjort årets vinder af ”Denmark’s Best Hotel Restaurant”. Siden 2020 har World Culinary Awards kåret verdens bedste gastronomiske oplevelser, både internationale og nationalt.  I år har de nomineret blandt andet været Radissons Blue Elephant, Nimb Brasserie

En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

DrikkevarerMejeri30. 10. 2025

God kaffe er god medarbejderpleje. Flere virksomheder investerer i kaffemaskiner med friskmalet kaffe og frisk mælk for at tiltrække og fastholde medarbejdere. Kaffe er nemlig ikke bare kaffe – det er en vigtig del af hverdagen, der kan gøre en forskel for både trivsel og tilknytning på

Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

AktueltDrikkevarer30. 10. 2025

Efter en todages konkurrence den 19. og 20. oktober blev danske Ketil Sauer kåret som vinder af den første udgave af Master of Port Scandinavia, og kunne tage den prestigefyldte Silver Goblet med hjem. Den danske sommelier imponerede juryen med sin dybe viden om portvin, sine sommelierfærdigheder og

Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed30. 10. 2025

En ny publikation fra Tænketanken Frej peger på, hvordan regler og rammer kan ændres, så det bliver lettere for fødevaresektoren at fremme natur og biodiversitet. Over hele Danmark står lodsejere, landmænd og virksomheder klar til at skabe mere natur. Men alt for ofte bliver de bremset af

Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

Detailhandel og en grosFoodserviceTop30. 10. 2025

Den danske Spiseguide har kåret AOC som Årets Restaurant ved en gallamiddag på Kokkedal Slot, hvor også Peter Trauboth fra Restaurant Levi blev hædret for sin rolle som restaurantchef. Den danske Spiseguide er en årlig guide, som siden 1978 har bedømt danske restauranter i forskellige

Spiser du, som var det sommer året rundt? Det kan forvirre dit indre ur

Forskning og uddannelseMiljø og sundhed27. 10. 2025

Det er ikke kun sollys, men også kosten, der styrer vores indre biologiske ur og dets evne til at tilpasse sig årstiderne, viser ny forskning i mus. Derfor kan det have betydning for vores sundhed, at vi spiser sæsonens lokalt producerede fødevarer, vurderer forsker. Vores blodtryk stiger fra

Fremtidens mad risikerer at blive ensformig

Frugt og grøntFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed27. 10. 2025

Mangfoldigheden af planter bliver begrænset, hvis EU vedtager ny lov om bytte og handel med frø, mener Frie Bønder – Levende Land og Landsforeningen Praktisk Økologi. En menu med høj biodiversitet er den sundeste - det er efterhånden almen viden, mener Levende Land og Landsforeningen Praktisk

Madens Folkemøde skal samle Danmark om unges sundhed

AktueltForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksport27. 10. 2025

Årets finanslov er blevet offentliggjort, og her modtager Madens Folkemøde 1 mio. kroner til at afholde et Nationalt Forum for Ung Sundhed i 2026. Indsatsen skal samle en breds kreds af aktører for at forebygge overvægt og styrke sundhed og madvaner blandt børn og unge både lokalt og

Fødevaregigant gearer op i Danmark – en stigning på 25,6 %

AktueltFødevareproduktionMiljø og sundhed27. 10. 2025

Greenfood fortsætter med at vokse hurtigt på det danske marked. I år forventes koncernen at opnå en volumen på næsten 3.500 ton – en stigning på 25,6 % sammenlignet med sidste år. Bag succesen ligger en stærk efterspørgsel efter ultrafriske råvarer, strategiske partnerskaber inden for restaurant- og

Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed27. 10. 2025

Landbrug & Fødevarer har kåret Skolerne i Oure på Fyn som vinder af Køkkenprisen 2025 ved Økologisektionens årsmøde på Kalø Økologisk Landbrugsskole. Køkkenprisen 2025 uddeles til det offentlige køkken, der bedst formår at kombinere sundhed, smag og økologi. I år har Skolerne i Oure

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

  • Spirax Sarco Danmark

    Skal vi hjælpe jer med at nå jeres mål for bæredygtighed?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

    30.10.2025

  • En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

    30.10.2025

  • Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

    30.10.2025

  • Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

    30.10.2025

  • Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

    30.10.2025

  • Spiser du, som var det sommer året rundt? Det kan forvirre dit indre ur

    27.10.2025

  • Fremtidens mad risikerer at blive ensformig

    27.10.2025

  • Madens Folkemøde skal samle Danmark om unges sundhed

    27.10.2025

  • Fødevaregigant gearer op i Danmark – en stigning på 25,6 %

    27.10.2025

  • Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure

    27.10.2025

  • Rekordhøj returprocent: Genanvendelige krus satte ny standard på Smukfest 2025

    23.10.2025

  • Plant Food Festival: Øksnehallen bliver til plantemekka

    23.10.2025

  • Hørkram-stifter er død

    23.10.2025

  • Arla vil kåre Årets Madsjæl 2025 – se de nominerede

    23.10.2025

  • Linse-bolo på menuen i hele Danmark: Ny kampagne skal få flere til at spise bælgfrugter

    23.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik