Hver fjerde vil gerne spise råvarer i sæson, lyder det fra Karolines Køkken. Det er især de ældre, der går op i, at råvaren er i sæson.

Vi er trådt ind i en ny årstid: Foråret. Og det har stor betydning for dine madvaner, hvis du vil spise efter sæsonen. Grønkålen ikke længere i sæson, mens rabarberne er kommet frem fra deres vinterhi. Netop at spise råvarer i sæson går hele 34 procent af danskerne i høj eller meget høj grad op i, viser en ny befolkningsundersøgelse fra Karolines Køkken. Og hver fjerde dansker vil gerne være endnu bedre til det, end de er i dag.
Det er i dag især de ældre mellem 60-75 år, der i høj eller meget høj grad går op i at spise efter sæson (48 procent), mens interessen fra de unge halter lidt bagefter (26 procent).
– Det er interessant at se, at det er den ældre generation, der går mest op i at spise efter sæson. Men det skyldes højst sandsynligt, at de i højere grad er vokset op med grøntsager i baghaven og mere mad lavet fra bunden, siger Tove Færch, leder af Karolines Køkken, og fortsætter:
– Det kunne de unge godt lære noget af. For det er en skam, at vi i hverdagen har tendens til at ty til vores go-to retter uden at tage højde for, hvilke råvarer der er i sæson. Og min opfordring er, at vi bliver bedre til at udnytte de friske, danske råvarer. Det giver gevinst både for smagen og for klimaet.
Netop klimaet ser ud til at være en stor motivation for de unge. Ifølge undersøgelsen spiser hhv. 45 og 48 procent af danskerne i alderen 18-29 og 30-39 råvarer i sæson, fordi det er godt for klimaet. Det samme gælder kun for 25 procent af de 60-75-årige.
Vær kreativ med råvarerne, når du drømmer om hokkaido i marts
Generelt er det dog smagen, der er vigtigst for danskerne. 6 ud af 10 danskere svarer, at de spiser efter sæson på grund af smagen, mens hver anden gør det for at støtte lokale producenter, og lidt over hver tredje dansker gør det af hensyn til klimaet.
– Vi ved, at danskerne har gode intentioner, men det er nemt at glemme, hvilke råvarer der er i sæson, når vi så står nede i supermarkedet. Her er løsningen at være opmærksom på, hvilke råvarer der er dyrket i Danmark, og hvad der kommer langvejsfra, selvom man måske har lyst til hokkaido i marts, siger Tove Færch.
Hvis du tænker kreativt, er der dog rig mulighed for at lave familiens livretter året rundt i mere klimavenlige versioner, understreger hun:
– Tit og ofte kræver det ikke de store ændringer at spise efter sæsonen, så det skal man endelig ikke lade sig begrænse af. Drømmer du fx om pæretærte til eftermiddagskaffen i maj måned, så erstat pærerne med rabarber, der er allermest søde og saftige om foråret. Eller lav hokkaidosuppen om til en cremet svampesuppe med østershatte og portobellosvampe, der er i sæson store dele af året. Hvis du tør at være kreativ, kan det resultere i nye, lækre smagsoplevelser.
Karolines Køkken har udviklet en ny online kalender, så du kan tjekke sæsonens råvarer
Foråret byder på masser af lækker frugt og grønt, og du kan lige nu fylde indkøbskurven med alt fra asparges og radiser til rabarber.
– Forårets råvarer kalder på friske salater med radiser og spinat eller hvid pizza med stegte rejer og grønne asparges på toppen. Du kan også gå i det søde køkken og udnytte forårets smagfulde rabarber til tærter eller grød, siger Tove Færch.
Er du i tvivl om, hvilke råvarer der er i sæson i de forskellige årstider, har Karolines Køkken lavet en helt ny råvarekalender på https://www.arla.dk/opskrifter/ravarekalender/. Her kan du finde en liste over alle de råvarer, der er i sæson i årets fire årstider samt finde inspiration til hvilke retter, der egner sig særligt godt til de enkelte råvarer.
Her er nogle af forårets frugter og grøntsager:
- Grøn asparges
- Hvid asparges
- Morkel
- Pastinak
- Radise
- Rabarber
- Spinat
- Tomat
- Østershat