• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseØkologi og bæredygtighed15. 04. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Der er kommet øget fokus på råvarer i sæson

Forskning og uddannelseØkologi og bæredygtighed15. 04. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

Hver fjerde vil gerne spise råvarer i sæson, lyder det fra Karolines Køkken. Det er især de ældre, der går op i, at råvaren er i sæson.

(Foto: Arla)

Vi er trådt ind i en ny årstid: Foråret. Og det har stor betydning for dine madvaner, hvis du vil spise efter sæsonen. Grønkålen ikke længere i sæson, mens rabarberne er kommet frem fra deres vinterhi. Netop at spise råvarer i sæson går hele 34 procent af danskerne i høj eller meget høj grad op i, viser en ny befolkningsundersøgelse fra Karolines Køkken. Og hver fjerde dansker vil gerne være endnu bedre til det, end de er i dag.

Det er i dag især de ældre mellem 60-75 år, der i høj eller meget høj grad går op i at spise efter sæson (48 procent), mens interessen fra de unge halter lidt bagefter (26 procent).

– Det er interessant at se, at det er den ældre generation, der går mest op i at spise efter sæson. Men det skyldes højst sandsynligt, at de i højere grad er vokset op med grøntsager i baghaven og mere mad lavet fra bunden, siger Tove Færch, leder af Karolines Køkken, og fortsætter:

– Det kunne de unge godt lære noget af. For det er en skam, at vi i hverdagen har tendens til at ty til vores go-to retter uden at tage højde for, hvilke råvarer der er i sæson. Og min opfordring er, at vi bliver bedre til at udnytte de friske, danske råvarer. Det giver gevinst både for smagen og for klimaet.

Netop klimaet ser ud til at være en stor motivation for de unge. Ifølge undersøgelsen spiser hhv. 45 og 48 procent af danskerne i alderen 18-29 og 30-39 råvarer i sæson, fordi det er godt for klimaet. Det samme gælder kun for 25 procent af de 60-75-årige.

Vær kreativ med råvarerne, når du drømmer om hokkaido i marts
Generelt er det dog smagen, der er vigtigst for danskerne. 6 ud af 10 danskere svarer, at de spiser efter sæson på grund af smagen, mens hver anden gør det for at støtte lokale producenter, og lidt over hver tredje dansker gør det af hensyn til klimaet.

– Vi ved, at danskerne har gode intentioner, men det er nemt at glemme, hvilke råvarer der er i sæson, når vi så står nede i supermarkedet. Her er løsningen at være opmærksom på, hvilke råvarer der er dyrket i Danmark, og hvad der kommer langvejsfra, selvom man måske har lyst til hokkaido i marts, siger Tove Færch.

Hvis du tænker kreativt, er der dog rig mulighed for at lave familiens livretter året rundt i mere klimavenlige versioner, understreger hun:

– Tit og ofte kræver det ikke de store ændringer at spise efter sæsonen, så det skal man endelig ikke lade sig begrænse af. Drømmer du fx om pæretærte til eftermiddagskaffen i maj måned, så erstat pærerne med rabarber, der er allermest søde og saftige om foråret. Eller lav hokkaidosuppen om til en cremet svampesuppe med østershatte og portobellosvampe, der er i sæson store dele af året. Hvis du tør at være kreativ, kan det resultere i nye, lækre smagsoplevelser.

Karolines Køkken har udviklet en ny online kalender, så du kan tjekke sæsonens råvarer

Foråret byder på masser af lækker frugt og grønt, og du kan lige nu fylde indkøbskurven med alt fra asparges og radiser til rabarber.

– Forårets råvarer kalder på friske salater med radiser og spinat eller hvid pizza med stegte rejer og grønne asparges på toppen. Du kan også gå i det søde køkken og udnytte forårets smagfulde rabarber til tærter eller grød, siger Tove Færch.

Er du i tvivl om, hvilke råvarer der er i sæson i de forskellige årstider, har Karolines Køkken lavet en helt ny råvarekalender på https://www.arla.dk/opskrifter/ravarekalender/. Her kan du finde en liste over alle de råvarer, der er i sæson i årets fire årstider samt finde inspiration til hvilke retter, der egner sig særligt godt til de enkelte råvarer.

Her er nogle af forårets frugter og grøntsager:

  • Grøn asparges
  • Hvid asparges
  • Morkel
  • Pastinak
  • Radise
  • Rabarber
  • Spinat
  • Tomat
  • Østershat

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

På AU Viborg er forskere nu klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO₂ og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. For nylig åbnede pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på dit

Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhed04. 12. 2025

Dansk akvakultur kan stå over for et markant gennembrud i indsatsen for at reducere brugen af antibiotika. Forskere fra Københavns Universitet leder projektet AQUAPHAGE, der udvikler en virusbaseret teknologi, som kan anvendes som et bæredygtigt og målrettet alternativ til antibiotika i produktionen

Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

AktueltDrikkevarer04. 12. 2025

Det nordjyske bryggeri hædres af Danske Ølentusiaster for konsekvent høj kvalitet, markant udvikling og et år, hvor både øl, samarbejder og festivalaktiviteter har sat tydelige aftryk på den danske ølscene. Bad Seed Brewing løb med hver femte stemme, da medlemmerne af forbrugerorganisationen

Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ04. 12. 2025

Der er fisk og skaldyr på menuen i årets sidste udgave af branchemagasinet Food&Drink, der nu er på gaden. Vi besøger blandt andet Krogs Fiskerestaurant og hører mere om forædling af fisk, der ikke altid behøves at være pivfrisk. Samme budskab får vi også fra en fiskeopdrætter i

Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

Miljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

I forrige uge samledes 12 danske økologiske og plantebaserede fødevarevirksomheder i Berlin for at deltage i et målrettet eksportfremstød arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med den danske ambassade i Berlin. Initiativet, der var støttet af Fonden for økologisk landbrug, skulle

Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

Drikkevarer02. 12. 2025

Ved årets European Coffee & Hospitality Awards blev det endnu engang understreget, at godt håndværk betaler sig. Italienske Lavazza blev i denne uge kåret til Best European Commercial Coffee Roaster for tredje år i træk. Det er en hæder, der baserer sig på mere end 10.000 nomineringer og

Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

Forskning og uddannelseFødevareproduktionRåvarer og ingredienser02. 12. 2025

Et nyt projekt støttet af Innovationsfonden undersøger, hvordan planteproteiner kan erstatte æg i visse af vores fødevarer – uden at gå på kompromis med hverken smag, konsistens eller bæredygtighed. Af Kimie Kongsøre Æg er lidt af en superingrediens i madlavning. De skummer, giver struktur

Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

AktueltDetailhandel og en grosFoodservice02. 12. 2025

Black Friday har længe været et hit hos de private forbrugere, men konceptet tiltaler også de professionelle kunder. Det er meldingen fra Dagrofa Foodservice, som i fredags opnåede en markant samlet omsætningsrekord for de 30 lokale Cash & Carry-butikker. Særligt gouda, burgerbøffer og pommes

Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

AktueltFoodservice02. 12. 2025

Torsdag i sidste uge afholdt østrigske Falstaff en stor lanceringsevent for 350 mennesker i anledning af udgivelsen af deres nye magasin dedikeret til de nordiske og baltiske lande. Ved samme event lancerede Europas førende mad- og livsstilsmedie deres nye guide til Nordens bedste barer, mens en

FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

FødevareproduktionFødevaresikkerhedKød, fisk og fjerkræPolitik og eksportTop02. 12. 2025

Østre Landsret frifandt i november Fødevarestyrelsen for at have taget for høje priser for sin kødkontrol. Nu anker brancheorganisationen FødevareDanmark imidlertid afgørelsen til Højesteret, da man mener, at dommen er i strid med EU-retten. FødevareDanmark mener, at Fødevarestyrelsens

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

  • Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

    02.12.2025

  • Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

    02.12.2025

  • Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

    02.12.2025

  • Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

    02.12.2025

  • FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

    02.12.2025

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik