• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Kød, fisk og fjerkræ28. 03. 2023 | Mikkel Bækgaard

Den optimale påskefrokost skal pirre hjernen

Kød, fisk og fjerkræ28. 03. 2023 By Mikkel Bækgaard

Når danskerne dækker påskebordet, har maden en stor historisk og traditionel betydning, men ønsker man den optimale påskefrokost med de rette associationer, skal de mange små retter pirre hjernen.

Laks på tallerken

Om kort tid samles størstedelen af danskerne om bordet til den årlige påskefrokost, hvor vi har store traditionsbundne holdninger til, hvad der skal sættes på bordet. For at opnå den helt optimale frokostoplevelse, handler det om at udnytte madens evne til at aktivere hjernen. Det utraditionelle råd kommer fra fødevareekspert og lektor i sensorik og fødevareteknologi Michael René.

– Menneskets limbiske system i hjernen indeholder følelser, der stimuleres af madens dufte. Ved at sammensætte en frokost med specifikke ingredienser kan man med dufte og smage i bedste fald signalere til vores hjerne, at det er påske.

For at opnå den maksimale effekt, er det især vigtigt at tage højde for umamiholdige madvarer herunder kød, fisk og skaldyr. Umamien er den femte grundsmag udover sødt, salt, surt og bitter og hvis man kombinerer den med de rette ingredienser, kan det give hjernen den optimale påskeoplevelse.

– En god kombination får man ved at blande den fedtholdige og letsaltede laks med et pift af umami og syre fra citron, bitter dild samt en hårdere konsistens og sødme fra brød. En anden påskefavorit er den lune, letsaltede leverpostej med høj fed procent, en god smag af umami og måske med en god bitter tilsat allehånde, som optimeres gennem kombination med syren fra rødbeder eller syltede agurker, og som serveres på et rugbrød med sødme og ekstra syrlighed. Begge er gode eksempler på, hvordan man rammer en optimal smagsoplevelse, der sætter vores sanser og hjerne i påskestemning, forklarer Michael René.

Laksen er danskernes favoritfisk

Ifølge SALMA®, der producerer frisk vakuumpakket laks, stiger efterspørgslen på laks i Danmark voldsomt op mod påske. Men ifølge virksomheden går danskerne glip af smagsoplevelser ved at være lidt for trofaste mod bestemte typer laks.

– Danskerne er glade for den røgede laks. Det er nærmest en tradition i sig selv. Vi ser midlertidig at danskerne ikke er så meget for at prøve noget nyt, og det er egentlig synd, for de går glip af store smagsoplevelser. Hvis man tager den rå laks, er den oplagt til små retter med få andre ingredienser. Laksens fedme og smagsaroma kræver nemlig, at man blot tilsætter lidt surt og bitter. Det er ikke meget anderledes, end hvis man anvender røget laks. Til gengæld giver den rå laks en helt anden eksplosion af smag, forklarer Johnny Håberg, eksportdirektør i SALMA®. Han uddyber:

– Tidligere var det vanskelig at lave retter baseret på rå laks i sit eget køkken, men det er nu muligt at få vakuumpakket rå laks i butikkerne, som man trygt og enkelt kan eksperimentere med. Og det vil vi virkelig opfordre danskerne til, for det giver en helt anderledes intens oplevelse af nye smage, som vil komplementere de traditionelle påskeretter godt.

Vanvittigt konservative madforbrugere

Danskernes hang til bestemte typer af laks og andre påskedelikatesser finder genklang i Coop Analyses oversigt over de største påskesællerter. Især fisk, skaldyr, øl, rugbrød og æg er selvskrevne til påskebordet år efter år.

– Det er næsten helt vanvittigt, så konservative danskerne er med maden til højtiderne. Her er det især sigende, at vi vælger mad, der har en historisk forbindelse til Danmark som for eksempel fisk. Det er ingen tilfældighed, at vi spiser som vi gør. Højtidernes måltider er blevet skabt gennem kultur og historie, forklarer Caroline Nyvang, der er Seniorforsker ved det Kongelige Bibliotek og forsker i danskernes forhold til mad og traditioner. Hun uddyber:

– Samtidig handler højtiden for danskerne om fællesskab, og netop det sociale aspekt er sammen med vores mad, der hvor danskernes traditionsbundethed kommer tydeligst til udtryk, forklarer Caroline Nyvang.

Skrevet i: Kød, fisk og fjerkræ

Seneste nyt fra redaktionen

Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

Drikkevarer02. 12. 2025

Ved årets European Coffee & Hospitality Awards blev det endnu engang understreget, at godt håndværk betaler sig. Italienske Lavazza blev i denne uge kåret til Best European Commercial Coffee Roaster for tredje år i træk. Det er en hæder, der baserer sig på mere end 10.000 nomineringer og

Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

Forskning og uddannelseFødevareproduktionRåvarer og ingredienser02. 12. 2025

Et nyt projekt støttet af Innovationsfonden undersøger, hvordan planteproteiner kan erstatte æg i visse af vores fødevarer – uden at gå på kompromis med hverken smag, konsistens eller bæredygtighed. Af Kimie Kongsøre Æg er lidt af en superingrediens i madlavning. De skummer, giver struktur

Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

AktueltDetailhandel og en grosFoodservice02. 12. 2025

Black Friday har længe været et hit hos de private forbrugere, men konceptet tiltaler også de professionelle kunder. Det er meldingen fra Dagrofa Foodservice, som i fredags opnåede en markant samlet omsætningsrekord for de 30 lokale Cash & Carry-butikker. Særligt gouda, burgerbøffer og pommes

Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

AktueltFoodservice02. 12. 2025

Torsdag i sidste uge afholdt østrigske Falstaff en stor lanceringsevent for 350 mennesker i anledning af udgivelsen af deres nye magasin dedikeret til de nordiske og baltiske lande. Ved samme event lancerede Europas førende mad- og livsstilsmedie deres nye guide til Nordens bedste barer, mens en

FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

FødevareproduktionFødevaresikkerhedKød, fisk og fjerkræPolitik og eksportTop02. 12. 2025

Østre Landsret frifandt i november Fødevarestyrelsen for at have taget for høje priser for sin kødkontrol. Nu anker brancheorganisationen FødevareDanmark imidlertid afgørelsen til Højesteret, da man mener, at dommen er i strid med EU-retten. FødevareDanmark mener, at Fødevarestyrelsens

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

    02.12.2025

  • Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

    02.12.2025

  • Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

    02.12.2025

  • Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

    02.12.2025

  • FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

    02.12.2025

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik