For store eller for små tomater, krumme agurker og grimme peberfrugter ville tidligere typisk afgå ved madspildsdøden i landmandens affaldscontainer, men bliver de nu oftere solgt i danske butikker. Og tiltaget er ganske populært blandt danskerne, der i de seneste to år har købet omkring 370.000 kilo af de såkaldte grimme grøntsager.
Bag det succesfulde landsdækkende initiativ står foreningen Stop Spild Af Mad og Danmarks største tomatproducent Alfred Pedersen & Søn i samarbejde med Gartneriet Østervang Sjælland, GASA Odense og GASA Nord Grønt samt detailkæderne REMA 1000 og Salling Group.
REMA 1000 var den første detailkæde, som begyndte at sælge disse ”grimme” grøntsager efter ideen opstod hos salgschef Claus Duedal Jakobsen fra Alfred Pedersen & Søn i 2017.
De går som varmt brød
I sommeren 2018 tog det fart. Der var der en stor overproduktion af tomater på grund af ualmindeligt varmt vejr. Siden har både REMA 1000, føtex og Bilka solgt overskudstomater, de for skæve agurker og grimme pebre. Disse grimme grøntsager blev solgt hhv. i bakker samt som en madspildsketchup, som er fremstillet af overskudstomater. For hver solgt enhed går der også donation til at støtte foreningen Stop Spild Af Mad’s arbejde mod madspild. Produkterne sælges til en reduceret pris i forhold til “pænere” produkter.
Og det går som varmt brød. Siden initiativets opstart har danskerne reddet i alt 370 tons grimme grøntsager, og Claus Duedal Jakobsen glæder sig til at fortsætte:
– Vi er meget begejstrede for hvor godt de danske forbrugere fortsat tager imod vores produkter og tager kampen op for at bekæmpe madspild. Vi arbejder målrettet på at reducere vores madspild hos Alfred Pedersen & Søn. Vi er rigtig godt på vej med at indfri vores målsætninger om at nedbringe vores andel af madspild. Det er blevet en kæmpe succes på baggrund af det gode samarbejde på tværs af de danske supermarkeder, Stop Spild Af Mad og ikke mindst forbrugerne som gerne vil handle ind i denne gode sags tjeneste.
Indkøbs- og marketingdirektør Anders René Jensen fra REMA 1000 fortæller, at kæden i 2019 solgte 152 tons madspildsvarer:
– Og det vidner om, at vores kunder er villige til at gå lidt på kompromis med udseendet på grøntsagerne, hvis de stadig får samme gode smag og samtidig kan være med til at sørge for mindre madspild. Som noget nyt har vi også haft økologiske agurker fra 2. sortering, for det handler hele tiden om at se muligheder for at inddrage nye potentielle varer, så intet går til spilde. Det er generelt bare dejligt at mærke opbakning til vores madspildsvarer, for det er netop det, der giver motivationen til at udvikle flere ideer på området.
Over halvdelen vil bidrage til mindre madspild
Blandt danske forbrugere ses der en tydelig interesse for at købe disse produkter. I en hermed offentliggjort undersøgelse fra Epinion for Stop Spild Af Mad viser, at over halvdelen af danskere (55%) ville foretrække at købe et fødevareprodukt med et mærke, der viser, at produktet bidrager til mindre madspild, fremfor at købe et tilsvarende produkt uden.
De tre største årsager til, at danskerne vil fortrække at købe sådan et fødevareprodukt, er: fordi danskerne vil støtte, at producenten gør en aktiv indsats mod madspild (53%), fordi det vil være en nem måde personligt at bidrage til mindre madspild (43%), og fordi det vil være en nem måde personligt at bidrage til større omtanke for verdens ressourcer (34%). Det er især kvinder og yngre danskere i alderen 18 til 34 år, der ifølge undersøgelsen har interesse for denne slags fødevareprodukter.
– Både det meget succesfulde erhvervspartnerskab om “grimme” grøntsager samt resultater af Epinion undersøgelsen viser, at danskerne i den grad er parate til at tage imod de “skæve” og ukurante 2. sorterings grøntsager i supermarkederne, siger stifteren af Stop Spild Af Mad, Selina Juul.
– Det er en glædelig udvikling. At få flere “madspildsprodukter” på markedet vil bidrage både til mindre madspild hos fødevareproducenterne, og det vil også være med til at markedsføre fødevareproducenter, som tager aktivt ansvar. Samtidigt vil det også gøre det nemmere for os forbrugere at træffe nemme og aktive valg i forhold til mindre madspild.
Selina Juul tilføjer, at Erhvervspartnerskabet om “grimme” grøntsager fortsætter i 2020 som en del af foreningen Stop Spild Af Mad’s projekt om erhvervspartnerskaber, der resultat af et to-årigt udviklingsprojekt støttet af Tuborgfondet.