
Lukkede restauranter og kulturarrangementer samt stop for grænsehandel kan tydeligt mærkes hos Bryggeriforeningens medlemmer.
Der bliver ikke langet noget øl over disken, hverken på restauranter, på caféer eller ved kulturarrangementer. Samtidig ligger grænsehandlen med øl stille. Alt i alt er danskernes forbrug af øl faldet med over 40 procent, siden coronaen lukkede Danmark ned, og bryggerierne kan heller ikke afsætte deres varer til udlandet. Uden særlig hjælp fra politikerne vil en lang række bryggerier derfor lukke, skriver Bryggeriforeningen i en pressemeddelelse.
Danskerne køber nogle få procent flere øl i butikkerne, men salget i restaurationslivet, på festivaler, ved sportsarrangementer og lignende steder er dødt. Og der klirrer ingen øl ind over grænsen fra Tyskland.
Normalt køber danskerne hver femte af deres øl ude i byen og hver fjerde øl i de tyske grænsebutikker. Alt i alt er forbruget i Danmark dermed i runde tal faldet med lidt over 40%, og eksporten er stort set gået i nul.
Flere bryggerier kæmper for livet
Nogle bryggerier leverer helt op til 80% af deres øl til barer og restauranter, som nu er lukket ned, og derfor balancerer mange bryggerier nu på randen af konkurs.
Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald, understreger, at bryggerierne er meget taknemmelige for de generelle hjælpepakker. Men ligesom for restaurationssektoren er der behov for specifikt at kigge på bryggerierne, som er blandt de store leverandører til barer, restaurationer mv.
– I denne livstruende situation for den danske bryggeribranche ser vi ingen grund til, at bryggerierne modsat andre erhverv skal betale en ekstraafgift. Vi foreslår derfor, at regeringen sænker den høje danske ølafgift til EU’s minimumsniveau, så Danmark kommer på linje med den tyske ølafgift. Samtidig foreslår vi en fritagelse for betaling af moms i de kommende seks måneder for både bryggerier og kunderne i restaurations-, hotel- og cafésektoren. Det vil ikke blot være til gavn for bryggerierne, men for hele det danske samfund, siger Niels Hald.
Han fremhæver, at der arbejder over 3750 mennesker i de danske bryggerier, fordelt på 216 bryggerier spredt ud over hele Danmark – mange af dem i mindre lokalsamfund og på små øer – samtidig med at Danmark rummer nogle meget store bryggerier. Branchen repræsenterer derfor betydelige statslige indtægter og skaber også over 12.000 arbejdspladser fordelt i andre brancher.
– De danske bryggerier omsætter samlet for mere end 70 mia. kr., og man skal ikke underkende betydningen i form af arbejdspladser både på landsplan og i de små lokalsamfund, hvor bryggerierne ofte er en del af den lokale sammenhængskraft, siger Niels Hald.