• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

LandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed14. 09. 2023 | Mikkel Bækgaard

Danske virksomheder går sammen om ansvarlig sojadyrkning i Brasilien

LandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed14. 09. 2023 By Mikkel Bækgaard

Det er lykkedes en række store danske virksomheder at gå sammen om fælles indkøb af ansvarlige sojakreditter i Brasilien. Med en fælles aftale vil virksomhederne støtte en ansvarlig produktion og beskytte den truede natur her og nu, samtidigt med i højere grad at gøre det muligt for virksomheder at købe certificeret soja.

Traktor i sojamark

Soja kan være en problemfyldt afgrøde. Den udgør en af de største globale risici for skovrydning, og derudover kan dyrkning af afgrøden også være skyld i tab af biodiversitet, højt pesticidforbrug og landejerskabs-konflikter, m.m.

Derfor har en lang række danske sojaaktører på tværs af sektorer siden 2019 arbejdet sammen i ’Dansk Alliance for Ansvarlig Soja’ for at fremme ansvarlig sojaproduktion igennem et langsigtet og forpligtende samarbejde. Og nu er en række af de største danske sojaforbrugende virksomheder fra alliancen blevet om enige om en fælles aftale for indkøb af ansvarlige RTRS- kreditter (Roundtable for Responsible Soy). Den fælles aftale er en del af det større Partnerskab for Bæredygtig Soja i samarbejde mellem WWF Danmark og Etisk Handel Danmark, støttet af Udenrigsministeriet. 

Et handelssystem med udfordringer

RTRS-kreditter kan købes af virksomheder, og én kredit svarer til et ton certificeret soja. Når virksomheder køber kreditterne, støtter man sojabønder, der dyrker ansvarlig soja ud fra 108 RTRS-kriterier. Forskning har vist, at selv om alle RTRS-kreditter sikrer, at produktionen lever op til de samme kriterier, repræsenterer de ikke nødvendigvis den samme effekt. Det skyldes, at kreditter kan købes ”blinde”, og det vil sige, at køberen ikke har indsigt i hvem eller hvordan kreditterne støtter en positiv udvikling.  

Enkelte danske aktører, der har købt kreditter i de foregående år, har været opmærksomme på denne udfordring og sikret en højere grad af transparens. Bygget på disse erfaringer har alliancen nu udarbejdet en model, hvor alliancemedlemmer går sammen om at støtte en transformationen af sojaproduktionen i et højrisikoområde. Modellen bygger på flere elementer, herunder; geografisk bestemt til højrisikoområder, samarbejde på tværs af leverandørkæden, øget dialog/adgang til producenter og flerårig forpligtelse. Ifølge Aske Skovmand Bosselmann, Lektor og Ph.d. ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet, har Alliancen lagt en god strategi med fælles indkøb af ansvarlige sojakreditter:  

”Det kræver store investeringer i både infrastruktur og logistik at få den ansvarlige soja fysisk adskilt fra den konventionelle. Og det kræver især, at der produceres nok ansvarlig soja. Derfor er det en god strategi at gå flere aktører sammen om at købe fra ét område, så der skabes incitament til at skabe rammerne til det. Regionelle kreditter er et skridt i denne retning. Flere europæiske lande, som fx Frankrig, er også begyndt at kigge på Danmark, som en god case. Og det skyldes, at der i alliancen samarbejdes på tværs af forskellige aktører, som jo ellers er i konkurrence med hinanden.”  

Skabe impact i Cerradoen i Brasilien 

I den fælles aftale har alliancemedlemmer valgt at købe kreditter fra producenter i én af de mest sårbare regioner i Sydamerika, nemlig Cerradoen. Et område, som har brug for omgående investeringer og støtte ift. at undgå rydning af skov og tab af biodiversitet og natur. Ved at investere i regionale kreditter i højrisikoområder, bidrager deltagerne til at stoppe udnyttelsen af naturen, mens det på længere sigt giver større mulighed for fysisk sporbare kæder fra regionen i fremtiden. Gennem aftalen støtter Alliancen sojaproducenter, der producerer ansvarlig soja og bidrager dermed til tilgængeligheden på markedet. Derudover viser det producenterne i Cerrado-området, at der er et marked for ansvarlig sojaproduktion. Det giver danske aktører et transparent overblik over, hvem der producerer soja, der kan indgå i de danske forsyningskæder. 

”Vi har nået en vigtig milepæl med denne fælles aftale. Vi har i alliancen samlet de største danske købere af sojakreditter, og vi kan dermed skabe reel impact i Brasilien og dokumentere fremgang i forhold til klimaresiliens, pesticidforbrug, sundhed, biodiversitet osv. Og på sigt vil vi gerne inspirere andre lande og flere aktører til lignende modeller,” udtaler Janine Dortmundt, rådgiver i Etisk Handel Danmark.  

Sofie Tind Nielsen, Senior Specialist, Forest fra WWF Danmark, tilføjer yderligere:  

”Det er positivt, at virksomheder vil samarbejde om at sikre ansvarlig soja i højrisikolande som Brasilien. Den fælles ambition er ansvarlig soja og verificeret skovrydnings- og konverteringsfri soja i 2025, og det kommer til at kræve, at virksomhederne også tager de næste vigtige skridt sammen med os.” 

Alliancen tester flere løsninger 

Ud over at bidrage til den umiddelbare beskyttelse af natur i højrisikoområder, kan den fælles aftale om indkøb af ansvarlige sojakreditter være med til at skabe et mere langsigtet incitament til Brasilianske sojabønder. Det er dermed et skridt på vejen til en mere bæredygtig sojasektor, men det er ikke i sig selv en gylden løsning. Derfor arbejder den danske sojaalliance på flere forskellige metoder, som skal bringe alliancen tættere på at nå visionen; at al soja importeret til Danmark er produceret ansvarligt og lovligt i 2025 – og at alliancen bidrager til den globale produktion af ansvarlig soja. Andre metoder er vidensdeling, due diligence, styrket internationalt samarbejde og koordinering om regionale skov-aftaler. Og ikke mindst afprøvning af konkrete løsninger på markedet.  

Derudover stiller Alliancen ikke kun krav til skov og natur. Alliancen stiller også krav til ansvarlige arbejdsforhold, dyrkningsmetoder og respekt for lokalbefolkningerne – alt sammen områder, der er med til at fremme en mere ansvarlig sojaproduktion. Alliancens medlemmer har et fælles mål om, at det senest skal være opfyldt fra 2025. Det betyder, at al soja, der indgår i danske værdikæder inden for landbrug, fødevareproduktion og detailhandel, skal senest fra 2025 være ansvarligt produceret inkl. verificeret skovrydnings- og konverteringsfri. 

Skrevet i: Landbrug, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

Foodservice18. 12. 2025

Norrlyst Koncernen tager næste store skridt i sin vækstrejse og opkøber de resterende ejerandele i Cadence Group, hvilket betyder, at koncernen nu ejer 100% af det populære brunch- og bagerikoncept. Cadence Group driver i dag fire restauranter samt en fabrik i Herlev og er kendt for at levere

100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram har åbnet en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026. Godt grønt nyt til de

Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

AktueltPolitik og eksport18. 12. 2025

Food Nation markerede den 15. december 2025 den officielle åbning af fødevareklyngens Visitor Centre i København i nye fysiske rammer. Det opdaterede og udvidede udstillingsvindue præsenterer det ypperste inden for danske fødevareløsninger, bæredygtig innovation og globalt samarbejde. Ved

Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

AktueltFødevareproduktionLandbrug18. 12. 2025

For dansk landbrug har 2025 været et fremragende år drevet af husdyrproduktion og en god høst. Men begyndende prisfald og strammere politiske krav kan hurtigt skubbe til balancen. Fremtiden kræver heftige investeringer og tilpasninger, hvis dansk landbrug skal fastholde sin stærke

Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

I juni blev Sundskolen i Nykøbing Falster den eneste folkeskole på Lolland-Falster, som kom med i det nationale skolemadsforsøg, hvor 191 skoler over hele landet afprøver skolemad. Skolemadsforsøget blev sat i gang i november og har indtil nu været en stor succes. Formålet med skolemadsforsøget

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Kendt leverandør til bagerier fusionerer med Nemco

  • Ardo NV Denmark Office

    En klassiker med rødder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Et tilbageblik på året der gik

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

    18.12.2025

  • 100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

    18.12.2025

  • Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

    18.12.2025

  • Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

    18.12.2025

  • Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

    18.12.2025

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik