• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltFødevareproduktionFødevaresikkerhedRåvarer og ingredienser23. 06. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Danmarks største CO2-terminal står klar

AktueltFødevareproduktionFødevaresikkerhedRåvarer og ingredienser23. 06. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen


Linde Gas har opført en ny CO2-terminal på Lindø. Den skal styrke forsyningssikkerheden
og forebygge, at Linde Gas´ kunder bliver påvirket af eventuel, fremtidig mangel på CO2, som den der ramte industrien i Europa for et par år siden.

Lindes markedsdirektør Ole Kronborg ved den nye CO2-terminal på ”Lindø port of
Odense”, som havnen i Odense hedder. Herfra leverer Linde nu direkte til kunder i Danmark og til
virksomhedens egen tørisfabrik i Taulov ved Fredericia. Foto: Michael Nørgaard.

Terminalen er Linde Gas´ første i Danmark og ligger på et 3.500 kvadratmeter stort areal på ”Lindø port of Odense”, som havnen i Odense hedder. Herfra leverer Linde nu direkte til kunder i Danmark og til virksomhedens egen tørisfabrik i Taulov ved Fredericia. Lindes markedsdirektør, Ole Kronborg, fortæller, at terminalen både giver Lindes kunder og virksomheden selv “stærke fordele”:

– For et par år siden var der mangel på CO2 til industrien i Europa, og det har vi taget konsekvensen af med den nye CO2-terminal, der er en klar styrkelse af forsyningssikkerheden for vores kunder. Initiativet understøtter samtidig vores fortsatte vækst, så vi kan matche den stigende efterspørgsel efter CO2 og vores øvrige industrielle og medicinske gasser.

CO2 fra genbrugskilder

CO2-leverancerne bliver sejlet til terminalen i havnen i Odense fra Lindes produktionsanlæg i Norden:

– Vores CO2-kilder i Norden er rene genbrugskilder, hvor CO2 opsamles som biprodukt ved produktionen af for eksempel bioethanol. Miljømæssigt øger Lindes CO2 derfor ikke den samlede CO2-udledning, fortæller Ole Kronborg.

CO2 genanvendes i tøris-produktionen

Det er ikke mindst i fødevareindustrien, efterspørgslen efter CO2 er øget markant – mere præcist CO2 i form af tøris, der i vid udstrækning bruges i forbindelse med transport af kølede eller frosne fødevarer. Baggrunden for stigningen i efterspørgslen er blandt andet, at online-handelen med fødevarer er øget kraftigt. For at imødekomme den stigende interesse har Linde for godt et år siden moderniseret sin tørisfabrik i Taulov og opgraderet produktionskapaciteten kraftigt.

– Vores produktion af tøris er samtidig blevet mere grøn og bæredygtig, for i forbindelse med moderniseringen har vi etableret et genindvindingsanlæg, så vi nu genanvender en stor del af den CO2, der tidligere forsvandt ud i atmosfæren. Det sker ved at, at vi leder den genindvundne CO2 tilbage til en stor tank og herefter bruger indholdet til fremstilling af ny tøris, fortæller Lindes markedsdirektør.

”Stadigt mere bæredygtig produktion”

CO2-terminalen understøtter Lindes strategi om både at producere, distribuere og transportere stadigt mere bæredygtigt, fortæller Ole Kronborg:

– Med terminalen får vi nu sejlet vores CO2 til Danmark med vores skib ”Gerda”, og dermed reducerer vi også der vores CO2-udledning, fordi vores forsyninger ikke længere skal transporteres på lastbiler fra forskellige produktionsanlæg i Norden og Nordeuropa – søtransport er en langt mere miljøvenlig transportform.

På samme måde har Linde også fået en grønnere profil, efter at virksomheden sidste år åbnede en ny luftgasfabrik ved Vejle:

– Når vi producerer meget mere lokalt, har vi langt mindre behov for at sende lastbiler ud på de europæiske veje for at købe luftgasser i andre lande. Det har også medvirket til en klar reduktion af vores CO2-udledning.

Tre initiativer – én retning

Både moderniseringen af tørisfabrikken, åbningen af luftgasfabrikken og nu etableringen af landets største CO2-terminal er ifølge Ole Kronborg udtryk for én og samme ambition:

– Vi vil fortsætte vores vækst – og vi vil gøre det stadigt mere miljøvenligt. Vores strategi er at blive en endnu større spiller i markedet, og derfor har vi både udbygget vores produktions-, lager- og distributionskapacitet dramatisk. Vi er klar til at møde fremtidens voksende behov – stadigt mere bæredygtigt.

Skrevet i: Aktuelt, Fødevareproduktion, Fødevaresikkerhed, Råvarer og ingredienser

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik