• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræØkologi og bæredygtighed09. 11. 2023 | Mikkel Bækgaard

Bøffen kan blive grønnere – forskningsprojekt tracker co2-aftryk på hver en bøf

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræØkologi og bæredygtighed09. 11. 2023 By Mikkel Bækgaard

I et MADE FAST forskningsprojekt har Danish Crown fået overblik over, hvor meget CO2 en oksekødsbøf udleder – lige fra koens foder til indpakningen i supermarkedet. Det sker som en del af deres arbejde med at klargøre den helt store ”regnemotor” for at kunne tracke hver en bøfs CO2-aftryk.

Ifølge en rapport fra august 2023 udgivet af den grønne tænketank, Concito står oksekød står for 55 pct. af danskernes CO2-udledning fra fødevarer. Der er altså lang vej til, at en hakkebøf bliver grøn. Men det betyder ikke, at den ikke kan blive grønnere, ligesom potentialet i at nedbringe vores samlede CO2-udledning her er relativt stort.

Danish Crown har et mål om at blive klimaneutrale i 2050, og de har sat sig for at lokalisere præcis hvor, de kan gøre bøffen grønnere.

“For at vi kan igangsætte de rette initiativer og projekter for at opnå vores mål, har vi behov for et overblik med vores hot-spots – og det giver en LCA model,” forklarer Vice President for sustainablity i Danish Crown Morten Pedersen og tilføjer:

“Hvis vi ikke tilvejebringer CO2-reduktioner, kan man spørge, får vi lov til at være her om fem til ti år? Det skal håndteres.”

Samtidig bliver der i disse dage på Christiansborg forhandlet om et kommende klimamærke til fødevarer, ligesom Morten Pedersen forudser en voksende efterspørgsel på information om klimaaftryk fra kunderne:

“Det er essentielt for, at vi kan skabe en forretning gennem CO2-reduktion at have data og derved kunne oplyse kunderne om vores CO2-aftryk.”

Mere end 95 procent ligger hos landmændene

Her kommer ph.d. i MADE’s forskningsindsats inden for bæredygtighed, Emil Pedersen, ind i billedet. Han kommer fra Aalborg Universitet og har hjulpet Danish Crown med at kortlægge CO2-aftrykket gennem alle faser i oksekødsproduktionen med en såkaldt ”livscyklus analyse”. Ifølge Morten Pedersen er disse data afgørende for at gøre virksomheden klar til de kommende krav fra politikere og kunder:

“Nu har vi byggestenene, som vi blot skal passe ind i det klimamærkningssystem, som kommer. Regnemotoren er sat op,” siger Morten Pedersen.

Analysen viste især én ting: Mere end 95 pct. af udledningerne stammer fra landmændene. Det er her, det batter at sætte ind.

Heldigvis er der også meget, som kan gøres hos landmændene. Blev alle de teknologier og metoder, som Danish Crown har kortlagt i deres bæredygtighedsarbejde, udnyttet 100 procent af landmændene, kunne virksomheden spare 0,5 millioner tons CO2 årligt. Til sammenligning skal Danmark i alt spare 20 millioner ton CO2 i 2030 for at leve op til klimamålet om en 70 procents reduktion af landets udledninger.

Et stykke papir med en masse tal

Men at komme til de 0,5 millioner tons CO2-besparelse, kræver en større indsats.

“En landmand sagde det meget godt til mig. De nye initiativer for at forbedre dyrevelfærd kan ses med det samme i, at dyret bliver sundere og producerer bedre. Men det her kan man hverken se, lugte eller røre ved. Det er usynligt,” forklarer Emil Pedersen, som i sin ph.d. har interviewet en række af Danish Crowns landmænd.

I dag samler Danish Crown allerede data ind på hver landmands CO2-afryk, som efterfølgende sendes retur til ham. Men der er langt fra bare at stå med papir med en masse tal, til egentlig at vide, hvad man så kan bruge de tal til.

“Landmændene ved ikke, hvad de skal bruge det til, andet end det er sjovt at sammenligne sig med naboen. Han tror måske, det er LED-pærerne eller det at køre mindre i sin traktor, der kan reducere udledninger, men disse ændringer gør kun en meget, meget lille forskel i det store regnestykke. Der skal man i stedet gå ind og se på fodersammensætning og dødelighed f.eks., hvor man kan gøre produktionen mere effektiv,” forklarer han.

Morten Pedersen var ikke overrasket over, at udfordringen ligger ved landmændene, og kødproducenten kigger nu på, hvordan de kan støtte landmændene i at få rullet kendte teknologier ud, og give bedre oplysninger om deres egne data.

“Lige nu er vi gang med at sikre, at data er up-to-date og korrekte, inden vi arbejder videre med at optimere hos landmændene,” siger Morten Pedersen.

Afbrænding af metan og forsuring af gødning

Hvilke teknologier er det så, landmændene skal have gang i, for at de 0,5 millioner tons CO2 kan blive sparet fra produktionen hvert år?

Her peger Gustaf Bock, der er director i sustainable farming i Danish Crown, på en række løsninger:

“Der er ikke en løsning, men en palette af løsninger, som ligger lige for: Tilsætning af additiver til foderet, som reducerer køernes metan-udslip, nitrifikationshæmmere i gødning, så mindre nitrat udledes, afbrænding af metan fra gylletank, så den aldrig rammer atmosfæren, forsuring af gødning og et lavere foderforbrug.”

Årsagen til, at disse løsninger ikke bare kan være en forudsætning for at få lov til at levere kød til Danish Crown, skyldes ifølge Gustaf, den globale konkurrence:

“Tvang er effektivt, men hvem skal betale? Landmændene lever i en global konkurrence, hvor deres kollegaer i andre lande ikke har samme omkostninger.”

Dog kan det på den anden side argumenteres, at det nye klimamærke vil betyde, at landmændenes CO2-aftryk får større betydning for deres konkurrencedygtighed, og derved presser dem til at indføre nogle af de teknologier og metoder, Danish Crown anbefaler.

Klove og yver på tallerkenen

Vender vi blikket mod Danish Crowns egen fabrik har Emil Pedersen undersøgt, hvad der her kan gøres for at reducere CO2-udslip.

Selvom reduktionerne langt fra batter på samme måde, som ude hos landmændene har Emil Pedersen fundet et punkt til forbedring: Biprodukter. Ved at få mere ud af hver ko, kommer hvert produkt fra den ko til at have et lavere CO2-aftryk.

“Klovene og muligvis yverne kan bruges til menneskemad i stedet for dyrefoder. Derudover kan man udvinde protein fra blodet,” siger Emil Pedersen.

I dag sælger Danish Crown allerede en del af yverne til Asien og klovene til Afrika som mad til mennesker, men de bliver også til dyrefoder, da det nuværende marked for mad til mennesker er for lille i forhold til produktionen. Emil Pedersen peger altså på, at det marked kan udvides, men han understreger dog, at det er hos landmændene, forskellen kan gøres:

“Jeg gik ind i projektet med tanken om, at nu skal vi redde verden, men har fået øjnene op for, hvor enormt svært det er. Det er langt, langt sværere at ændre på ting ude hos landmændene end på selve fabrikken, men det er det, der skal til.”

Emil Pedersens anbefaling er derfor skræddersyet hjælp til landmændene:

“De skal udarbejde skræddersyede anbefalinger til de enkelte landmænd, da hver landmand kører deres produktion lidt forskelligt og er forskellige. Derfra skal Danish Crown agere konsulent og hjælpe landmanden på vej også med undervisning i, hvor miljøpåvirkningerne kommer fra. Her kan man sammen finde frem til lavthængende frugter som fodereffektiviseringer. Man skal gøre det så praktisk som muligt. Det nytter ikke bare at komme med en masse tal og rapporter, siger han afslutningsvis.”

Skrevet i: Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik