En omlægning af en sjællandsk økolog til biodynamisk landbrug, har skabt en mulighed for mejeriet Øllingegaard at tilbyde Danmarks første biodynamiske piskefløde til de danske forbrugere.

Biodynamiske mejeriprodukter produceret på et dansk mejeri er en sjældenhed. Naturmælk har siden 2006 indvejet og solgt biodynamiske mejeriprodukter, og nu følger det sjællandske økologiske mejeri Øllingegaard trop.
– Vores landmænd har altid været på forkant med den bæredygtige udvikling, og for os er det dejligt at en af vores sjællandske landmænd har taget initiativet til at omlægge til biodynamik, fortæller direktør Leif Friis Jørgensen.
– At vi er lykkes med at være det første mejeri, som kommer på markedet med en biodynamisk piskefløde til detailhandlen, siger jo noget om en visionær tilgang fra såvel Dagrofa Detail samt biodynamisk forening, der begge har været involveret i hvilket produkt der burde lanceres til markedet, lyder det fra direktøren.
En sjællandsk biodynamiker
Jim Saabye og hustruen Pernille er omdrejningspunktet på den sjællandske biodynamiske mælk. De driver gården Damsmosegård ved Dronningmølle på Sjælland, og har været andelshaver til Øllingegaard siden 2018.
Damsmosegård har været økologisk drevet siden 1995, og blev i 2019 godkendt til biodynamik.
De store græsfolde til køerne, som er kendetegnet for gården, og naturplejen med kvierne, er med til at styrke biodiversiteten. ”Der er uanede mængder af natur her hvor vi bor, og viberne og tranerne kommer tilbage” udtaler Jim Saabye, der finder det helt afgørende, at familien lever livet i pagt med naturen.
Fremtiden er lys
At de nye biodynamiske mejeriprodukter, der udover piskefløde også tæller en minimælk , lanceres i et tæt samarbejde med Meny og Spar i uge 39, vidner om en vilje til at afprøve noget helt nyt i den danske detailhandel. Disse 2 produkter er de første der lanceres, og såfremt der er en efterspørgsel udvides produktserien med endnu flere biodynamiske produkter.