• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Brød og kagerPolitik og eksport25. 03. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Bager- og Konditormestrene med forslag der skal afhjælpe hårdt tiltrængte medlemmer

Brød og kagerPolitik og eksport25. 03. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

Mange bagerier og konditorier med cafeområder og siddepladser føler sig overset i regeringens hjælpepakker.

I sidste uge lukkede regeringen ned for danskernes mulighed for at gå på cafe og nyde kaffe og kage og i går blev lukningen så forlænget med yderligere tre uger. En beslutning, der giver mening i den situation, som Danmark er i for øjeblikket.
Men beslutningen rammer mange danske bagerier og konditorier rigtig hårdt, da der ikke er udsigt til erstatning for den tabte fortjeneste i cafeområderne, der nu ikke længere må holdes åbent.
– Bager- og konditorbranchen har i de seneste år gennemgået en større forandring og tilbyder i dag ofte også, at man kan sidde på stedet og nyde en bolle med ost eller en kage. Det har været positivt for branchens økonomi, men regeringens forbud mod servering har revet tæppet væk under mange af vore medlemmers omsætning, økonomi og overlevelsesmuligheder, siger administrerende direktør for Bager- og Konditormestre i Danmark (BKD), Michael Kjær Pedersen.
Branchen er, nedlukningen af Danmark til trods, stadig et sted, hvor en del danskere henter brød og en kage i denne tid, men branchen har også oplevet stor nedgang i omsætningen og her bliver de virksomheder, der har cafe i forbindelse med deres bageri/konditori ekstra hårdt ramt.
– Vi har medlemmer, der henter en stor del af omsætningen ind på cafedrift og de penge kommer ikke i kassen og der er ikke noget i hjælpepakkerne fra regeringen, der ser ud til at kunne kompensere, da man som bager- eller konditor ikke er tvangslukket, fortæller Michael Pedersen.
Han forudser, at med den seneste forlængelse af nedlukningen af Danmark, at rigtigt mange kommer økonomisk i klemme i den kommende tid. Især fordi påsken traditionelt er en stor højtid for branchen.
– Mange af vores virksomheder ligger i en størrelsesorden, hvor man ser ud til at falde mellem to stole. Nogle har for få ansatte til at kunne benytte sig af ordningen om lønkompensation andre er for store til at der kan gives erstatning i forhold til hjælpepakken for selvstændige. Og så er der de virksomheder med cafedrift, der må se endnu tre ugers omsætning – inklusive påskeomsætningen – forsvinde, siger Michael Kjær Pedersen og fortsætter.
– Regeringen har spændt et godt og bredt sikkerhedsnet ud under dansk erhvervsliv. Men det har huller, der bør lappes. Ellers kommer denne krise, potentielt, til at koste en stor del af vores branche livet, siger han.

Helt konkret foreslår Bager- og Konditormestre i Danmark følgende initiativer, som kan være et godt lappegrej for vores medlemmer.

  • Mulighed for lønkompensation skal nedbrydes til afdelinger, som vi kender det fra arbejdsfordelingsordningen i stedet for på CVR-nummer. Sådan man kan få lønkompensation opnås hvis 30 % af en afdeling kan sendes hjem. I bager- og konditorbranchen, hvor der både er produktion, salg over disk, café og salg til andre virksomheder er de enkelte områder ramt forskelligt og det kan være svært at sende 30 % af den samlede medarbejderstyrke hjem.
  • Mulighed for at fordele omkostninger til flere CVR-numre, hvis der er etableret et ”administrationsselskab”, som står for den samlede administration, når driftstabet skal opgøres.
  • Mulighed for at reglerne om arbejdsfordeling også kan anvendes, hvor der kun er en medarbejder i en afdeling. Branchen er udfordret af, at en del af vores medlemmer selv er i produktionen sammen med en lærling og en svend. Lærlingen kan ikke sendes på fordeling, så der er kun mester selv og svenden. Og det er ikke muligt at sende svenden hjem på lønkompensation, da mester ikke selv kan stå for produktionen i ugens syv dage. Derfor er den eneste mulighed ved produktionsnedgang, at svenden er hjemme nogle dage om ugen.
  • Mulighed for at hjemsende lærlinge og elever med løntilskud efter de eksisterende regler for AUB, såfremt der ikke er noget at lave i virksomheden.
  • Mulighed for at fødevarevirksomhed i et storcenter får 100 % dækning for omkostninger, selvom de ikke er pålagt at lukke. Vi oplever, at deres omsætning er faldet massivt fordi ingen kommer ind i et storcenter, da de øvrige butikker er lukkede.
  • Mulighed for at lave flyvende udskiftning i forhold til lønkompensationsordningen, således at hjemsendte medarbejdere kan komme tilbage på arbejde, så nogle af dem som arbejder, også kan holde fri. Det er nok i virkeligheden en kombination af arbejdsfordeling og lønkompensation – dog uden dagpenge. Det vil give rigtigt god mening for vores medlemmer.
  • Mulighed for adgang til mellemfinansiering eller billige lån. Frigivelsen af den kontracykliske kapitalbuffer hjælper ikke virksomheder som har en hårdt presset økonomi, da de ikke er kreditværdige. Vi ser derfor gerne, at der stilles en låneramme fra den danske stat målrettet især de små og mellemstore virksomheder. Lånene skal formidles igennem bankerne til 0 % i rente i to år uden fordyrende administrationsomkostninger.

Skrevet i: Brød og kager, Politik og eksport

Seneste nyt fra redaktionen

Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

Drikkevarer02. 12. 2025

Ved årets European Coffee & Hospitality Awards blev det endnu engang understreget, at godt håndværk betaler sig. Italienske Lavazza blev i denne uge kåret til Best European Commercial Coffee Roaster for tredje år i træk. Det er en hæder, der baserer sig på mere end 10.000 nomineringer og

Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

Forskning og uddannelseFødevareproduktionRåvarer og ingredienser02. 12. 2025

Et nyt projekt støttet af Innovationsfonden undersøger, hvordan planteproteiner kan erstatte æg i visse af vores fødevarer – uden at gå på kompromis med hverken smag, konsistens eller bæredygtighed. Af Kimie Kongsøre Æg er lidt af en superingrediens i madlavning. De skummer, giver struktur

Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

AktueltDetailhandel og en grosFoodservice02. 12. 2025

Black Friday har længe været et hit hos de private forbrugere, men konceptet tiltaler også de professionelle kunder. Det er meldingen fra Dagrofa Foodservice, som i fredags opnåede en markant samlet omsætningsrekord for de 30 lokale Cash & Carry-butikker. Særligt gouda, burgerbøffer og pommes

Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

AktueltFoodservice02. 12. 2025

Torsdag i sidste uge afholdt østrigske Falstaff en stor lanceringsevent for 350 mennesker i anledning af udgivelsen af deres nye magasin dedikeret til de nordiske og baltiske lande. Ved samme event lancerede Europas førende mad- og livsstilsmedie deres nye guide til Nordens bedste barer, mens en

FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

FødevareproduktionFødevaresikkerhedKød, fisk og fjerkræPolitik og eksportTop02. 12. 2025

Østre Landsret frifandt i november Fødevarestyrelsen for at have taget for høje priser for sin kødkontrol. Nu anker brancheorganisationen FødevareDanmark imidlertid afgørelsen til Højesteret, da man mener, at dommen er i strid med EU-retten. FødevareDanmark mener, at Fødevarestyrelsens

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

    02.12.2025

  • Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

    02.12.2025

  • Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

    02.12.2025

  • Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

    02.12.2025

  • FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

    02.12.2025

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik