• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Messer og konferencerTop29. 01. 2020 | Peter Friis

Bæredygtig emballage er i fokus på ProSweets i Køln

Messer og konferencerTop29. 01. 2020 By Peter Friis

Genanvendelige og/eller biologisk nedbrydelige folier er i fokus. (Arkivfoto: Koelnmesse).

Udstillerne på ProSweets i Køln viser mange alternativer til den traditionelle indpakning af slik og snacks.

Hvilke krav skal emballagen til slik og snacks opfylde i år 2020 og videre frem? Dette og mange andre spørgsmål vil blive besvaret på ProSweets, der afholdes fra 2. til 5. februar i Køln.
Mindre plastik, flere fornyelige råstoffer, lavere pakningsvægt og genvindelighed er kendetegnende for de løsninger, der præsenteres i Køln.

Spontane indkøb
Snacks og slik er klassiske on-the-go produkter, der typisk købes spontant og spises undervejs. Derfor er emballagen af afgørende betydning. Både når det handler om brugervenlighed og bæredygtighed.
Forbrugerundersøgelser fra 2019 viser, at 70 procent af de tyske forbrugere har undladt at købe et givent produkt, fordi emballagen ikke var bæredygtig nok, og at hver femte tyske forbruger regelmæssigt sætter produkter tilbage på hylden af denne grund.
Konfekturefabrikanter, der ønsker at være et skridt foran deres konkurrenter, har da også erkendt, at bæredygtigheden af emballagen altid har en afgørende indflydelse på succesen på salgsstedet. De store mærkevareproducenter har således været bannerførere for en ny trend med så lidt emballage som muligt uden at forringe beskyttelsen af varerne.
Plast, der er vanskeligt at genbruge, bliver ligeledes gradvist udfaset. Samtidig er der kommet en række alternative emballeringsmaterialer som komposterbare, papirbaserede og biologisk nedbrydelige materialer på markedet.

Papiret er videreudviklet
For at opfylde de vedvarende stigende krav om bæredygtig emballering er anvendelsesområderne for papir løbende under udvikling. De seneste innovationer omfatter pakker i genanvendeligt letvægtspapir i stedet for de traditionelle blisterpakninger.
En af disse emballagetyper bliver dannet af ultralet bølgepap, der presses i facon og foldes omkring slikket uden brug af lim. Hele emballagen kan derfor gå direkte til genbrug. Emballagen leder tankerne hen på japansk papirfoldekunst, men er resultatet af et tæt og langvarigt samarbejde mellem maskinbyggere og emballagespecialister.
Det er dog ikke kun pakning med FSC-certificeret papir, der kan karakteriseres som ægte genbrugsprodukter på messen i Køln. En række udstillere viser således 100 procent genanvendelige og/eller biologisk nedbrydelige folier. De innovative materialer har typisk de samme mekaniske egenskaber som konventionel PET/PE-folie og kan forarbejdes direkte til både individuelle indpakninger og multipakninger.
Udstillerne viser også en række eksempler på, hvordan man kan undgå at bruge de kombinerede materialer, der er svære at sortere og dermed genanvende end emballager, der er dannet i samme materialetype.
Og ifølge Micha Goes fra designbureauet Pacoon er der mulighed for, at producenterne af slik og snacks bliver frontløbere med hensyn til bæredygtig emballering. På messen giver han og kollegerne en række bud på fremtidens slikemballage på specialeventet “funktion møder design”.

Digitale pakker med værdifuld information
Mærkevarer, der ønsker at signalere bæredygtighed og mindre brug af emballage, kan få problemer med at viderebringe de nødvendige informationer om varen til forbrugeren, forklarer Alexander Schenk, der er chefdesigner på DeTeMa.
– Det er her, digitaliseringen af emballagen, siger han og tilføjer, at messen i Køln bringer en række eksempler på disse udvidede emballager, hvor digitale koder har potentiale til at forvandle enkle indpakninger til multitalenter.
Han fremhæver de såkaldte Digimarc-koder, der er usynlige for det menneskelige øje og er knyttet til emballagen som et slags vandmærke, der ikke kun bruges som varenummer, og kan accelerere indkøbsprocessen, men også kan bruges som et link fra en smartphone til producentens hjemmeside.
Den virkelige og digitale verden fusionerer på salgsstedet ved at pege kameraet på en smartphone på ethvert punkt i pakningen. Herved kan varefakta, næringsstoffer, allergiadvarsler osv. kaldes frem sammen med eksempelvis specialtilbud, lodtrækninger eller kuponer.

ProSweets afholdes sideløbende med ISM, der i år har 50 års jubilæum. (Arkivfoto: Koelnmesse)

De bedste løsninger vises i praksis
Hvordan kan snacks og slik overholde de mangfoldige krav til pakning og emballage, og hvad skal man tage med i overvejelserne, når fremtidens emballage skal designes? Det er spørgsmål som disse, der vil blive besvaret og illustreret med talrige praktiske eksempler fra 2. til 5. februar på ProSweets i Køln, der samler hele spektret af leverandører til slik- og snacks-industrien.
Lige fra mangfoldige ingredienser over innovative pakkemaskiner og materialer til optimerede produktionsteknologier er i fokus på messen, der udover de mange udstillede løsninger har talrige specialevents, der samlet set giver svar på så godt som alle spørgsmål, når det handler om effektiv og bæredygtig produktion af slik og snacks.
ProSweets afholdes parallelt med ISM, der er verdens førende messe for slik og snacks. Fra 2. til 5. februar vil de besøgende fagfolk få et indblik i hele værdikæden fra råvarer og ingredienser over fabrikation og emballering til den færdige konfekture.
Læs mere på http://www.prosweets.com.

Skrevet i: Messer og konferencer, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

Drikkevarer02. 12. 2025

Ved årets European Coffee & Hospitality Awards blev det endnu engang understreget, at godt håndværk betaler sig. Italienske Lavazza blev i denne uge kåret til Best European Commercial Coffee Roaster for tredje år i træk. Det er en hæder, der baserer sig på mere end 10.000 nomineringer og

Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

Forskning og uddannelseFødevareproduktionRåvarer og ingredienser02. 12. 2025

Et nyt projekt støttet af Innovationsfonden undersøger, hvordan planteproteiner kan erstatte æg i visse af vores fødevarer – uden at gå på kompromis med hverken smag, konsistens eller bæredygtighed. Af Kimie Kongsøre Æg er lidt af en superingrediens i madlavning. De skummer, giver struktur

Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

AktueltDetailhandel og en grosFoodservice02. 12. 2025

Black Friday har længe været et hit hos de private forbrugere, men konceptet tiltaler også de professionelle kunder. Det er meldingen fra Dagrofa Foodservice, som i fredags opnåede en markant samlet omsætningsrekord for de 30 lokale Cash & Carry-butikker. Særligt gouda, burgerbøffer og pommes

Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

AktueltFoodservice02. 12. 2025

Torsdag i sidste uge afholdt østrigske Falstaff en stor lanceringsevent for 350 mennesker i anledning af udgivelsen af deres nye magasin dedikeret til de nordiske og baltiske lande. Ved samme event lancerede Europas førende mad- og livsstilsmedie deres nye guide til Nordens bedste barer, mens en

FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

FødevareproduktionFødevaresikkerhedKød, fisk og fjerkræPolitik og eksportTop02. 12. 2025

Østre Landsret frifandt i november Fødevarestyrelsen for at have taget for høje priser for sin kødkontrol. Nu anker brancheorganisationen FødevareDanmark imidlertid afgørelsen til Højesteret, da man mener, at dommen er i strid med EU-retten. FødevareDanmark mener, at Fødevarestyrelsens

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

    02.12.2025

  • Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

    02.12.2025

  • Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

    02.12.2025

  • Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

    02.12.2025

  • FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

    02.12.2025

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik