Sidste år fejrede Rådet For Sund Mad for første gang bælgfrugternes dag i Danmark. Nu vender mærkedagen tilbage d. 10. februar, hvor blandt andet foodservice-branchen opfordres til at være med til at sætte bælgfrugterne på menuen den dag. Og allerede fra mandag d. 16. januar er der inspiration og opskrifter at hente.

Danskerne spiser i gennemsnit 2 g bælgfrugter om dagen, og det er meget langt fra de 100 g, som De officielle Kostråd anbefaler at spise. Derfor fejret Rådet for Sund Mad for anden gang nu Bælgfrugternes Dag.
Og det er der magne grunde til at. Bælgfrugter er nemlig en proteinrig råvare fuld af fibre, mineraler og vitaminer, der samtidig i klimaperspektiv er med til at sikre, at vi går en bæredygtig og ansvarlig fremtid i møde. At de endda er forholdsvis billige taler også ind i en tid, hvor vi alle strækker os langt for at få hverdagen til at hænge sammen.
Bælgfrugternes Dag er lanceret af FN, og Rådet For Sund Mad går herhjemme – sammen med kokke og madprofessionelle over hele landet – forrest med viden om bælgfrugternes fortræffeligheder og inspiration til en lang vifte af retter, der rækker ud over de mest kendte; hummus, falafler, daal – og gule ærter.
En god vej til mindre kød
Bælgfrugternes Dag fejres i både institutioner, skoler, børnehaver, plejehjem og virksomheder over hele landet i en fælles begejstring, og for at nå helt ind i danskernes hjerter, smagsløg og køkkener med budskabet om at skrue op for brugen af bælgfrugter i madlavningen op til Bælgfrugternes Dag, på selve dagen – og ikke mindst i fremtiden.
”I Rådet for sund mad bruger vi mad og måltider som en løftestang for sundere liv. En god måde at gøre det på er ved at spise mindre kød og i stedet vælge bælgfrugter og fisk. Det er både godt for sundhed og klima”, siger Per Christiansen, bestyrelsesformand i Rådet for sund mad, og fortsætter: ”Bælgfrugternes Dag skal inspirere til, hvordan vi kan bruge bælgfrugter i vores hverdagsmad og få dem til at smage fantastisk. De har tilbage i tiden været en stor del af vores madkultur, og det kan de blive igen”.
På raadetforsundmad.dk kan man allerede fra 16. januar få opskrifter og inspiration til, hvordan man kan være med til at fejre Bælgfrugternes Dag i sit eget køkken, og over hele landet vil bælgfrugt-entusiaster op til Bælgfrugternes Dag dele opskrifter, viden og tips på deres platforme, hjemmesider og sociale medier. Rådet For Sund Mad opfordrer til at følge og bruge hashtagget #bælgfrugternesdag, så alle deler opskrifter med hinanden.
Hvad er bælgfrugter?
Både kikærter, kidneybønner, flækærter, hvide bønner, butterbeans, røde linser og Puy linser er bælgfrugter og listen fortsætter. Heldigvis er det nemt at få de smukke bælgfrugter til at smage som en drøm. Fra en forbrugsanalyse af bælgfrugter fra Aarhus Universitet ved vi, at danskere vil motiveres af viden og opskrifter om, hvordan man bruger bælgfrugter og viden om sundhedsmæssige og ernæringsmæssige fordele.
Sund og klimavenlig
Bælgfrugter er et godt valg, når du vil servere sund mad, og de er gode kilder til protein og andre næringsstoffer. Samtidig er bælgfrugter blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk. Bælgfrugter kan dyrkes i Danmark. I dag er der flere landmænd, der dyrker linser, kikærter og hestebønner, og du kan efterhånden købe de dansk producerede bælgfrugter i forskellige supermarkeder.