• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FødevareproduktionPolitik og eksport16. 01. 2025 | Mikkel Bækgaard

Alfa Laval vil udvikle fremtidens fødevarer på nyt innovationscenter i Danmark

FødevareproduktionPolitik og eksport16. 01. 2025 By Mikkel Bækgaard

Nyt innovationscenter i København skal bidrage til at løse de store, verdensomspændende udfordringer med at fremstille fødevarer nok til den hastigt voksende befolkning og samtidig drastisk minimere miljøpåvirkningen fra det globale fødevaresystem. På innovationscentret, som Alfa Laval står bag, vil der blive udviklet helt nye fødevarer og produktionsmetoder gennem et samarbejde mellem den etablerede fødevareindustri, forskere, iværksættere og andre partnere.

Det nye innovationscenter bliver omdrejningspunktet for udviklingen af fremtidens fødevarer samt mere effektive produktionsmetoder, der reducerer miljøpåvirkning i hele forsyningskæden fra gård til gaffel. Den globale koncern Alfa Laval står bag innovationscentret, som er placeret i Søborg, hvor koncernens hovedkvarter for Food and Water-divisionen i forvejen holder til. Centret vil styrke samarbejdet og interaktionen med klyngen af virksomheder i København, som allerede arbejder med forskning og teknologier, der gør det muligt at fremstille flere, sundere og mere bæredygtige fødevarer.

Løse to udfordringer

Alfa Laval etablerer sit Food Innovation Centre for at bidrage til at løse to store udfordringer. Befolkningstilvæksten over de næste årtier betyder, at fødevareproduktionen skal stige markant. Samtidig er det eksisterende fødevaresystem ansvarlig for en tredjedel af drivhusgasudledningerne, 70 procent af ferskvandsforbruget og en tredjedel af verdens energiforbrug, foruden et markant tab af biodiversitet. Parallelt går rundt regnet en tredjedel af al mad enten tabt eller bliver spildt undervejs i forsyningskæden. 

“Med vores udvalg af teknologier, løsninger og kompetencer kan Alfa Laval gøre det muligt for fødevare- og drikkevareproducenter at tage et meget større ansvar i deres forsyningskæde. Det er helt nødvendigt at sikre, at det globale fødevaresystem kan brødføde en voksende global befolkning samtidig med et langt større hensyn til miljøet og klimaet, og her har Alfa Laval meget at bidrage med, “siger Lars Dithmer, President Business Unit Food Systems hos Alfa Laval.

Ifølge FN skal fødevareproduktionen i 2050 været øget med op til 70 procent for at brødføde den voksende befolkning på verdensplan, og det kræver nytænkning inden for fødevareproduktion. Samtidig dominerede verdens største fødevareproducenter i 2023 gruppen af de første virksomheder, der påbegyndte arbejdet med Science Based Targets for Nature – de videnskabelige mål for at genoprette naturen. I 2023 blev de videnskabelige mål udvidet fra et smalt fokus på klimapåvirkningen gennem udledningen af drivhusgasser til også at fokusere på miljøpåvirkningen af land, vand og biodiversitet.

Fokusere på to hovedområder

Det er baggrunden for, at innovationscentret vil fokusere på to hovedområder: Konventionelle fødevarer, ingredienser og drikkevarer samt næste generation af fødevarer.

I førstnævnte hovedområde vil der blive arbejdet med udvikling af processer og teknologier til at producere fødevarer med et højere næringsindhold og et højere udbytte samtidig med, at forbruget af energi, vand og råvarer minimeres i forbindelse med produktionen. Alle ressourcer vil i stigende grad blive genindvundet og genbrugt.

I andet hovedområde er der fokus på udvikling af nye processer og teknologier til nye plantebaserede og fermenteringsbaserede fødevarer, fra proof of concept over opskalering til industriel produktion for at opnå en radikalt reduceret miljøpåvirkning i forsyningskæden.

“Det er vores ambition, at det bliver et test- og udviklingscenter i verdensklasse. Centret skal takle udfordringerne med at levere fødevarer i dag og i fremtiden, og centret vil give mulighed for samarbejde på tværs af hele økosystemet for innovation af fødevarer med virksomheder og organisationer i alle størrelser – fra nystartede virksomheder til globale fødevarevirksomheder og den akademiske verden,” siger Johan Agrell, Vice President for Next-generation Food i Alfa Lavals Food & Water-division.

Moderne testfaciliteter

Centret bliver placeret med de moderne testfaciliteter, som Alfa Laval allerede har i koncernens danske hovedkvarter og kommer til at indeholde komplette fødevare-forarbejdningslinjer og test- og udviklingsfaciliteter for at gøre det muligt at vurdere, hvordan koncepter og ideer kan opskaleres ved at anvende den nyeste teknologi. Der vil være fokus på, hvordan kunstig intelligens kan spille en rolle i forbindelse med udviklingen af fremtidens fødevarer.

Tanken bag placeringen af Food Innovation Centre i Søborg er, at det skal komplementere den klynge af virksomheder i hovedstadsområdet, som arbejder målrettet med udviklingen af fremtidens fødevarer. Virksomhederne har fokus på innovative bioløsninger, som kan revolutionere fødevaresektoren, og området er derfor rigt på eksperter, der ved hjælp af nye teknologier fremmer produktion af sunde fødevarer, som kan reducere fødevaresektorens klimabelastning.

Fokus på protein

Innovationscentret vil først rette et særligt fokus på proteinforarbejdning, når centret er klar til drift. Det skyldes, at fødevareindustrien står over for en særligt stor udfordring med at sikre tilstrækkelige mængder protein til det stigende befolkningstal.

“Vi får et primært fokus på at udvikle nye og mere effektive måder at udvinde proteiner fra plantebaserede kilder og gennem fermenteringsbaseret forarbejdning for at producere nye sunde fødevarer med anvendelse af mindre vand og energi og fra færre råvarer,” siger Johan Agrell og fortsætter:

“Sideløbende vil anlægget have fokus på forarbejdning af kød- og fiskebaseret protein. Vi ved, at animalske proteiner udgør en tung belastning for miljøet. Men der vil mange år fremover stadig være behov for animalske proteiner til at brødføde verdens befolkning. Så vores mission er at fortsætte vores bestræbelser på at optimere produktionen af animalske proteiner og minimere miljøpåvirkningen af denne nødvendige fødevarekilde.”

Det nye innovationscenter kommer til at dække et areal på ca. 1.200 kvadratmeter. Der bliver etableret et besøgscenter ved centret, som forventes at stå færdigt i 2027.

Skrevet i: Fødevareproduktion, Politik og eksport

Seneste nyt fra redaktionen

MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

Detailhandel og en grosEmballageMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Regeringen har aftalt at ville fjerne emballageafgiften samt udtrykt vilje til at indføre et loft over kommunernes andel af producentansvaret. Det mødes med stor tilfredshed hos Mærkevareleverandørerne. ”Det er stærkt, at regeringen har aftalt en ramme for et loft over, hvor store omkostninger

Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

Forskning og uddannelse16. 09. 2025

To glemte flasker i en kælder på Frederiksberg med bakteriekulturer fra 1890’erne har givet forskere fra Københavns Universitet et enestående indblik i Danmarks smøreventyr. Gennem avanceret DNA-analyse har de undersøgt indholdet i flaskerne som blandt andet bød på flere bakterielle overraskelser og

Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

AktueltForskning og uddannelse16. 09. 2025

Sønderborg Kommune, Hotel- og Restaurantskolen i Valby, EUC Syd og lokale samarbejdspartnere vil sammen undersøge muligheden for at etablere serviceuddannelser inden for hotel-, restaurations- og turismebranchen med internationalt udsyn og stærk lokal forankring. Et nyt partnerskab er ved at

Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Mandag den 15. september lagde finansminister Nicolai Wammen vejen forbi Regionshospitalet i Randers for at lade sig inspirere af en af landets største økologiske succeser. Kan man reducere sit klimaaftryk, sænke sit madspild, spise langt mere efter kostrådene – for eksempel 580 procent flere

Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

FoodserviceMiljø og sundhedTop16. 09. 2025

En ny undersøgelse fra analysevirksomheden YouGov viser, at danskerne ikke er blege for at skippe et måltid og erstatte det med en hurtig snack på farten. Specielt den yngre generation tyer oftere til det hurtige og lette alternativ. Den tendens bekymrer ernæringsekspert. Mad på farten kommer i

Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

AktueltMesser og konferencer11. 09. 2025

Onsdag den 10. september var fødevareleverandøren Dagrofa Foodservice værter for inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’ i TAP1 i København. Der var i år rekordstor opbakning til arrangementet med over 160 udstillere og 1.700 deltagere. En stor del af den danske fødevarebranche

Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

Messer og konferencer11. 09. 2025

Med omkring 4.300 udstillere og 135 fællesstande åbner Anuga Fine Food 2025 i Köln i sin hidtil største udgave. Fagmessen under Anuga-paraplyen viser, hvordan delikatesser, gourmetprodukter og basisfødevarer vinder global betydning. Fra Altunkaya Ins. Nak. Gida Tic. A.S. over Calvo

Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

Detailhandel og en gros11. 09. 2025

Dagrofa har stigende salg af kædernes egne mærker. Nu kan kunderne møde mere end 40 nye produkter i premium-mærket OMHU. Ost, pølser, laks, ris, pasta og pastasovs. Dagrofas premiumbrand OMHU har lige fået tilført mere end 40 nye varer, som er rettet mod forbrugere, der også kigger efter luksus

Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

AktueltMejeriMesser og konferencer11. 09. 2025

Lørdag den 20. september serverer ’Cheese Copenhagen’ et stort - og gratis - ostebord i TorvehallerneKBH: 86 danske oste fra store og små mejerier.  Er man interesseret i ost, bør man lægge vejen forbi det københavnske madmekka TorvehallerneKBH lørdag den 20. september. Fra kl. 11 til 16

Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

DrikkevarerMesser og konferencerTop11. 09. 2025

Festivalen Kaffe & Sensorik, der vender tilbage til Aarhus i oktober, samarbejder med den socialøkonomiske virksomhed Social Craft om at skabe nye arbejdspladser til dém, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. Når festivalen Kaffe & Sensorik indtager Aarhus Congress Center den

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan får du op til 50 % mere lagerkapacitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mindre vedligeholdelse takket være avanceret vakuumgenerering fra Busch

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

    16.09.2025

  • Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

    16.09.2025

  • Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

    16.09.2025

  • Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

    16.09.2025

  • Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

    16.09.2025

  • Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

    11.09.2025

  • Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

    11.09.2025

  • Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

    11.09.2025

  • Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

    11.09.2025

  • Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

    11.09.2025

  • Ny digital løsning skal fjerne administrativt bøvl i danske professionelle køkkener

    09.09.2025

  • Bager fra Ørum skal kæmpe for Danmark ved EuroSkills 2025 i Herning

    09.09.2025

  • DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

    09.09.2025

  • To nye profiler i Danish Crowns bestyrelse

    09.09.2025

  • Nyt ambassadørkorps skal styrke Food Festivals fremtid

    09.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik