• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FødevareproduktionPolitik og eksport16. 01. 2025 | Mikkel Bækgaard

Alfa Laval vil udvikle fremtidens fødevarer på nyt innovationscenter i Danmark

FødevareproduktionPolitik og eksport16. 01. 2025 By Mikkel Bækgaard

Nyt innovationscenter i København skal bidrage til at løse de store, verdensomspændende udfordringer med at fremstille fødevarer nok til den hastigt voksende befolkning og samtidig drastisk minimere miljøpåvirkningen fra det globale fødevaresystem. På innovationscentret, som Alfa Laval står bag, vil der blive udviklet helt nye fødevarer og produktionsmetoder gennem et samarbejde mellem den etablerede fødevareindustri, forskere, iværksættere og andre partnere.

Det nye innovationscenter bliver omdrejningspunktet for udviklingen af fremtidens fødevarer samt mere effektive produktionsmetoder, der reducerer miljøpåvirkning i hele forsyningskæden fra gård til gaffel. Den globale koncern Alfa Laval står bag innovationscentret, som er placeret i Søborg, hvor koncernens hovedkvarter for Food and Water-divisionen i forvejen holder til. Centret vil styrke samarbejdet og interaktionen med klyngen af virksomheder i København, som allerede arbejder med forskning og teknologier, der gør det muligt at fremstille flere, sundere og mere bæredygtige fødevarer.

Løse to udfordringer

Alfa Laval etablerer sit Food Innovation Centre for at bidrage til at løse to store udfordringer. Befolkningstilvæksten over de næste årtier betyder, at fødevareproduktionen skal stige markant. Samtidig er det eksisterende fødevaresystem ansvarlig for en tredjedel af drivhusgasudledningerne, 70 procent af ferskvandsforbruget og en tredjedel af verdens energiforbrug, foruden et markant tab af biodiversitet. Parallelt går rundt regnet en tredjedel af al mad enten tabt eller bliver spildt undervejs i forsyningskæden. 

“Med vores udvalg af teknologier, løsninger og kompetencer kan Alfa Laval gøre det muligt for fødevare- og drikkevareproducenter at tage et meget større ansvar i deres forsyningskæde. Det er helt nødvendigt at sikre, at det globale fødevaresystem kan brødføde en voksende global befolkning samtidig med et langt større hensyn til miljøet og klimaet, og her har Alfa Laval meget at bidrage med, “siger Lars Dithmer, President Business Unit Food Systems hos Alfa Laval.

Ifølge FN skal fødevareproduktionen i 2050 været øget med op til 70 procent for at brødføde den voksende befolkning på verdensplan, og det kræver nytænkning inden for fødevareproduktion. Samtidig dominerede verdens største fødevareproducenter i 2023 gruppen af de første virksomheder, der påbegyndte arbejdet med Science Based Targets for Nature – de videnskabelige mål for at genoprette naturen. I 2023 blev de videnskabelige mål udvidet fra et smalt fokus på klimapåvirkningen gennem udledningen af drivhusgasser til også at fokusere på miljøpåvirkningen af land, vand og biodiversitet.

Fokusere på to hovedområder

Det er baggrunden for, at innovationscentret vil fokusere på to hovedområder: Konventionelle fødevarer, ingredienser og drikkevarer samt næste generation af fødevarer.

I førstnævnte hovedområde vil der blive arbejdet med udvikling af processer og teknologier til at producere fødevarer med et højere næringsindhold og et højere udbytte samtidig med, at forbruget af energi, vand og råvarer minimeres i forbindelse med produktionen. Alle ressourcer vil i stigende grad blive genindvundet og genbrugt.

I andet hovedområde er der fokus på udvikling af nye processer og teknologier til nye plantebaserede og fermenteringsbaserede fødevarer, fra proof of concept over opskalering til industriel produktion for at opnå en radikalt reduceret miljøpåvirkning i forsyningskæden.

“Det er vores ambition, at det bliver et test- og udviklingscenter i verdensklasse. Centret skal takle udfordringerne med at levere fødevarer i dag og i fremtiden, og centret vil give mulighed for samarbejde på tværs af hele økosystemet for innovation af fødevarer med virksomheder og organisationer i alle størrelser – fra nystartede virksomheder til globale fødevarevirksomheder og den akademiske verden,” siger Johan Agrell, Vice President for Next-generation Food i Alfa Lavals Food & Water-division.

Moderne testfaciliteter

Centret bliver placeret med de moderne testfaciliteter, som Alfa Laval allerede har i koncernens danske hovedkvarter og kommer til at indeholde komplette fødevare-forarbejdningslinjer og test- og udviklingsfaciliteter for at gøre det muligt at vurdere, hvordan koncepter og ideer kan opskaleres ved at anvende den nyeste teknologi. Der vil være fokus på, hvordan kunstig intelligens kan spille en rolle i forbindelse med udviklingen af fremtidens fødevarer.

Tanken bag placeringen af Food Innovation Centre i Søborg er, at det skal komplementere den klynge af virksomheder i hovedstadsområdet, som arbejder målrettet med udviklingen af fremtidens fødevarer. Virksomhederne har fokus på innovative bioløsninger, som kan revolutionere fødevaresektoren, og området er derfor rigt på eksperter, der ved hjælp af nye teknologier fremmer produktion af sunde fødevarer, som kan reducere fødevaresektorens klimabelastning.

Fokus på protein

Innovationscentret vil først rette et særligt fokus på proteinforarbejdning, når centret er klar til drift. Det skyldes, at fødevareindustrien står over for en særligt stor udfordring med at sikre tilstrækkelige mængder protein til det stigende befolkningstal.

“Vi får et primært fokus på at udvikle nye og mere effektive måder at udvinde proteiner fra plantebaserede kilder og gennem fermenteringsbaseret forarbejdning for at producere nye sunde fødevarer med anvendelse af mindre vand og energi og fra færre råvarer,” siger Johan Agrell og fortsætter:

“Sideløbende vil anlægget have fokus på forarbejdning af kød- og fiskebaseret protein. Vi ved, at animalske proteiner udgør en tung belastning for miljøet. Men der vil mange år fremover stadig være behov for animalske proteiner til at brødføde verdens befolkning. Så vores mission er at fortsætte vores bestræbelser på at optimere produktionen af animalske proteiner og minimere miljøpåvirkningen af denne nødvendige fødevarekilde.”

Det nye innovationscenter kommer til at dække et areal på ca. 1.200 kvadratmeter. Der bliver etableret et besøgscenter ved centret, som forventes at stå færdigt i 2027.

Skrevet i: Fødevareproduktion, Politik og eksport

Seneste nyt fra redaktionen

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025

Med afsæt i en række nødvendige og konsekvente beslutninger er det lykkedes Danish Crown at styrke afregningen til andelsejerne og få stoppet en kritisk tilbagegang i tilførslerne af grise. De kommende to år vil der være fokus på at gennemføre en omfattende transformation af koncernen, så der skabes

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktion25. 11. 2025

Nemco, der er leverandør af udstyr til fødevareindustrien, lancerer nu en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som

Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed25. 11. 2025

Det er sjældent de grønne retter, der finder vej til middagsbordet, når kødet udelades. De mest spiste vegetariske aftensmåltider er nemlig rugbrød, toast, pasta, yoghurt og pizza – retter, der i gennemsnit indeholder færre grøntsager end måltider med kød. Det viser den årlige undersøgelse

Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

AktueltFoodservice25. 11. 2025

Søndag dystede landets dygtigste kokke og tjenere ved semifinalerne til Årets Kok og Årets Tjener 2026. Nu er finalisterne fundet til finalerne i marts. Seks tjenere og seks kokke er videre til finalerne i Årets Kok og Årets Tjener 2026. Det står klart efter søndagens semifinaler på Kold

Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

Kød, fisk og fjerkræTop25. 11. 2025

JN Meat International har igen vundet en VM-titel i World Steak Challenge, som er blevet afgjort ved en storstilet prisuddeling i London. Det er fjerde gang, at Slagelse-virksomheden med grundlægger og kødsommelier John Sashi i spidsen sikrer en anerkendelse i det prestigefyldte

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik