To mejerier, Naturmælk i Sønderjylland og Øllingegård på Sjælland, inviterer danskerne indenfor, når årets udgave af Åbent Landbrug løber af stablen den 18. september.

-Vi ved, at rigtig mange danskere gerne vil se, hvor maden kommer fra, og hvordan den bliver produceret. Det er vi åbne for at vise frem, og vores medarbejdere, som guider rundt på mejerierne, svarer selvfølgelig gerne på gæsternes spørgsmål. Til gengæld håber vi, at de besøgende får en god oplevelse, som de vil fortælle videre til deres omgangskreds.
Sådan lyder det fra direktør Leif Friis Jørgensen. Han står i spidsen for de to økologiske mejerier Naturmælk ved Tinglev i Sønderjylland og Ølligegård ved Skævinge på Sjælland, der som de første mejerier inviterer danskerne indenfor i forbindelse med Åbent Landbrug. Det store arrangement med 82 deltagende landmænd og virksomheder løber i år af stablen den 18. september.
På Naturmælk er medarbejderne klar til at vise 400 gæster rundt i mindre grupper i løbet af dagen, mens de 200 pladser på Øllingegård Mejeri for længst er udsolgt. Leif Friis Jørgensen lægger ikke skjul på, at det kræver en indsats at guide så mange gæster igennem et mejeri: Produktionen skal indrettes efter det, gæsterne skal bl.a. klædes på ”fra top til tå”, og efter besøgene skal der gøres grundigt rent i mejeriet. Alligevel er han ikke i tvivl om, at det er besværet værd.
Det er andet år i træk, at Åbent Landbrug også omfatter fødevarevirksomheder, og ud over de to mejerier bliver der i år mulighed for at lære mere om produktion af blandt andet græsfrø (DLF ved Store Heddinge), energi (St. Soels Energipark ved Aulum) og øl (Herslev Bryghus ved Roskilde).
Gårdene er fortsat grundstenen
Det er dog fortsat muligheden for at besøge en gård, der udgør grundstenen i Åbent Landbrug. Af de 76 landmænd, der åbner stalddørene for gæster, er de 36 mælkeproducenter, og derudover finder man gårde med grise, får, kyllinger, grøntsager og meget andet.
Efter coronabegrænsningerne de seneste to år er Åbent Landbrug nu tilbage på fuld styrke, men i modsætning til det oprindelige koncept skal gæsterne, lige som sidste år, booke gratis billetter på forhånd, uanset hvilket sted de vil besøge.
-Det giver værterne mulighed for at sætte en øvre grænse på antallet af gæster, og ellers får de en ide om, hvor mange der kommer. Samtidig giver det os som arrangører nyttig viden om, blandt andet hvem der benytter tilbuddet – flest børn eller voksne – og hvor de kommer fra i landet, siger projektleder for Åbent Landbrug Jan Morre.
I år er også muligt at vælge, om man vil besøge en gård med rundvisning eller en med traditionel åben gård.
-Sidste år havde vi også både åbne gårde og rundvisninger med begrænset deltagerantal på grund af corona. Vi har valgt at holde fast i muligheden for rundvisning, fordi mange, både gæster og landmænd, var glade for den model – gæsterne fordi de kom tættere på landmanden og fik mere at vide, og landmændene fordi det er lettere at styre, fortæller Jan Morre.
Husk at booke
Åbent Landbrug løber af stablen søndag den 18. september mellem kl. 10 og 16. Det er gratis at deltage, men man skal på forhånd booke billetter til den landmand eller virksomhed, man ønsker at besøge.
Det gør man på Åbent Landbrugs hjemmeside, hvor man også kan finde de gårde og virksomheder, der ligger tættest på ens eget postnummer, med en kort beskrivelse af stedet.
Kilde: Mejeri.dk.