– 7-Eleven i Danmark er historien om udviklingen fra nødindkøb af dagligvarer og klassisk fastfood til fuldblods convenience, sundere alternativer og butikker på hospitaler. Hvis man i 90’erne havde talt om, at 7-Eleven en dag ville åbne på hospitaler, havde de fleste nok rystet på hovedet. Men koncepter skal udvikle og tilpasse sig for at overleve, og det synes jeg i al beskedenhed, at vi er lykkedes med i 7-Eleven, siger Jesper Østergaard, adm. direktør i Reitan Convenience Denmark A/S, der driver 7-Eleven i Danmark.
Født som convenience i 1927
7-Eleven stammer fra USA, hvor det oprindelige koncept bestod i at sælge fødevarer som æg, mælk og brød samt isblokke til kunderne, så fødevarerne kunne holdes kolde derhjemme. Convenience-tanken var med andre ord en del af konceptet fra starten. Senere var 7-Eleven i USA de første til at introducere ’coffee to go’, og i Danmark var 7-Eleven først med ’bake off’, så kunderne kunne få friskbagt brød i butikkerne, bl.a. de populære croissanter.
Men at drive et convenience-koncept i et konkurrenceintensivt marked som det danske har til tider været udfordrende, særligt da lukkeloven blev liberaliseret i 2012.
– Vi fik et skud for boven, da lukkeloven blev liberaliseret, men det viste sig at være en rigtig sund disruption af vores forretningsmodel, fordi vi blev mere afklaret omkring vores fokus på convenience, og at vi skulle satse på det bedste inden for mad, bageri og varme og kolde drikke, forklarer Jesper Østergaard.
Fra røde til sorte tal
De røde tal på bundlinjen er de seneste år blevet afløst af sorte. Ifølge direktøren har det været evnen til at lytte til kunderne og løbende tilpasse convenience-tilbuddet, så det matcher kundernes behov, der har gjort forskellen for 7-Eleven. Men udslagsgivende har også været en stærkt værdidrevet kultur samt franchisekonceptet med selvstændige købmænd i butikkerne.
– Vores købmænd betyder ekstremt meget for butikkernes drift. Mange af dem er startet som nattevagt, og med årerne har de så fået mere ansvar. Pludselig en dag står de med en, to eller tre butikker, som de selv ejer. Det giver et fantastisk engagement og en god lokal forankring, som betyder meget for især de faste kunder i de lokale butikker, forklarer Jesper Østergaard.
Fremtid med flere butikker
Direktøren lover en fremtiden for 7-Eleven med nye produktinnovationer, mere udbringning og muligvis også mere selvbetjening, hvis det bidrager til at gøre kundeoplevelsen mere nem og bekvem. Og står det til Jesper Østergaard kan danskerne se frem til flere 7-Eleven butikker – både klassiske butikker, Deli-varianter samt flere butikker på hospitaler.