Ny analyse fra A/B Analyse viser, at mere end 6 ud af 10 har mindst en kødfri dag om ugen. Med andre ord, er der sat godt skub i den danske, grønne omstilling.

Et flertal af forbrugerne ændrer i disse år madvaner – og det går hurtigt. Det viser ny analyse[1].
– Forbrugerne er langt foran politikerne og myndighederne. De sidder ikke med hænderne i skødet og venter på den næste dystre klimarapport fra FN, eller at politikerne gør noget ved, at jordens ressourcer allerede er opbrugt for i år. De handler hjemme ved spisebordet, siger Henrik Lund, CEO i Naturli’.
I en ny analyse fra A&B Analyse fremgår det, at hensynet til klima og miljø er den vigtigste grund til, at danskerne skifter madvaner. 65 pct. har nu mindst en kødløs dag om ugen. Her er sket en markant vækst inden for de seneste to år (53,7 pct.)
Men her stopper danskerne ikke. 63,3 pct. har et ønske om at spise mindre kød fremover. Tallet var 57 pct. i 2020[2].
Den enkelte vil gøre en forskel
Der er en generel stor vækst på plantebaserede fødevarer.
– Vi ser et oprør fra forbrugerne med hensyn til, hvad der skal på tallerkenen. Maden er et område, hvor forbrugerne selv kan gøre en forskel for især klimaet ved at indføre flere kødfrie måltider, som belaster klimaregnskabet meget mindre, siger Henrik Lund, CEO i Naturli’.
Det skal være superlet
Måltider er forbundet med masser af vaner og traditioner. De fleste er vokset op med frikadeller, hakkedrenge, lasagne, spaghetti bolognese og andre traditionelle retter. Indkøbsturen starter stadig ved køledisken.
– Den største barriere for at skifte kødet ud med planter handler for mange om manglende inspiration til at lave grønne måltider, når de står i supermarkedet og hurtigt skal finde på aftensmad. Det viser den nye analyse. Derfor er vores fornemste opgave at gøre det superlet at købe ind til spændende og velsmagende plantebaserede retter, som kan laves i en ruf, siger Henrik Lund.
Forbrugernes serviceeftersyn bag nye kødfrie produkter
Det er baggrunden for en ny version af fem kødfrie produkter, som Naturli’ nu sender på markedet. Serien består af plantefars, som kan bruges til alt, hvor man traditionelt bruger hakket oksekød og en 100 procent planteversion af færdige hakkedrenge. Desuden er der plantebaserede ’kyllingestykker’ samt Nuggets og falafel.
– Vi var først i verden med fersk plantefars i køledisken. Det er tre år siden, og lige siden har vi samlet viden og ønsker til forbedringer fra de godt 390.000 forbrugere, som følger os. Forbrugerne har lavet grønt serviceeftersyn på produkterne, fortæller Henrik Lund.
Serien af kødfrie produkter i version 2.0 har bl.a. ny smag, da en del mente, at produkterne smagte for meget af ærter. Andre fandt det mærkeligt, at plantefarsen skulle på en kold pande. Det er der ændret på. Selv plantefarsens farveskifte ligner det hakkede oksekød, når det har været på panden. Fornemmelsen af kød mellem tænderne er der også.
’Nærkødsoplevelse’ skal gøre skiftet let
Selv om stadig flere danskere har kødfrie dage, så er der fortsat 35 pct., som ingen har.
– Vi sætter fokus på de kødfrie dage og vil aflive myten om, at det er besværligt at lave grønne retter, som smager godt. Vi vil bidrage til at få flere velsmagende planter ind i hverdagen – helt i tråd med kostrådene og ambitionerne om at skære ned på CO2 udledningen, siger Henrik Lund.
Hans ambition er at give forbrugerne det han kalder en ’nærkødsoplevelse’, så det er oplagt at vælge plantefarsen i køledisken frem for hakket oksekød til lasagnen eller hakkedrengen.
Klimamærke – oplysning til forbrugerne
Den nye kødfrie serie fra Naturli’ bidrager til at gøre en forskel for klimaet. Analysevirksomheden Carbon Cloud har bl.a. dokumenteret, at hakket oksekød efterlader et klimaaftryk, som er 10 gange større end den nyudviklede plantefars fra Naturli’.
– Forbrugerne har et stort ønske om at tage styringen på deres egen grønne omstilling af kosten. Men det er svært, når de ikke kan se, hvor stort et klimaaftryk, de forskellige fødevarer efterlader. Vi kan ikke vente på, at politikere og myndigheder bliver enige om fremtidens klimamærkning. Derfor kan forbrugerne allerede nu se klimaregnskabet for de nye produkter på Naturli’s hjemmeside. Og inden årets udgang vil de nye produkter være klimamærket på emballagen, og så følger alle vores andre produkter, siger Henrik Lund.
[1] A&B Analyse, uge 31. Analysen er udført For Naturli’
[2] Analyse fra DVF/COOP 2020.