• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

MejeriMiljø og sundhed29. 09. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

4 ud af 10 spiser mad, der har overskredet udløbsdatoen

MejeriMiljø og sundhed29. 09. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

I dag er det Danmarks første officielle madspildsdag. Og danskerne er indstillede på at tage kampen op, viser en ny undersøgelse for Karolines Køkken. 4 ud af 10 danskere svarer, at de gerne spiser mad, der har overskredet udløbsdatoen. Det er positive tal, mener Tove Færch, der samtidig understreger at flere danskere skal med på bølgen. En af de helt store madspildssyndere er nemlig, at vi stoler mere på datomærkningen end på vores sunde fornuft.

Det lader til, at danskerne har taget den nye datomærkning “ofte god efter” til sig. Foto: Arla/Arkiv

At undgå madspild er en af de mest håndgribelige veje til at blive klimakriger i hverdagen. Og den kamp hylder vi altsi i dag, den 29. september, med Danmarks første officielle madspildsdag. Sidste år fik kampen mod madspild blandt andet en række fødevareproducenter til at tilføje ”ofte god efter” til datomærkningen ”bedst før.” Og det er et budskab, danskerne har taget til sig.

I en ny undersøgelse lavet af Epinion på vegne af Karolines Køkken spørger køkkenet danskerne, hvad de gør for at mindske deres madspild i hverdagen. Og her svarer 40 procent, at de spiser mad, der ifølge mærkningen er for gammelt, hvis det ser fint ud. Derudover svarer 35 procent, at de ofte vælger at købe madvarer, der er tæt på udløbsdatoen.

Det er meget positivt, mener Tove Færch, leder af Karolines Køkken. En stor del af den mad, vi smider ud, kan nemlig sagtens holde sig længere, end hvad datomærkningen lader os tro.

– De fleste frygter at gribe fat i en skive muggent brød eller at hælde klumpet mælk på havregrynene, og derfor er vi ind i mellem lidt overforsigtige med madvarer, der har overskredet datomærkningen. Men det er ærgerligt, for en stor del af de madvarer, der har overskredet udløbsdatoen, kan sagtens bruges alligevel. Derfor skal vi have flere danskere med på vognen og blive bedre til at vurdere, om madvarerne stadig kan spises, selvom datoen er overskredet. Her ligger nemlig et stort potentiale for at reducere de 44 kilo mad, hver dansker i gennemsnit smider ud hvert eneste år, siger Tove Færch.

Sådan afgør du, om maden skal i munden eller i skraldespanden

Brød, pålæg og grøntsager er de tre råvarer, danskerne oftest smider ud. Sådan lyder det i Karolines Køkkens befolkningsundersøgelse. Og her fortæller danskerne også, at hovedårsagen til, at de smider mad ud, er, at det er blevet for gammelt. Ifølge Tove Færch kunne noget af maden være reddet fra at ende i skraldespanden:

– Vi skal blive meget bedre til at se, smage og lugte til vores madvarer, før vi smider dem ud. Tørvarer som bønner, kikærter og andre bælgfrugter kan fx sagtens spises, selvom udløbsdatoen er overskredet. Og det samme gælder for surmælksprodukter som cremefraiche og yoghurt. Hvis du er i tvivl, så start med at lugte til dine madvarer. Din næse skal nok fortælle dig, hvis den er helt gal, siger Tove Færch og fortsætter:

– Vi skal huske at bruge vores sunde fornuft og kreativitet til at give de kedelige rester nyt liv. Fx kan et tørt franskbrød blive den perfekte crunchy topping på en frisk salat efter en tur i ovnen med olie og salt på. På samme måde kan en lidt slatten spidskål sagtens udøve sit fulde potentiale i fx en wokret eller en kødsovs.

I anledning af den nationale madspildsdag kommer Karolines Køkken her med en række gode råd til, hvordan danskerne kan afgøre, om maden skal i munden eller i skraldespanden.

Madspildstjek:

  1. Se på madvaren om den ser ud, som den skal. Er du i tvivl om, om madvaren er blevet for gammel, så start med at kigge efter mugpletter. Er der mugpletter på brød, kød og vandholdigt frugt og grønt, skal det altid kasseres. Det samme gælder syltetøj. På mindre vandholdige produkter som fx gulerødder, kål og skæreost kan du nøjes med at fjerne den del, der er mug på – og lidt ekstra. Rådne og misfarvede pletter skal du også skære væk.
  2. Lugt til madvaren om den har den lugt, den skal have. Mange madvarer som fx mælk, fløde og yoghurt kan oftest holde sig længere tid, end hvad datomærkningen fortæller. Derfor bør du altid lugte til madvarerne, før du smider dem ud. Mad, der er fordærvet, lugter råddent eller harskt skal du altid smide ud.
  3. Smag på madvaren om den smager, som den skal. Hvis du har godkendt både udseende og lugt – men stadig er i tvivl om, om madvaren kan spises, så tag en lille smagsprøve og spyt blot maden ud igen, hvis den er dårlig. Det bliver du ikke syg af.

Skrevet i: Mejeri, Miljø og sundhed

Seneste nyt fra redaktionen

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

På AU Viborg er forskere nu klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO₂ og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. For nylig åbnede pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på dit

Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhed04. 12. 2025

Dansk akvakultur kan stå over for et markant gennembrud i indsatsen for at reducere brugen af antibiotika. Forskere fra Københavns Universitet leder projektet AQUAPHAGE, der udvikler en virusbaseret teknologi, som kan anvendes som et bæredygtigt og målrettet alternativ til antibiotika i produktionen

Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

AktueltDrikkevarer04. 12. 2025

Det nordjyske bryggeri hædres af Danske Ølentusiaster for konsekvent høj kvalitet, markant udvikling og et år, hvor både øl, samarbejder og festivalaktiviteter har sat tydelige aftryk på den danske ølscene. Bad Seed Brewing løb med hver femte stemme, da medlemmerne af forbrugerorganisationen

Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ04. 12. 2025

Der er fisk og skaldyr på menuen i årets sidste udgave af branchemagasinet Food&Drink, der nu er på gaden. Vi besøger blandt andet Krogs Fiskerestaurant og hører mere om forædling af fisk, der ikke altid behøves at være pivfrisk. Samme budskab får vi også fra en fiskeopdrætter i

Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

Miljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

I forrige uge samledes 12 danske økologiske og plantebaserede fødevarevirksomheder i Berlin for at deltage i et målrettet eksportfremstød arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med den danske ambassade i Berlin. Initiativet, der var støttet af Fonden for økologisk landbrug, skulle

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

  • Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

    02.12.2025

  • Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

    02.12.2025

  • Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

    02.12.2025

  • Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

    02.12.2025

  • FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

    02.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik