• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedPolitik og eksport21. 11. 2018 | Peter Friis

Fårekyllinger er en mulig fremtidig proteinkilde

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedPolitik og eksport21. 11. 2018 By Peter Friis

Fremtiden proteiner kan komme fra fårekyllinger. (Arkivfoto).
Fårekyllinger dyrket i containere i byen kan muligvis erstatte en del af det kød, vi spiser i dag. Bæredygtig mad var på programmet, da GUDP holdt årskonference med fokus på fremtidens fødevarer.

Fårekyllinger med smag af basilikum, chili, persille, eller hvad du nu foretrækker, skal dyrkes i containere i København. Projektet InUrban har fået 2 mio. kroner fra Miljø- og Fødevareministeriets Grønne Udviklings- og Demonstrations Program (GUDP). Målet er at lave 1.825 kg fårekyllinger pr. container og give forbrugerne et smagfuldt, bæredygtigt alternativ til kød.
– Vi skal ikke stoppe med at spise kød, men vores forbrug af mad og andre dagligvarer har afgørende betydning for vores miljø og klima, og vi bærer alle et ansvar for at træffe bæredygtige valg med vores indkøbskurv. Derfor skal vi hjælpe forbrugerne til at træffe gode, sunde og grønne valg. GUDP giver mulighed for at udvikle nye måde at producere fødevarer på og i den sammenhæng er et projekt som InUrban meget spændende og et glimrende eksempel på cirkulær økonomi, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Insekterne spiser brødrester
Det er virksomheden Bugging Denmark, som står bag InUrban. For at sikre en så bæredygtig produktion som muligt fodres fårekyllingerne med overskudsmad fra f.eks. Lagkagehuset, restprodukter fra bryggeriet Flying Couch og æblepulp fra juiceproducenten Syngja.
Fårekyllinger skal dels sælges i tørret form, men også indgå i juicer fra Syngja, mens virksomheden TagTomat bruger fårekyllingernes gødning til at lave frøbomber (kugler af frø og gødning), der kan plante blomster i byen.
– Ved at spise flere insekter kan vi løse mange af de udfordringer, vi har med madspild, global opvarmning og usund kost. Og så smager fårekyllinger tilmed godt. De er i stand til at optage smag fra det, de spiser, og så er de spækket med B12-vitamin, som kroppen skal bruge til at opbygge protein. B12 får vi primært fra kød, så også på det område kan fårekyllinger erstatte bøffen, siger stifter og indehaver af Bugging Denmark, Jakob Lewin Rukov.
Projektet er netop skudt i gang og løber frem til juni 2020.
BuggingDenmark og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen var blandt talerne på GUDP-konferencen i Den Blå Planet, hvor GUDPs bestyrelsen præsenterede sin strategi for de næste fire år med særlig fokus på skånsom produktion, begrænset påvirkning af miljøet fra næringsstoffer, pesticider og klimagasser, bæredygtig ressourceanvendelse og fødevaresikkerhed og –kvalitet samt human sundhed og ernæring.
GUDP blev oprettet i 2010 og har siden støttet over 400 projekter med 1,8 mia. kroner. GUDP-bestyrelsen uddeler årligt ca. 180 mio. kroner til grønne bæredygtige projekter i den danske fødevaresektor.

Fakta om InUrban:
• Bugging Denmark, Københavns Universitet, Flying Couch Brewing, Syngja og TagTomat er alle med i projektet.
• Produktion af insekter belaster kun klimaet en brøkdel af, hvad eksempelvis oksekød gør og bruger meget mindre vand.
• Projektet vil udvikle en fødevaregodkendt produktion af spiselige fårekyllinger og optimere foder baseret på cirkulær økonomi.
• Den første container bliver opstillet i København, da dyrkning af insekter passer til byens miljø, fordi det kræver meget lidt plads. På en måned kan du eksempelvis dyrke tre kilo fårekyllinger pr. kvadratmeter.

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Kød, fisk og fjerkræ, Miljø og sundhed, Politik og eksport

Seneste nyt fra redaktionen

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025

Med afsæt i en række nødvendige og konsekvente beslutninger er det lykkedes Danish Crown at styrke afregningen til andelsejerne og få stoppet en kritisk tilbagegang i tilførslerne af grise. De kommende to år vil der være fokus på at gennemføre en omfattende transformation af koncernen, så der skabes

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktion25. 11. 2025

Nemco, der er leverandør af udstyr til fødevareindustrien, lancerer nu en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som

Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed25. 11. 2025

Det er sjældent de grønne retter, der finder vej til middagsbordet, når kødet udelades. De mest spiste vegetariske aftensmåltider er nemlig rugbrød, toast, pasta, yoghurt og pizza – retter, der i gennemsnit indeholder færre grøntsager end måltider med kød. Det viser den årlige undersøgelse

Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

AktueltFoodservice25. 11. 2025

Søndag dystede landets dygtigste kokke og tjenere ved semifinalerne til Årets Kok og Årets Tjener 2026. Nu er finalisterne fundet til finalerne i marts. Seks tjenere og seks kokke er videre til finalerne i Årets Kok og Årets Tjener 2026. Det står klart efter søndagens semifinaler på Kold

Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

Kød, fisk og fjerkræTop25. 11. 2025

JN Meat International har igen vundet en VM-titel i World Steak Challenge, som er blevet afgjort ved en storstilet prisuddeling i London. Det er fjerde gang, at Slagelse-virksomheden med grundlægger og kødsommelier John Sashi i spidsen sikrer en anerkendelse i det prestigefyldte

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik