• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Fødevareproduktion25. 11. 2020 | Dann Bjarke Jensen

Verdens hurtigste kniv

Fødevareproduktion25. 11. 2020 By Dann Bjarke Jensen

Den bornholmske virksomhed Borncut A/S har udviklet verdens hurtigste og mest nøjagtige portion cutter til fødevareindustrien. Maskinen sælges i en række lande i Europa – og snart også i USA

Det går lynende stærkt, når knive roterer med en hastighed på 200 kilometer i timen og skærer over 2.100 snit i minuttet. På Borncuts portion cutter kan op mod fire tons fisk på blot én time blive til uendeligt mange stykker, skåret i nøjagtig den vægt, man ønsker og klar til vakuumpakning, frost og salg i supermarkederne.

Lige netop hurtighed og nøjagtighed er væsentlige konkurrenceparametre i fødevareindustrien. Kan man optimere output med blot 0,5 procent, kan der være mange millioner kroner at spare om året.

– Udfordringen opstår, når fødevarer, som for eksempel fisk og kylling, er irregulære i størrelse og form. Det er vanskeligt at skære dem i lige store stykker og lade mindst muligt gå til spilde. Sender man for eksempel 10 tons laks igennem maskinen på én dag, kan man med den mindst mulige optimering på 0,5 procent spare cirka 5.000 kroner om dagen, hvilket akkumulerer til cirka 1,25 millioner kroner om året, siger Gorm Sørensen, medstifter af, og administrerende direktør, Borncut A/S.

Peter Mikkelsen og Gorm Sørensen stiftede Borncut i 2016, da deres tidligere arbejdsplads flyttede produktionen af portion cutters fra Bornholm til Aarhus. De ønskede at blive på solskinsøen og besluttede sig for at udvikle markedets mest innovative portion cutter baseret på deres mangeårige erfaring og kundeviden.

Hurtighed og brugerinterface gør hele forskellen

– I al beskedenhed er vi lykkedes med vores ambition, siger Peter Mikkelsen, medstifter og softwareudvikler i Borncut.

– Maskinens hurtighed skyldes kommunikationsprotokollen EtherCAT. Uden tvivl. Med EtherCAT kan al hardware i maskinen, dvs. industri-pc, servomotor, safetymodul og vores eget high-speed kamera kommunikere lynhurtigt med hinanden. Det skaber en meget effektiv proces. Samtidig kræver vores maskine mindst mulig manuel indblanding, fordi vi bygger den med standardløsninger. Hverken kunderne eller vi behøver røre IPC’en, når softwaren skal opdateres. Vi kan koncentrere os om at lave gode skærealgoritmer, som er det, kunderne går op i.

Gorm Sørensen supplerer:

– Vi kender markedet så godt, at det var nemt for os at definere, hvordan vi kan skille os ud på markedet. Med den rette hardware på plads kunne vi udvikle et brugerinterface, som er enestående i branchen. Faktisk udarbejdede vi manualen til maskinen, inden vi udviklede maskinen for at holde fokus på brugerne – ikke teknikken.

Nemt for brugerne

På Borncuts portion cutters er det nemt for brugere at ændre opsætning direkte på en multi-touchskærm. Med drag-and-drop-funktioner kan man få maskinen til at skære lige netop i den størrelse og på den måde, man ønsker. Brugermanualen kan læses som tekst eller ses som video direkte på skærmen. Alt er samlet ét sted. Desuden kan kunderne trække data ud fra maskinen og samkøre disse med andre produktionsdata.

– Vi har skabt et Microsoft-lignende univers, så det er velkendt for brugerne at manøvrere rundt i. Og behøver de hjælp, kan vi assistere remote. Det sparer tid og frustrationer, siger Peter Mikkelsen.

En særlig funktion er maskinens indbyggede high-speed kamera, der scanner emnerne på båndet. Kameraet tager 400 billeder i sekundet og præsenterer et 3D-billede af emnet på multi-touchskærmen. Her kan man se, nøjagtigt hvor snittene lægges.

– Jo hurtigere man kan udregne fiskens eller kyllingens volumen, desto hurtigere kan man køre emnet igennem maskinen. Hvis man nu kun vil have det bedste af fisken med eller vil skære fisken i forskellige størrelser, kan man med drag-and-drop-funktionen indstille knivene og på 3D-skærmen se, hvor snittene ligger. Maskinen optimerer automatisk det samlede output, og det er unikt, siger Peter Mikkelsen.

Klar til USA

Indtil for nyligt afsatte Borncut primært sine maskiner i Europa, men nu er de også til stede på det nordamerikanske marked.

– Vi har store ambitioner for Borncut. De sidste godt to år har vi sammenlagt produceret og solgt 30 maskiner. Alene i år forventer vi at sælge 20 maskiner. Det er særligt Tyskland, Polen, Norge, Sverige og Holland, der aftager vores maskiner. Og med en nyligt underskrevet distributionsaftale med det amerikanske firma Cantrell-Gainco er vi nu også klar til at indtage USA og Canada, siger Gorm Sørensen.

Hver portion cutter bygger på Beckhoff Automations åbne styringsplatform og er udstyret med en industri-pc (IPC) og TwinCAT Soft PLC, en skærm, servodrev og servomotorer, sikkerhedssoftware, samt EtherCAT, som sikrer realtids-ethernet mellem alle komponenter.

Skrevet i: Fødevareproduktion

Seneste nyt fra redaktionen

Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

Foodservice18. 12. 2025

Norrlyst Koncernen tager næste store skridt i sin vækstrejse og opkøber de resterende ejerandele i Cadence Group, hvilket betyder, at koncernen nu ejer 100% af det populære brunch- og bagerikoncept. Cadence Group driver i dag fire restauranter samt en fabrik i Herlev og er kendt for at levere

100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram har åbnet en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026. Godt grønt nyt til de

Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

AktueltPolitik og eksport18. 12. 2025

Food Nation markerede den 15. december 2025 den officielle åbning af fødevareklyngens Visitor Centre i København i nye fysiske rammer. Det opdaterede og udvidede udstillingsvindue præsenterer det ypperste inden for danske fødevareløsninger, bæredygtig innovation og globalt samarbejde. Ved

Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

AktueltFødevareproduktionLandbrug18. 12. 2025

For dansk landbrug har 2025 været et fremragende år drevet af husdyrproduktion og en god høst. Men begyndende prisfald og strammere politiske krav kan hurtigt skubbe til balancen. Fremtiden kræver heftige investeringer og tilpasninger, hvis dansk landbrug skal fastholde sin stærke

Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

I juni blev Sundskolen i Nykøbing Falster den eneste folkeskole på Lolland-Falster, som kom med i det nationale skolemadsforsøg, hvor 191 skoler over hele landet afprøver skolemad. Skolemadsforsøget blev sat i gang i november og har indtil nu været en stor succes. Formålet med skolemadsforsøget

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Kendt leverandør til bagerier fusionerer med Nemco

  • Ardo NV Denmark Office

    En klassiker med rødder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Et tilbageblik på året der gik

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

    18.12.2025

  • 100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

    18.12.2025

  • Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

    18.12.2025

  • Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

    18.12.2025

  • Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

    18.12.2025

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik