
Konserves og drikkevarer fås i dag i mange emballager, men ståldåsen kan ifølge en interesseorganisation være det miljørigtige valg.
Mens dåser har været i første række inden for emballageteknologi i over to århundreder, kan det umiddelbart se ud til, at andre materialer kan tilbyde flere fordele. For eksempel har lette emballagematerialer nogle miljømæssige fordele, når det drejer sig om transport, men hvordan kan man egentlig vide, hvad det bedste valg i virkeligheden er, når man ser på hele livscyklussen for emballagerne?
Det spørgsmål stiller APEAL, der er en sammenslutning af Arcelor Mittal, Tata Steel, ThyssenKrupp og US Steel Košice, der samlet beskæftiger over 200.000 medarbejdere i Europa og repræsenterer 95% af den samlede europæiske produktion af stål til emballering.
Stål er et permanent materiale
Budskabet fra sammenslutningen er, at stål er et permanent materiale, der kan genbruges igen og igen uden kvalitetstab. Faktisk bliver stål, der blev produceret for 150 år siden, stadig genbrugt og anvendt til fremstilling af nye produkter.
– Dette står i skarp kontrast til visse andre emballagematerialer. Eksempelvis bliver kartonfibre kortere og kortere, for hver gang de genbruges, og det betyder, at der efter gennemsnitligt syv genbrugsloops 1 intet er tilbage af den oprindelige genanvendelige karton. Kartonen har en endelig livscyklus, der følger en nedadgående spiral, indtil den er udtjent, skriver APEAL i et debatindlæg.
Budskabet herfra er samtidig, at kortsigtede miljømæssige fordele ved nogle emballagematerialer, imødegås af de langsigtede fordele ved permanente og reelt genanvendelige materialer såsom stål.
APEAL fremhæver, at f.eks. genanvendelige kartoner typisk består af af en flerlagssammensætning af papir, aluminium og polyethylen, og selvom det er muligt at genbruge disse komponenter hver for sig, betyder det, at de først skal adskilles i en vanskelig og kostbar proces, som kun få genvindingsanlæg kan udføre.
Stålet bliver også fremhævet som ideelt til indsamling grundet de magnetiske egenskaber, der let genvindes fra enhver affaldsstrøm med en magnet.
Stålskrot er efterspurgt
APEAL fremhæver tillige, at når man skal vælge emballagematerialer, er det vigtigt at overveje materialernes reelle genanvendelsesgrad. Den ligger på omkring 80 procent for stål, hvilket er mere end dobbelt så meget som eksempelvis plast.
Stålets høje genanvendelsesgrad hænger til dels sammen med, at stålskrot er en nødvendig komponent i processen med at fremstille nyt stål. Det bruges som kølemiddel, og derfor er der en solid efterspørgsel på indsamlet stålskrot.
Derfor fungerer hvert enkelt stålværk også som et genvindingsanlæg. Der er mere end 500 anlæg i Europa til genvinding og genanvendelse af indsamlet stål.
På trods af den allerede imponerende genanvendelsesgrad for stålemballage, presser APEAL på for at øge den endnu mere.
– Stål kan som emballagemateriale i høj grad være med til at reducere affaldsmængden og hjælpe Europa med at nå sin vision om at bevæge sig mod en mere effektiv, cirkulær økonomi. Stål er ideelt til at hjælpe virksomheder med at nå deres bæredygtighedsmål og giver forbrugerne klarhed om og tillid til, at stålemballage er et miljøvenligt valg, slutter debatindlægget fra APEAL.