• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

DrikkevarerFoodserviceMiljø og sundhedTop03. 10. 2016 | Kasper Mundt-Nielsen

Skru ned for procenterne

DrikkevarerFoodserviceMiljø og sundhedTop03. 10. 2016 By Kasper Mundt-Nielsen

Har du prøvet at komme tilbage på kontoret efter en vellykket forretningsfrokost med alt dertil hørende og følt dig lettere ør i hovedet? Så ved du godt, at der ikke skal meget alkohol til, før produktiviteten for resten af dagen er påvirket. Måske er det derfor, at salget af alkoholfrie og lavalkoholiske øl er stødt stigende, og firmaer som Rynkeby nu lancerer gourmetprodukter helt uden alkohol som et alternativ til vinmenuen.

Af Kasper Mundt-Nielsen

Carlsberg Nordic er en af de alkoholfri øl, der for alvor har sat gang i markedet.
Carlsberg Nordic er en af de alkoholfri øl, der for alvor har sat gang i markedet.

Når man mødes i byen over en spændende treretters menu, ligger det måske ikke lige for at bestille en sodavand. For vin og øl kan bare tilbyde en kompleksitet og udvikling af den serverede ret, som vand og sodavand ikke kan. Men med vin og øl følger også alkohol, og som bekendt kan for meget alkohol medføre træthed og koncentrationsbesvær – to ting der som regel ikke hører til på arbejdspladsen. Men der findes heldigvis alternativer, ud over mådehold, og markedet for lavalkoholiske drikkevarer er voksende. Således viser tal fra COOP Danmark, at de har haft en syvdobling i salget af alkoholfrie øl og øl med en lav alkoholprocent over årene 2013 til 2015.

Gylden mellemvej
Flere bryggerier har i de seneste år produceret alkoholfrie øl, efter grænsen for, hvad en alkoholfri øl må indeholde, blev hævet til 0,5 %. Men det unge danske ølhus TeeDawn drømmer om at bygge en bro mellem de højalkoholiske og alkoholfrie drikkevarer og har lanceret en ølserie på mellem 2,5 og 2,7 % til det store flertal, der synes, at springet fra højalkoholisk til alkoholfrit er for stort. Deres håndbryggede øl, der tæller både Lager, Hvede, Ale og en Radler-inspireret lemonøl, er smagfulde ledsagere til maden, og grundet deres relativt høje, i forhold til alkoholfrie øl, alkoholprocent får du en fuldblods øloplevelse, uden den berusende effekt fra en almindelig øl.
-Vores øl ligger på maksimalt 2,7 %, da vi på nuværende tidspunkt mener, det er der, hvor man får den bedste øloplevelse og samtidig er klar i hovedet, siger Henrik Wiese, bagmanden bag TeeDawn. En analyse fra Kundepanelet i juni 2015 viser, at danskerne er parate til øl med mindre alkohol, men at smagen er et afgørende parameter for, at de vil tage øl med mindre alkohol til sig. Netop smag og balance har været helt afgørende for Henrik Wiese og resten af holdet bag TeeDawn, da man håndplukkede fire tyske slotsbryggerier til at stå for brygningen af deres ”lowcaholic” øl, som de mundret kalder øllene med henvisning til en halvering af såvel alkohol som kalorier.
-Sodavand er ikke en god ledsager til mad, den stjæler simpelthen hele billedet på bekostning af måltidet. Derimod giver øl og vin en bedre balance og en større sanseoplevelse, og den gode smag er essentiel. Eftersom der er smag og fylde i alkohol, mener vi, at vores lowcaholic øl er en bedre afstemt og balanceret øl til mad, end en alkoholfri øl er, beretter Henrik Wiese, der dog samtidig er begejstret for udviklingen inden for alkoholfrie øl: ”Vi vil se en udvikling, hvor bryggerierne bliver stadigt dygtigere til at brygge øl med moderate alkoholprocenter, samtidig med at forbrugerne vænner sig til den blidere og runde smag, som mindre alkohol medfører”. TeeDawns øl kan opleves på en del restauranter landet over, hos flere grossister samt i udvalgte Meny-butikker.

TeeDawn serien er udviklet i tæt samarbejde med danske kokke, sommeliers og F&B chefer.
TeeDawn serien er udviklet i tæt samarbejde med danske kokke, sommeliers og F&B chefer.

Gourmetløsningen uden alkohol
Restauranter landet over har oplevet en stigende efterspørgsel på alkoholfrie alternativer til maden, og for at give en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige er det blevet populært at tilbyde juicemenuer, specielt tilpasset dagens menu. Et sted midt imellem juicemenuen og vinmenuen har Rynkeby lanceret Dagmar-serien. Det er en drikkemenu med seks varianter, skabt i samarbejde med flere kokke og sommelierer – helt uden alkohol. Det kan være svært at matche en rødvin, når der skal serveres drikkevarer til oksekød, men Dagmar FLI10 kan netop dette. FLI10 er fremstillet af juice af tørrede blommer, kirsebær og solbær, egebark og en lang række andre ingredienser. Det giver en mørk saft med en tydelig tannin og lang eftersmag af moden frugt. Dagmar er håndlavet på et lille 100 liters anlæg på Fyn og tappes af de selvsamme medarbejdere, som har været med til at udvikle saften. For Rynkeby begyndte udviklingen af Dagmar som en vision om at skabe noget helt nyt. Noget som ikke findes i forvejen. En erstatning for vin baseret på saft af bær og frugt som i udgangspunktet er tænkt til at passe sammen med mad.
-Dagmar er en drik, du kan præsentere, fortælle om og matche med mad – ligesom du gør med vin, siger Tabita Mortensen, restaurantchef og sommelier på Norsminde Kro, der også har været med i udviklingen af den eksklusive serie, der på nuværende tidspunkt kun serveres på en række udvalgte gourmetrestauranter.

Den eksklusive flaske understøtter fornemmelsen af at sidde med et gourmetprodukt
Den eksklusive flaske understøtter fornemmelsen af at sidde med et gourmetprodukt

Et enkelt glas vin kan godt gå an
Helt afskrive vin skal man naturligvis ikke, for nyder man vinen med måde, bør den travle forretningsmand/kvinde sagtens kunne nyde et enkelt glas vin uden at være hæmmet efterfølgende. Ét enkelt glas vin på 14 % svarer til ca. en genstand; det samme som en standard 33 cl pilsner. Og hos Excellent Wine A/S i Herning oplever de således en stigende efterspørgsel efter vin solgt per glas fra deres restaurationskunder, også af de bedre kvalitetsvine.
-Vi tilbyder vores kunder med mange frokostgæster en ”Wine-Saver”. Det er et vinkøleskab til fire vine, hvor der kan pumpes ét glas vin ad gangen, uden at det går ud over kvaliteten af vinen i flasken. På den måde kan restauratøren tilbyde bedre kvalitetsvine glasvis, fortæller direktør Claus Eegholm. Derudover sælger Excellent Wine også rødvin og hvidvin uden alkohol samt mousserende vine med alkoholprocenter helt nede i størrelsesordenen tre til fire procent. De alkoholfrie vine er et alternativ til den alkoholintolerante kunde, der gerne vil have fornemmelsen af vin til maden, men som godt vil gå på kompromis med den normale vins rige og vinøse smag. Den alkoholfrie vins tannin, syre og aroma giver en følelse af at drikke vin, men uden helt samme finesse og fylde som alkoholen giver.

Fordele ved færre procenter
Der er altså flere muligheder for at udfordre dogmet om, at der skal serveres alkoholrige produkter til maden for at få den bedste gourmetoplevelse. Udfordringen har været at skabe produkter, der kan konkurrere på smagen, udseendet og følelsen af et gourmetprodukt. I artiklen kommer vi tæt på enkelte, og virkelig gode alternativer, men markedet er i kraftig vækst, og det må forventes, at vi fremover vil støde på endnu flere velproducerede og gennemdesignede produkter, således at udvalget for den selvbevidste forbruger stiger. Ølentusiasten Beerticker.dk laver årligt en omfattende analyse af de nytilkomne danske øl på markedet, og tendensen har siden 2013 været klar: Procenterne falder. Det hænger godt sammen med en øget bevidsthed om, at man skal være påpasselig med sit alkoholforbrug. Ifølge Sundhedsstyrelsen er det samlede alkoholforbrug i flere segmenter faldende, og i flere tilfælde kan der drages paralleller til Kundepanelets undersøgelse i 2015, der viser, at 6 ud af 10 danskere er klar til øl med mindre alkohol, og 25 % efterspørger ligefrem et større udvalg af lavalkoholiske øl. I takt med at alkoholindtaget falder, kan man forvente, at nyderen efterlades mere klar til dagens og morgendagens udfordringer, og så er det værd at tage med, at når alkohol- og sukkerindholdet falder, så er det med færre kalorier til følge.

Skrevet i: Drikkevarer, Foodservice, Miljø og sundhed, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

Foodservice18. 12. 2025

Norrlyst Koncernen tager næste store skridt i sin vækstrejse og opkøber de resterende ejerandele i Cadence Group, hvilket betyder, at koncernen nu ejer 100% af det populære brunch- og bagerikoncept. Cadence Group driver i dag fire restauranter samt en fabrik i Herlev og er kendt for at levere

100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram har åbnet en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026. Godt grønt nyt til de

Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

AktueltPolitik og eksport18. 12. 2025

Food Nation markerede den 15. december 2025 den officielle åbning af fødevareklyngens Visitor Centre i København i nye fysiske rammer. Det opdaterede og udvidede udstillingsvindue præsenterer det ypperste inden for danske fødevareløsninger, bæredygtig innovation og globalt samarbejde. Ved

Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

AktueltFødevareproduktionLandbrug18. 12. 2025

For dansk landbrug har 2025 været et fremragende år drevet af husdyrproduktion og en god høst. Men begyndende prisfald og strammere politiske krav kan hurtigt skubbe til balancen. Fremtiden kræver heftige investeringer og tilpasninger, hvis dansk landbrug skal fastholde sin stærke

Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

I juni blev Sundskolen i Nykøbing Falster den eneste folkeskole på Lolland-Falster, som kom med i det nationale skolemadsforsøg, hvor 191 skoler over hele landet afprøver skolemad. Skolemadsforsøget blev sat i gang i november og har indtil nu været en stor succes. Formålet med skolemadsforsøget

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Kendt leverandør til bagerier fusionerer med Nemco

  • Ardo NV Denmark Office

    En klassiker med rødder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Et tilbageblik på året der gik

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

    18.12.2025

  • 100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

    18.12.2025

  • Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

    18.12.2025

  • Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

    18.12.2025

  • Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

    18.12.2025

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik