• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

DrikkevarerFoodserviceMiljø og sundhedTop03. 10. 2016 | Kasper Mundt-Nielsen

Skru ned for procenterne

DrikkevarerFoodserviceMiljø og sundhedTop03. 10. 2016 By Kasper Mundt-Nielsen

Har du prøvet at komme tilbage på kontoret efter en vellykket forretningsfrokost med alt dertil hørende og følt dig lettere ør i hovedet? Så ved du godt, at der ikke skal meget alkohol til, før produktiviteten for resten af dagen er påvirket. Måske er det derfor, at salget af alkoholfrie og lavalkoholiske øl er stødt stigende, og firmaer som Rynkeby nu lancerer gourmetprodukter helt uden alkohol som et alternativ til vinmenuen.

Af Kasper Mundt-Nielsen

Carlsberg Nordic er en af de alkoholfri øl, der for alvor har sat gang i markedet.
Carlsberg Nordic er en af de alkoholfri øl, der for alvor har sat gang i markedet.

Når man mødes i byen over en spændende treretters menu, ligger det måske ikke lige for at bestille en sodavand. For vin og øl kan bare tilbyde en kompleksitet og udvikling af den serverede ret, som vand og sodavand ikke kan. Men med vin og øl følger også alkohol, og som bekendt kan for meget alkohol medføre træthed og koncentrationsbesvær – to ting der som regel ikke hører til på arbejdspladsen. Men der findes heldigvis alternativer, ud over mådehold, og markedet for lavalkoholiske drikkevarer er voksende. Således viser tal fra COOP Danmark, at de har haft en syvdobling i salget af alkoholfrie øl og øl med en lav alkoholprocent over årene 2013 til 2015.

Gylden mellemvej
Flere bryggerier har i de seneste år produceret alkoholfrie øl, efter grænsen for, hvad en alkoholfri øl må indeholde, blev hævet til 0,5 %. Men det unge danske ølhus TeeDawn drømmer om at bygge en bro mellem de højalkoholiske og alkoholfrie drikkevarer og har lanceret en ølserie på mellem 2,5 og 2,7 % til det store flertal, der synes, at springet fra højalkoholisk til alkoholfrit er for stort. Deres håndbryggede øl, der tæller både Lager, Hvede, Ale og en Radler-inspireret lemonøl, er smagfulde ledsagere til maden, og grundet deres relativt høje, i forhold til alkoholfrie øl, alkoholprocent får du en fuldblods øloplevelse, uden den berusende effekt fra en almindelig øl.
-Vores øl ligger på maksimalt 2,7 %, da vi på nuværende tidspunkt mener, det er der, hvor man får den bedste øloplevelse og samtidig er klar i hovedet, siger Henrik Wiese, bagmanden bag TeeDawn. En analyse fra Kundepanelet i juni 2015 viser, at danskerne er parate til øl med mindre alkohol, men at smagen er et afgørende parameter for, at de vil tage øl med mindre alkohol til sig. Netop smag og balance har været helt afgørende for Henrik Wiese og resten af holdet bag TeeDawn, da man håndplukkede fire tyske slotsbryggerier til at stå for brygningen af deres ”lowcaholic” øl, som de mundret kalder øllene med henvisning til en halvering af såvel alkohol som kalorier.
-Sodavand er ikke en god ledsager til mad, den stjæler simpelthen hele billedet på bekostning af måltidet. Derimod giver øl og vin en bedre balance og en større sanseoplevelse, og den gode smag er essentiel. Eftersom der er smag og fylde i alkohol, mener vi, at vores lowcaholic øl er en bedre afstemt og balanceret øl til mad, end en alkoholfri øl er, beretter Henrik Wiese, der dog samtidig er begejstret for udviklingen inden for alkoholfrie øl: ”Vi vil se en udvikling, hvor bryggerierne bliver stadigt dygtigere til at brygge øl med moderate alkoholprocenter, samtidig med at forbrugerne vænner sig til den blidere og runde smag, som mindre alkohol medfører”. TeeDawns øl kan opleves på en del restauranter landet over, hos flere grossister samt i udvalgte Meny-butikker.

TeeDawn serien er udviklet i tæt samarbejde med danske kokke, sommeliers og F&B chefer.
TeeDawn serien er udviklet i tæt samarbejde med danske kokke, sommeliers og F&B chefer.

Gourmetløsningen uden alkohol
Restauranter landet over har oplevet en stigende efterspørgsel på alkoholfrie alternativer til maden, og for at give en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige er det blevet populært at tilbyde juicemenuer, specielt tilpasset dagens menu. Et sted midt imellem juicemenuen og vinmenuen har Rynkeby lanceret Dagmar-serien. Det er en drikkemenu med seks varianter, skabt i samarbejde med flere kokke og sommelierer – helt uden alkohol. Det kan være svært at matche en rødvin, når der skal serveres drikkevarer til oksekød, men Dagmar FLI10 kan netop dette. FLI10 er fremstillet af juice af tørrede blommer, kirsebær og solbær, egebark og en lang række andre ingredienser. Det giver en mørk saft med en tydelig tannin og lang eftersmag af moden frugt. Dagmar er håndlavet på et lille 100 liters anlæg på Fyn og tappes af de selvsamme medarbejdere, som har været med til at udvikle saften. For Rynkeby begyndte udviklingen af Dagmar som en vision om at skabe noget helt nyt. Noget som ikke findes i forvejen. En erstatning for vin baseret på saft af bær og frugt som i udgangspunktet er tænkt til at passe sammen med mad.
-Dagmar er en drik, du kan præsentere, fortælle om og matche med mad – ligesom du gør med vin, siger Tabita Mortensen, restaurantchef og sommelier på Norsminde Kro, der også har været med i udviklingen af den eksklusive serie, der på nuværende tidspunkt kun serveres på en række udvalgte gourmetrestauranter.

Den eksklusive flaske understøtter fornemmelsen af at sidde med et gourmetprodukt
Den eksklusive flaske understøtter fornemmelsen af at sidde med et gourmetprodukt

Et enkelt glas vin kan godt gå an
Helt afskrive vin skal man naturligvis ikke, for nyder man vinen med måde, bør den travle forretningsmand/kvinde sagtens kunne nyde et enkelt glas vin uden at være hæmmet efterfølgende. Ét enkelt glas vin på 14 % svarer til ca. en genstand; det samme som en standard 33 cl pilsner. Og hos Excellent Wine A/S i Herning oplever de således en stigende efterspørgsel efter vin solgt per glas fra deres restaurationskunder, også af de bedre kvalitetsvine.
-Vi tilbyder vores kunder med mange frokostgæster en ”Wine-Saver”. Det er et vinkøleskab til fire vine, hvor der kan pumpes ét glas vin ad gangen, uden at det går ud over kvaliteten af vinen i flasken. På den måde kan restauratøren tilbyde bedre kvalitetsvine glasvis, fortæller direktør Claus Eegholm. Derudover sælger Excellent Wine også rødvin og hvidvin uden alkohol samt mousserende vine med alkoholprocenter helt nede i størrelsesordenen tre til fire procent. De alkoholfrie vine er et alternativ til den alkoholintolerante kunde, der gerne vil have fornemmelsen af vin til maden, men som godt vil gå på kompromis med den normale vins rige og vinøse smag. Den alkoholfrie vins tannin, syre og aroma giver en følelse af at drikke vin, men uden helt samme finesse og fylde som alkoholen giver.

Fordele ved færre procenter
Der er altså flere muligheder for at udfordre dogmet om, at der skal serveres alkoholrige produkter til maden for at få den bedste gourmetoplevelse. Udfordringen har været at skabe produkter, der kan konkurrere på smagen, udseendet og følelsen af et gourmetprodukt. I artiklen kommer vi tæt på enkelte, og virkelig gode alternativer, men markedet er i kraftig vækst, og det må forventes, at vi fremover vil støde på endnu flere velproducerede og gennemdesignede produkter, således at udvalget for den selvbevidste forbruger stiger. Ølentusiasten Beerticker.dk laver årligt en omfattende analyse af de nytilkomne danske øl på markedet, og tendensen har siden 2013 været klar: Procenterne falder. Det hænger godt sammen med en øget bevidsthed om, at man skal være påpasselig med sit alkoholforbrug. Ifølge Sundhedsstyrelsen er det samlede alkoholforbrug i flere segmenter faldende, og i flere tilfælde kan der drages paralleller til Kundepanelets undersøgelse i 2015, der viser, at 6 ud af 10 danskere er klar til øl med mindre alkohol, og 25 % efterspørger ligefrem et større udvalg af lavalkoholiske øl. I takt med at alkoholindtaget falder, kan man forvente, at nyderen efterlades mere klar til dagens og morgendagens udfordringer, og så er det værd at tage med, at når alkohol- og sukkerindholdet falder, så er det med færre kalorier til følge.

Skrevet i: Drikkevarer, Foodservice, Miljø og sundhed, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed16. 10. 2025

Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet. Hun har markeret sig som en fagligt stærk forsker og ildsjæl, der kæmper for at få grøntsager højere op i samfundets bevidsthed. Når man taler med Hanne Lakkenborg

Første hotel vest for Storebælt med ny Michelin-nøgle: Falsled Kro sætter Sydfyn på landkortet

Foodservice16. 10. 2025

Falsled Kro har modtaget en Michelin-nøgle som det eneste hotel vest for Storebælt. Det er afgørende for turismen til Sydfyn, mener kroen. Den internationalt anerkendte Michelinguide uddelte i sidste uge sine nye Michelin-nøgler til udvalgte hoteller, og i Danmark er blot otte hoteller blevet

Is-gigant overtager Mejerigaardens isforretning

AktueltKonfektureMejeri16. 10. 2025

Froneri, en af verdens største isproducenter, har indgået aftaler om at overtage Food Unions europæiske isforretning, herunder Mejerigaarden A/a som bl.a har mærker som Premier-is, Hjem-IS, Polar is, Rønbjerg is og Underground is. De specifikke finansielle detaljer offentliggøres ikke. Den

Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

AktueltForskning og uddannelseFødevaresikkerhedMiljø og sundhed16. 10. 2025

I et nyt projekt skal forskere fra AU Viborg og DTU Fødevareinstituttet undersøge, hvor meget PFAS som optages og ophobes i forskellige væv i grise, og hvad risikoen er for, at de såkaldte evighedskemikalier i sidste ende ender i kød på danskernes tallerkener. PFAS er en fællesbetegnelse for en

Horesta: Rekrutteringspresset aftager – men forskelle mellem landsdele består

FoodserviceTop16. 10. 2025

Andelen af forgæves rekrutteringer i hotel- og restaurationsbranchen er faldet markant siden sidste år, men de regionale forskelle er fortsat store, fremgår det fra Horesta i deres seneste nyhedsbrev. Nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at udfordringen langt fra er

El Bulli-legende bag gigantisk bogværk

DrikkevarerFoodserviceForskning og uddannelseTop14. 10. 2025

I hele 60 bind vil den legendariske kok Feran Adrià og hans team forsøge at formidle al viden om gastronomi og vin. Vi var med, da bind 5-6 i seriens bøger om vin blev præsenteret i København. Hvordan formidler man al viden om mad og vin på en forståelig og anvendelig måde, så man kan tage lige

Økomesse vender tilbage til Malmø

AktueltMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed14. 10. 2025

Fokus på økologiske og bæredygtige fødevarer vender tilbage, når Nordic Organic Expo finder sted den 19.-20. november i Malmø. Nordens største messe for økologiske og bæredygtige fødevarer vender tilbage til Malmömässan den 19.-20. november 2025, når Nordic Organic Expo – tidligere kendt som

Danmarks største forhandler af espressomaskiner og espressokaffe åbner første showroom og kaffelaboratorium på Sjælland

Detailhandel og en grosDrikkevarer14. 10. 2025

Gazellevirksomheden Rigtig Kaffe, som har Danmarks største udvalg af bl.a. espressomaskiner og espressokaffe, åbner sit første showroom på Sjælland. De forventer at slå dørene den 29. oktober 2025, hvor kaffeelskere kan få glæde af unikke åbningstilbud. Med en fælles passion for kvalitetskaffe

Tican bliver en del af FødevareDanmark

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræPolitik og eksport14. 10. 2025

Tican melder sig ind i brancheorganisationen, FødevareDanmark. Indmeldelsen sker for at styrke sammenhængen og forståelsen på tværs af fødevarebranchen og sikre en stærkere samlet stemme for den danske fødevareproduktion. Tican, der med sine godt 1.000 medarbejdere i Thisted og Brørup og godt

Bog om smag på vej fra Noma

AktueltFoodserviceForskning og uddannelse14. 10. 2025

Udover at være at være en af verdens mest anerkendte restauranter har Noma også udgivet en række bøger gennem årene - blandt andet Nomas bog om Fermentering. Nu er Noma snart klar med endnu en bog i serien, denne gang om at opbygge smag. Efter mange års smagen, testning og læring er The Noma

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

  • Spirax Sarco Danmark

    Skal vi hjælpe jer med at nå jeres mål for bæredygtighed?

  • DENIOS ApS

    Spar 432 kr* hver gang, du tømmer din IBC

  • DENIOS ApS

    Sådan tjekker du, om dit lithiumbatteri er defekt – og udgør en brandfare

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Højtiden nærmer sig – skal du med til ‘Julens Madscene’?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch Vacuum Solutions på DanFish International 2025 i Nordens Paris

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

    16.10.2025

  • Første hotel vest for Storebælt med ny Michelin-nøgle: Falsled Kro sætter Sydfyn på landkortet

    16.10.2025

  • Is-gigant overtager Mejerigaardens isforretning

    16.10.2025

  • Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

    16.10.2025

  • Horesta: Rekrutteringspresset aftager – men forskelle mellem landsdele består

    16.10.2025

  • El Bulli-legende bag gigantisk bogværk

    14.10.2025

  • Økomesse vender tilbage til Malmø

    14.10.2025

  • Danmarks største forhandler af espressomaskiner og espressokaffe åbner første showroom og kaffelaboratorium på Sjælland

    14.10.2025

  • Tican bliver en del af FødevareDanmark

    14.10.2025

  • Bog om smag på vej fra Noma

    14.10.2025

  • Hæder til Dansk Destilleri

    09.10.2025

  • Plantefonden deler 213,5 millioner kroner ud til 45 grønne projekter

    09.10.2025

  • Målet er en michelinstjerne: Christoffer Sørensen skal være køkkenchef på Lille Mølle

    09.10.2025

  • AI-vinrådgiver hjælper tusindvis af kunder hos Danmarks ældste vinhandel

    09.10.2025

  • Forskere genopliver yoghurt lavet af… myrer

    09.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik