• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Fødevareproduktion09. 09. 2019 | Dann Bjarke Jensen

Pakke- og sorteringsindustrien bliver flyvende

Fødevareproduktion09. 09. 2019 By Dann Bjarke Jensen

Beckhoff Automation lancerer håndterings- og transportsystemet XPlanar. Ultimativ fleksibilitet i form af flyvende motion er centralnerven i det nye system. Emnerne flytter sig uforstyrret ud og ind mellem hinanden med op til fire meter pr. sekund som små flyvende tæpper.
For et par år siden lancerede Beckhoff Automation racerbanen XTS – markedets hidtil mest innovative bud på et håndterings- og transportsystem, der sikrer en hurtigere og mere intelligent måde at sortere, teste og pakke produkter i blandt andet medicinal- og fødevareindustrien. Nu har Beckhoff Automation taget et nyt kvantespring inden for produktkategorien motion og drives og har skabt et system med optimal fleksibilitet, flyvende emnebærere og indbygget machine learning.
– Hvor emnebærerne i XTS kan køre frem og tilbage og ved siden af hinanden i en lineær bane, bliver de i XPlanar løftet op fra banen ved hjælp af magnetisme og flyver ubesværet rundt mellem hinanden. De kan drejes og tippes, og banens plader, som emnebærerne flyver henover, kan være vandrette, lodrette eller sættes op i loftet. Design og teknologi er banebrydende i XPlanar og sikrer de højeste hastigheder og en ekstrem fleksibilitet, siger Michael Nielsen, administrerende direktør i Beckhoff Automation ApS.

Flere produktionslinjer på én gang
XPlanar blev introduceret på den internationale fagmesse for automation, SPS IPC Drives, i november 2018. Transportsystemet er særligt målrettet medicinalindustrien, fødevareindustrien og alle andre industrier, hvor enheder skal sorteres, samles, pakkes og monteres.
– En af de største fordele ved XPlanar er, at emnebærerne flytter sig lynhurtigt mellem hinanden – op til fire meter pr. sekund. Kødannelse mellem emnerne forhindres, for hvis der er optaget et sted, kører emnebærerne videre til en anden station, siger Michael Nielsen.
– En anden væsentlig fordel er, at man kan køre flere forskellige produktionslinjer på én gang. Det kan være forskellige typer af mobiltelefoner, som kræver forskellige komponenter, eller medicinbeholdere, der indeholder forskellige ingredienser. XPlanar er første skridt på vej til at kunne producere on-demand, hvilket vil øge virksomheders konkurrencedygtighed markant, siger han.

Kunstig intelligens optimerer vejen
XPlanar er det første transportsystem, som har machine learning integreret. Emnebærerne kører ind og ud mellem hinanden, men ved helt nøjagtigt, hvor de skal hen. Ved hjælp af machine learning er emnebærerne tillige selvtænkende og formår at optimere deres vej fra A til B på banen.
– I XPlanar bliver det for alvor tydeligt, at software afløser mekanik i maskinbygning. Softwaren optimerer anvendelsesmulighederne og effektiviseringsgevinsterne markant, og det eneste, der fysisk kan gå i stykker, er det motormodul, som hver plade er udstyret med. Det tager ingen tid at udskifte. Banen har ingen sliddele, er nem at rengøre og samler ikke støv. Derfor er den fantastisk velegnet i brancher med de højeste hygiejnekrav, siger Michael Nielsen.
Al kommunikation kører i ét kabel, og Beckhoffs kommunikationsprotokol EtherCAT G følger trop med udviklingen og sikrer, at systemet kan håndtere mere krævende og dataintensiv software på op til 10 Gbit/s.
Lige nu kan hvert enkelt emne veje op til seks kilo, men på sigt vil systemet kunne klare meget store og tunge emner, ligesom man vil kunne sætte uendeligt mange plader i banen.
– XPlanar er ikke gået i serieproduktion endnu, men fra efteråret forventer vi at kunne levere systemet i Danmark. Ligesom vi selvfølgelig vil have XPlanar med på hi-messen i oktober. Vi glæder os til at opleve, hvordan det danske marked tager imod Beckhoffs til dato mest opsigtsvækkende opfindelse inden for motion og drives, siger Michael Nielsen.

Skrevet i: Fødevareproduktion

Seneste nyt fra redaktionen

Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

Drikkevarer02. 12. 2025

Ved årets European Coffee & Hospitality Awards blev det endnu engang understreget, at godt håndværk betaler sig. Italienske Lavazza blev i denne uge kåret til Best European Commercial Coffee Roaster for tredje år i træk. Det er en hæder, der baserer sig på mere end 10.000 nomineringer og

Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

Forskning og uddannelseFødevareproduktionRåvarer og ingredienser02. 12. 2025

Et nyt projekt støttet af Innovationsfonden undersøger, hvordan planteproteiner kan erstatte æg i visse af vores fødevarer – uden at gå på kompromis med hverken smag, konsistens eller bæredygtighed. Af Kimie Kongsøre Æg er lidt af en superingrediens i madlavning. De skummer, giver struktur

Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

AktueltDetailhandel og en grosFoodservice02. 12. 2025

Black Friday har længe været et hit hos de private forbrugere, men konceptet tiltaler også de professionelle kunder. Det er meldingen fra Dagrofa Foodservice, som i fredags opnåede en markant samlet omsætningsrekord for de 30 lokale Cash & Carry-butikker. Særligt gouda, burgerbøffer og pommes

Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

AktueltFoodservice02. 12. 2025

Torsdag i sidste uge afholdt østrigske Falstaff en stor lanceringsevent for 350 mennesker i anledning af udgivelsen af deres nye magasin dedikeret til de nordiske og baltiske lande. Ved samme event lancerede Europas førende mad- og livsstilsmedie deres nye guide til Nordens bedste barer, mens en

FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

FødevareproduktionFødevaresikkerhedKød, fisk og fjerkræPolitik og eksportTop02. 12. 2025

Østre Landsret frifandt i november Fødevarestyrelsen for at have taget for høje priser for sin kødkontrol. Nu anker brancheorganisationen FødevareDanmark imidlertid afgørelsen til Højesteret, da man mener, at dommen er i strid med EU-retten. FødevareDanmark mener, at Fødevarestyrelsens

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

    02.12.2025

  • Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

    02.12.2025

  • Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

    02.12.2025

  • Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

    02.12.2025

  • FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

    02.12.2025

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik