• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelse19. 08. 2019 | Dann Bjarke Jensen

Ny forskning kan skaffe bedre fødevarer

Forskning og uddannelse19. 08. 2019 By Dann Bjarke Jensen

Ph.d.-studerende Anne Bech Risum og professor Rasmus Bro ved gaskromatografen på Institut for Fødevarevidenskab (KU FOOD) ved Københavns Universitet. Foto: Morten Vormsborg Christiansen.

Forskere fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet har fundet ud af, hvordan man ved at bruge deep learning hurtigere kan tolke analyser, der foretages ved hjælp af gaskromatografi. Da denne type analyser benyttes mange steder i samfundet, har den nye metode stor betydning for kvalitet, effektivitet og omkostninger, når forskellige data – fra blodprøver, over test af olieforurening, til fermentering af ost – skal undersøges.

Gaskromatografi er en analysemetode, som de fleste på et eller andet tidspunkt stifter bekendtskab med uden nødvendigvis at vide det. Ved hjælp af gaskromatografi kan man fx afsløre fødevaresvindel, finde ud af hvor et bestemt parti kokain er fremstillet, eller overvåge en fermentering af ost.
– Den nye tolkningsmetode af gaskromatografiske analyser kan gøre denne type analyser tilgængelige for langt flere, hvilket betyder, at man vil kunne træffe bedre og billigere beslutninger på en række områder i samfundet, siger professor ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet (KU FOOD), Rasmus Bro, som er en af forskerne bag den nye tolkningsmetode.
Metoden kan også bruges til måling af smag og duft indenfor gastronomien og til at undersøge blodprøver på hospitalet.
– Gaskromatografi er en af de mest anvendte analysemetoder overhovedet, og der er tale om en kemisk profilering, som kan afsløre tusindvis af ting. Analysen er helhedsorienteret og viser næsten alle de kemiske komponenter i en prøve, der består af biologisk materiale, i et særligt mønster, som så kan tolkes i forhold til de specifikke ting, man gerne vil undersøge. Man kan sige, at man tager et kemisk ”fingeraftryk” af materialet, siger Rasmus Bro.
Gaskromatografi er generelt vigtig, når man taler om sikkerhed og forbedring af kvaliteten af den globale fødevareproduktion. Og overvågning ved hjælp af målinger og kunstig intelligens i fødevareindustrien er et af emnerne på en ny stor fødevarekonference i København senere på måneden, Food Day 2019, under overskriften ”The role of online monitoring and artificial intelligence in sustainable food production”.

Brug af gaskromatografiske analyser i fødevareindustrien
Det er ret dyrt at tolke analyserne, da det kræver højt specialiseret arbejdskraft.
– Der ligger et stort manuelt arbejde bag tolkningen af mange gaskromatografiske analyser, og i nogle tilfælde går der flere uger, fra man har lavet målingerne, til man står med resultaterne. Med denne forskning viser vi, at noget af det, der tager allermest tid, kan man få en computer til at gøre automatisk, siger ph.d.-studerende Anne Bech Risum, som også er en af forskerne bag den nye tolkningsmetode.
Computeren kan træffe en lang række af beslutninger, som normalt kræver en kemiker.
– Tolkningen er et meget omfattende arbejde, fordi man så at sige arbejder sig gennem data bid for bid. En computer kan gøre dette langt mere effektivt og reproducerbart, uddyber Anne Bech Risum.
Gaskromatografi ved hjælp af massespektrometri (GC-MS) bruges meget i fødevareindustrien. For eksempel vil alle store virksomheder, der arbejder med fermentering, bruge denne analysemetode til at måle på, hvordan mikroorganismerne i en fermentering udvikler sig og påvirker det endelige produkt.
– Hvis man fx producerer en ost, udvikler smagen og duften (aromaen) sig forskelligt afhængigt af, hvilken mikrobiologisk kultur, man tilsætter, og hvordan man behandler osten under produktionen. Gaskromatografi kan bruges til at måle de kemiske stoffer, der tilsammen danner aromaprofilen af osten. Så hvis man fx ønsker en mere frugtig eller nøddeagtig aroma, kan man prøve at ændre produktionen og derefter måle på, om man får dannet mere af de kemiske stoffer, der ligger bag den ønskede smagsprofil, siger Anne Bech Risum.
Den nye tolkningsmetode kan være med til også at give mindre fødevarevirksomheder adgang til meget avancerede analytiske metoder, der kan hjælpe virksomhederne med produktoptimering, kvalitetssikring og råvareidentifikation.
Resultatet af forskningen er en del af det løbende arbejde, som KU-FOOD-sektionen, Kemometri og analytisk teknologi, udfører i forhold til at automatisere GC-MS-analyser, og forskningen er finansieret af FOSS og Arla.

Skrevet i: Forskning og uddannelse

Seneste nyt fra redaktionen

Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

Frugt og grøntKød, fisk og fjerkræ06. 11. 2025

Danish Crown har rundet 2,5 millioner solgte pakker hakket oksekød blandet med grønt det første år og har dermed overgået de oprindelige forventninger til produktet. I en tid hvor stigende fødevarepriser - herunder prisen på oksekød - er et varmt samtaleemne hen over de danske køkkenborde, kan

RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

Ikke kategoriseret06. 11. 2025

Virksomheden bag de populære økologiske frugt- og nøddebarer har de seneste år oplevet en stabil tocifret vækst i Danmark, Tyskland og Sverige samt en markant stigning i online-salget. For at imødekomme den voksende efterspørgsel og stimulere en fortsat vækst på de europæiske markeder, udvider

7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

AktueltDrikkevarerMarkedsføringMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 11. 2025

7-Elevens iværksætterforløb Innovation Corner, der blev lanceret sidste år, er blevet taget så godt imod, at kæden nu åbner op for en ny runde. Samtidig kommer det fjerde produkt fra første runde – en alkoholfri elektrolytdrik ’Dansevand’ – på hylderne. Sidste år deltog Dansevand, en alkoholfri

Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

AktueltFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrugRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed06. 11. 2025

Ved en højtidelig fejring hos Søren Wiuff i Lammefjorden lørdag den 1. november blev Årets Wiuff 2025 uddelt for allerførste gang. Prisen er opfundet og etableret af Lokale Fødevarer Danmarks stifter og formand, Jesper Zeihlund, og siden blevet medstiftet af HORESTA. Formålet med prisen er at hædre

Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

Frugt og grøntLandbrugMiljø og sundhedTop06. 11. 2025

I årevis har de arbejdet med jordforbedring via næringsrige kompostblandinger på en gård i Nordjylland. Resultatet er klart: Den sunde jord giver ikke bare sundere og stærkere grøntsager – men også bedre smag. På gården Ny Vraa i Tylstrup har man i årevis arbejdet med at udvikle og teste

Techmedia får ny ejer

AktueltFoodservice04. 11. 2025

Techmedia A/S, der blandt andet driver Fødevarekus og magasinet Food&Drink, er blevet købt af FrontMedia ApS, der dermed styrker positionen på markedet for fag- og branchemedier. Handelen er gennemført 6. oktober 2025, og begge selskaber fortsætter i deres nuværende

Wassim Hallal vinder hædersprisen som Kokkenes Kok

Foodservice04. 11. 2025

Kokkene har talt: Wassim Hallal er kåret som Kokkenes Kok 2024 – en af de største hædersbevisninger i dansk gastronomi. Prisen gives til en kok, der med talent, generøsitet og faglig styrke har gjort en særlig forskel for branchen. Den prestigefyldte pris blev overrakt ved Fonden Dansk Gastronomis

Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

FoodserviceMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed04. 11. 2025

På bare ti år er danske Too Good To Go blevet til et globalt eksempel på, hvordan teknologi, forretning og bæredygtighed kan trække i samme retning. Med over 130 millioner brugere og 500 millioner reddede måltider har virksomheden gjort kampen mod madspild til en hverdagsvane for brugere i over 20

Juleudgave af Food&Drink på gaden

AktueltFoodservice04. 11. 2025

Julen sig nærmer, og det betyder, at nyeste nummer af Food&Drink sætter fokus på julen og alle dens glæder. Læs blandt andet om spændende jule-nyheder, men kom også med til Aalborg for at besøge byens første Michelin-restaurant. Udover at drage nordpå og se på julen har Food&Drink også

Her er Danmarks bedste plantebaserede takeaway

FoodserviceFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed04. 11. 2025

Pico Pizza vandt Årets plantebaserede takeaway-måltid ved weekendens Plant Food Festival, hvor Dansk Vegetarisk Forening og Plantebranchen hyldede årets bedste plantebaserede madoplevelser på farten. Hvem laver landets bedste plantebaserede måltid to go? Det blev afgjort i weekenden, da

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

  • RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    06.11.2025

  • 7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

    06.11.2025

  • Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

    06.11.2025

  • Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

    06.11.2025

  • Techmedia får ny ejer

    04.11.2025

  • Wassim Hallal vinder hædersprisen som Kokkenes Kok

    04.11.2025

  • Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

    04.11.2025

  • Juleudgave af Food&Drink på gaden

    04.11.2025

  • Her er Danmarks bedste plantebaserede takeaway

    04.11.2025

  • Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

    30.10.2025

  • En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

    30.10.2025

  • Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

    30.10.2025

  • Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

    30.10.2025

  • Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

    30.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik