Mandag 15. juni får Fjordhaver Nykøbing på Nykøbing Mors fint besøg. Det sker, når Minister for fødevarer, fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde Mogens Jensen gæster den maritime nyttehave for at blive klogere på, hvordan blå økosystemer og marine ressourcer ikke blot kan bidrage til fantastiske gastronomiske oplevelser, men også kan være en del af løsningen på klima- og miljøproblematikker, bl.a. ved at dyrke bæredygtige afgrøder som fx blåmuslinger og tang i Sallingsund.

Minister Mogens Jensen ser frem til et besøg på hjemstavnen Mors og ikke mindst til at se på, hvordan Danmarks mere end 7.000 km lange kyststrækning både kan bidrage til regenerativ fødevareproduktion og skabe gastronomiske fællesskaber på tværs af landet – og potentielt også Norden. Og det er ikke tilfældigt, at Mogens Jensen gæster lige præcis Nykøbing Mors og Fjordhaver Nykøbing, da foreningen var en af de første i Danmark til at få øjnene op for mulighederne lige under havoverfladen.
– Som minister for både fødevarer og fiskeri vil jeg gerne fremme en forståelse for alle de muligheder, der ligger i havet omkring os. Vi har så meget herlig natur her iDanmark, herunder 7.000 km kyststrækning. Havet betyder ikke kun noget for de mange, der arbejder i fiskerierhvervene, men også for de 200.000 lystfiskere, der har fisketegn, for vores turisme, ja for os alle. Kan flere børn og voksne få en bevidsthed om den mangfoldighed af liv, som findes under overfladen, er det kun godt. Og der spiller Havhøst og netværket af maritime nyttehaver en vigtig rolle, siger Mogens Jensen.
Fra Danmark til Norden og resten af verden
På ganske få år har bevægelsen med de maritime nyttehaver spredt sig som en steppebrand langs de danske kyster, og nu viser andre nordiske lande ogsåinteresse for den danske bevægelse, som går ud på at dyrke muslinger, tang ogøsters i stedet for kartofler, ærter og gulerødder. Og senest har åndsfæller fra så langt væk som Mexico vist interesse for Havhøst-modellen.
– For et år siden var der seks aktive dyrkningsforeninger, og inden året er omme runder vi 20. Danskerne er ved at få øjnene op for, at der ikke behøver at være noget modsætningsforhold mellem dyrkning af fødevarer og opbygning af sunde og robuste økosystemer – i hvert fald ikke når afgrøderne hedder muslinger og tang. At man så endda kan dyrke sin interesser og sine afgrøder sammen med andre i det område, hvor man bor, med vind i håret og vand under neglene, gør jo ikke oplevelsen mindre, forklarer Joachim Hjerl, stifter af Havhøst.
– Som en af de første fjordhaver i landet og hjemmehørende i Danmarks skaldyrshovedstad er vi meget stolte over, at ministeren har valgt at vælge os, når han skal høre om muslingedyrkning i foreningsregi. Vi glæder os rigtigt meget til Mogens Jensens besøg, lyder det fra Peter Kristensen, der er formand for Nykøbing Mors Fjordhave, der blev stiftet i 2015.
Bag initiativet står den selvejende institution Havhøst, stiftet i 2011 som en blå udgave af urban farming. I dag er organisationen vokset til en landsdækkende enhed med mere end 500 havbønder, der mødes og dyrker muslinger, tang og østers fordelt på 13 maritime nyttehaver med en aktiv dyrkningspraksis, bl.a. i Aalborg, Kerteminde og Ebeltoft. Organisationen bedriver desuden undervisning, og har de seneste år haft mere end 5.000 københavnske skoleelever på skolebænken ved havnen.