Efter et år med hjemmearbejde og rugbrødsmadder er danskerne glade for af få kantineordningerne tilbage, viser nye tal fra Arla Pro. Hos Arla Pro er kantinesalget nemlig oppe på 85 procent sammenlignet med før corona. Og det har åbnet op for nye forretningsmuligheder, viser en befolkningsundersøgelse. Hver fjerde dansker vil gerne have mulighed for at tage mad med hjem – formentlig grundet ekstra hjemmearbejdsdage.

Efter sommerferien vendte mange danskere tilbage til deres arbejdsplads efter at have tilbragt måneder med hjemmearbejde. Og selvom det seneste år med corona har sat ekstra stort fokus på fordelene ved den fleksible arbejdsform med både kontordage og hjemmedage, er de fleste danskere, der har adgang til en kantine, tilbage ved salatbuffeten og de varme retter.
Det viser dugfriske tal fra Arla Pro, som er landets største leverandør af mejeriprodukter til de professionelle storkøkkener, herunder caféer, restauranter og kantiner. Deres salg til kantinerne er nemlig oppe på 85 procent sammenlignet med før corona.
– Vi kan se på vores salgstal, at vi nærmer os normalen sammenlignet med tiden før COVID-19. Efter et år med rester og rugbrødsmadder rundt omkring på hjemmekontorerne, kan jeg også godt forstå, at folk søger tilbage. Og det er godt at se, at vi så hurtigt er oppe på index 85. Men der er stadig lang vej til 100 procent, siger Jesper Vanghøj, marketingsansvarlig hos Arla Pro.
Ny forretningsmulighed for kantiner
Tiden på hjemmekontorerne har da også ændret nogle af danskernes vaner, som kan få betydning for kantinesalget. I en befolkningsundersøgelse som Arla Pro har fået udarbejdet tidligere på året, svarede 60 procent af de adspurgte med jobs, at de forventer at arbejde en til to dage mere hjemmefra ugentligt i fremtiden. Det kan gøre det svært at nå index 100, medmindre kantinerne tænker i nye baner.
– På trods af, at kantinesalget nu nærmer sig normalen sammenlignet med før corona, kan det få stor betydning for kantinernes generelle salg, at flere danskere ønsker at arbejde hjemmefra i en del af arbejdsugen. Derfor er det afgørende, at kantinerne er opmærksomme på nye forretningsmuligheder, siger Jesper Vanghøj.
Én oplagt mulighed ligger ifølge Arla Pro i måltidskasser, to-go retter og lignende for de kantiner, der ikke allerede tilbyder det til deres gæster.
Cirka hver fjerde kantinegænger svarer nemlig i undersøgelsen, at de gerne vil have mulighed for at kunne tage mad med hjem fra kantinen. Enten til aftensmad eller som en måltidskasseordning til de dage, hvor de arbejder fra hjemmekontoret.
– Krisetiden har tilsyneladende ændret danskernes adfærd og åbnet op for nye behov. Derfor et det helt oplagt for både kantinerne og leverandørerne at lytte til den efterspørgsel, som vores undersøgelse viser.
Vi bidrager gerne med sparring til vores kantinekunder om, hvordan vi sammen kan udvide mulighederne i kantinerne, så flere fx kan imødekomme danskernes nye behov for nemme og lækre måltidsløsninger i hverdagen, siger Jesper Vanghøj og fortsætter:
– Afhængigt af ordningen kan fx take-away også være en rigtig god måde at bekæmpe madspild på. Og vi ser generelt, at flere og flere kantiner er begyndt at arbejde på løsninger, der gør det muligt at sælge ud af resterne fra frokostpausen. Det er rigtig godt, da det både kan hjælpe med overskud i de danske hjem, mere omsætning i kantinerne og mindre madspild i foodservicebranchen.